lihahyytelö-0669.jpg

Huh huh, nyt on edessä taas sellainen tapaus, jossa rakkaalla lapsella on monta nimeä. Lihahyytelö, joka tunnetaan myös nimellä alatoopi, aladoobi, aladobi, hytinä jne. Näitä riittää moneen lähtöön. Oma suhtautuminen tähän herkkuun on ollut vähintäänkin kaksijakoinen. Koskaan sitä ei oikein mieli ole tehnyt, mutta maistuuhan se, kun on sitä jossain tarjolla ollut. 

Hommahan lähtee liikkeelle nyt niin, että kattilaan laitetaan litran verran vettä ja hieman pienemmiksi paloitellut possunlihat pistetään samaan syssyyn.  Esimerkiksi potka on oikein sopiva. Siinä on hieman enemmän rasvaa ja liha on ollut luussa kiinni. Liivatteen määrähän tosin on sitten riippuvainen siitä, kuinka luista lihaa on käytetty. Ala keitellä lihaa miedolla lämmöllä ja kannen alla. Lisää suolaa vähäsen. Pinnalle alkaa muodostua vaahtoa ja sitä kuoritaan siitä pois niin kauan, kun sitä siihen muodostuu. Tämän jälkeen lisätään mustapippurit ja laakerinlehdet. Kaiken kaikkiaan lihaa keitellään noin puolitoista tuntia. Siinä vaiheessa pitäisi lihan olla helposti irtoavaa. 

Ota lihanpalaset kattilasta turvaan ja anna sen jäähtyä hyvin. Kattilassa oleva liemi siivilöidään. Jos siitä haluaa oikein kirkasta, niin harso auttaa siinä asiassa. Voit tehdä vähän sen mukaan siis, kuinka kirkasta valmiista lihahyytelöstä haluat. Tarkista liemen maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Valmiin hyytelön suolapitoisuus ei maistu niin selkeästi, kuin liemivaiheessa. Jäähtyneet lihat revitään tai kuutioidaan. Ehkä molempiakin. Taas saa tehdä oman mielen mukaan. 

Jäähtyneet lihanpalaset ovat käsittelyvuorossa seuraavana ja pääsevät siis pian lihahyytelöön. Eihän se muuten olisikaan lihahyytelöä. Lientä laitetaan kiehumaan sellainen 5 dl ja 10 liivatelehteä liotetaan kylmässä vedessä. Puristellut liivatelehdet liuotetaan kiehahtaneeseen liemeen. Sitten kootaankin hyytelö kasaan. Lihanpalaset lisätään vuokaan ja hyytelöaines kaadetaan siihen päälle. Tadaa, nyt on kaikki sinänsä valmista. Tavallaan. Pamautellaan muutama kerta pöytää vasten tuota vuokaa, että ilmakuplia ei jää ja muutenkin hyytelöainesta menee jokapuolelle. Enää tarvitaan loppuhyydytys, joten alatoopi saa mennä jääkaappiin rauhassa hyytymään. 

Täysin jäähtynyt lihahyytelö voidaan ottaa esiin tarjoiltavaksi. Valele kuumalla vedellä pohjasta ja kumoa hyytelö tarjoilualustalle. Valmista, joten ei kun syömään. Meillä tätä oli aina mummun luona joulupäivänä pöydässä. Se on ainakin jäänyt selkeästi mieleen. Joten joulupöytään lihahyytelö passaa mitä mainioimmin.