DSC_1565.JPG

Metsästyskausi on edelleenkin meneillään eikä kotopuolissakaan ole tainneet ihan kaikki hirvet, joihin lupa on, kaatua. Samaan aikaan saa kaataa muutaman peurankin ja tällainenhan oli kaadettu juuri edellisellä reissulla kotiin. Peuranlihaa on kyllä ollut aina myös pakastimessa jossain muodossa, mutta hyvin pitkän aikaa se oli pikemminkin makkaroina tai jonain muuna vastaavana. Jauhelihana sitä ei muistaakseni ole kotona usein ollut. Hirvenlihaa sen sijaan on aina ollut palasina, jauhelihana, paistina ja vaikka minkälaisena muuna. Oikeastaan aika omituista, kun aikuisella iällä liha on aina pitänyt ostaa kaupasta, eikä sitä ole voinut vain hakea sulamaan pakastimesta.

No, nyt siis peuranlihaa kuitenkin oli ja se meni hetkeksi pakastimeen kaupungissa. Samaan aikaan tuodut hirvenlihat valmistettiin ensin ja siitähän syntyi hirvikastike. Itse taisin jo joskus aiemmin haikailla hyvän lihamurekkeen perään, koska jotenkin niistä ei ole muistikuvat olleet ihan parhaimpia. Ei huonojakaan, mutta... niin. Se on kuitenkin niin klassikko, että pakkohan se on saada herkkulistalle päivitettyä.

Tässä ei taas tarvita mitään hirveän ihmeellisiä asioita kaupasta. 600 grammaa lihaa  - tässä tapauksessa siis peuraa, mutta muukin liha käy -, pari desiä kermaa, desi korppujauhoja, kaksi kananmunaa, yksi iso sipuli ja suolaa 1,5 teelusikallista. Ei siis sen ihmeempää. Korppujauhot turvotetaan ensin kermassa, jonka jälkeen ne sekoitetaan lihan kanssa massaksi. Tuohon lisätään kananmunat ja suola. Mausteitahan voi aina laittaa oman maun mukaan, eli jos haluaa jotain muutakin, niin siitä vain.

Sipuli hienonnetaan ja kuullotetaan voissa. Kannattaa ehkä tehdä tämä prosessi jo vähän aiemmin, sillä olisi hyvä, että sipulit ehtivät myös jäähtyä jonkin verran ennen kun ne sekoitetaan murekemassaan mukaan. Valmiista massasta muotoillaan kiva pötkylä ja apuna käytetään kylmää vettä, ettei se tartu kaikkialle. Nosta mureke uunivuokaan. Pinta voidellaan kananmunalla ja päälle ripotellaan kerros korppujauhoja.

DSC_1521.JPG

Mureketta paistetaan 200-asteisessa uunissa noin puolen tunnin ajan. Paista, kunnes pinta on ruskehtava, jolloin kaadetaan vuokaan vähän lihalientä. Muutama desi riittää. Tätä valellaan myös murekkeen pintaan paiston aikana, jotta mureke ei täysin pääse kuivumaan. Paistomittarin voi ottaa tässä käyttöön ja hyvä sisälämpö valmiilla murekkeella olisi tuollainen 65 astetta.

Murekkeen kanssa kanssa passaavat taas hyvin erilaiset perunalisukkeet, kasvikset ja vaikkapa taas aiemmin tehty pihlajanmarjahillo. Tämä mureke kyllä oli paljon parempi kuin mitkään kouluaikojen viritelmät, mutta tämä nyt ei liene yllätys. Jokatapauksessa, hyvä ruoka ja parempi mieli. Siinä Atria osui sloganeineen aivan nappiin. Nyt siis syömään.