lepuskat-0073.jpg

Joskus sitä muistuu asiat mieleen yllättävissä tilanteissa. Näin kävi nyt viimeksi IKEA:n reissulla. Lepuskat olivat olleet Mikalla mielessä jo moneen kertaan, mutta IKEA:n muusi se palautti tämän taas mieleen. Noh, muusit siinä piti sitten vääntää sitä varten. Perunamuusi on muutenkin sen verran hyvää, että se ei ole hirveä asia, jos sitä sattuu olemaan tarjolla. 

Nämä perunamuusin uusiokäytön tuloksethan ovat tuolta Etelä-Karjalasta. Sen alueen versio rieskasta siis. Näitä tällaisiä pehmeitä leipiä on tehty useinkin idässä, samalla kun on vaikka laitettu karjalanpaisti myös tulille. Lepuskat on siinä nopsaan saatu paistettua kuumalla lämmöllä ja sen jälkeen paisti hitaasti paistumaan alemmalla lämmöllä. 

Lepuskoihin tarvitse 600 g valmista perunamuusia, 1 dl ohrajauhoja, 2 dl vehnäjauhoja ja 1 kananmuna. Ei siis hirveän monimutkaista voi olla. Ainekset sekoitetaan keskenään ja maustetaan vielä suolalla maun mukaan. Jos muusi oli vielä lämmintä tätä taikinaa tehdessä, niin anna sen jäähtyä suunnilleen kädenlämpöiseksi. Siitä sitten jauhojen avulla taputellaan sileitä kiekkoja uunipellille. Pistele päälle reikiä vielä vaikkapa haarukalla. Siinä ne ovat enää paistoa vailla, joten uuni 250:een asteeseen ja sen lämmittyä lepuskat uuniin 10-15 minuutiksi. Tässä lepuskojen koko ja uunin teho vaikuttavat, joten tarkkaile tietysti tilannetta. 

Valmiit lepuskat tuovat taas aivan vedet kielelle nostattavan tuoksun keittiöön. Onneksi nämä sopivat syötäväksi niin lämpiminä kuin kylminäkin... Tiedä sitten jääkö näitä kylmiksi asti kovinkaan montaa. Voita vain nokare päälle ja lepuska suuhun. Hyvää on.