maksapiiras-0303.jpg

Taas on aika heittää kokille haaste, jossa kolmesta satunnaisesti (ainakin mielestäni valitsin nämä taas satunnaisesti) valitusta aineksesta olisi tarkoitus saada jonkinlainen ruoka aikaiseksi. Tällä kertaa valintana olivat naudan maksaviipaleet (jotka olivat alennuksessa), pari punajuurta ja purkillinen kikherneitä. Ehkä näistä saa vähän helpomminkin jotain kehiteltyä kuin aiemmista kombinaatioista. 

maksapiiras-0291.jpg

Pohjan taikinaa varten sekoitetaan yleiskoneella 300 g jauhoja, 300 g voita ja hyppysellisen verran suolaa. Kun mä ovat seonneet tasaisesti lisätään lopuksi vettä 1 dl. Taikinan annetaan mieluusti olla jääkaapissa yön yli, mutta kyllä vähempikin riittää. 

Täytettä varten kuoritaan ja viipaloidaan punajuuret. Pyörittele viipaleet öljyssä ja laita leivinpaperin päälle uunipellille. Mausta suolalla ja pippurilla. Punajuuriviipaleet paahtumaan 15 minuutiksi 200:aan asteeseen. Maksaviipaleista poistetaan kalvot. Ruskistetaan nopeasti tosi kuumalla pannulla, suolaa ja pippuria pintaan ja molemmilta puolilta nopeasti väri pintaan. Samalla pannulla voi jatkaa, eli 2 sipulia ja yks purkki kikherneitä ja valkosipulia oman mielen mukaan. Vähän voi lisätä rasvaa vielä sekaan. Ja tähänkin osioon lisätään vähän suolaa ja pippuria.  Paahtuneet herneet ja sipulit murskataan esimerkiksi perunanuijalla rikki. 

Kaikki jäähdytetään kunnolla, ennen kuin tehdään mitään jatkotoimenpiteitä. Jääkaapissa aikaa viettänyt taikina otetaan esiin ja sitä aletaan muokkaamaan käsivoimin ja jauhojen avulla, niin että se vähän pehmenee. Taikina on hyvä jakaa muutamaan osaan ja käsitellä niitä yksi kerrallaan. Kaulitaan taikinasta parin millin paksuinen levy. Siitä otetaan jollakin pyöreällä muotilla noin 15 cm halkaisijaltaan olevia kiekkoja. Muottiahan täältä ei meinannut löytyä, mutta kyllä sitä aina jostain purnukasta tai kiposta löytyy sopiva kansi, joka välttää tähän toimeen. Mutta ei siinä vielä kaikki... seuraavaksi tarvitaan vähän pienempi ympyränmallinen muotti toisia taikinakiekkoja varten. Näitä kiekkoja tarvitaan sama määrä kuin isompiakin. 

Pienempien taikinakiekkojen päälle ladotaan nyt täytteitä. Alimmaiseksi laitetaan kikherne-sipulimurskaa, sen päälle leikellään paistetuista maksaviipaleista pyöreä kiekko ja päällimmäiseksi laitetaan uunissa paahdettu punajuuriviipale. Jätä siis reunoille pieni tila, jotta taikinakiekot voidaan vähän päästä painella tiiviisti kiinni. Reunaa kostutetaan kananmunankeltuaisella ja isompi taikinakiekko nostetaan koko komeuden päälle. Reunat painellaan toisiinsa kiinni vaikka haarukan avulla. 

maksapiiras-0300.jpg

Täytetyt piiraat voi nyt nostaa leivinpaperin päälle pellille ja samalla uunin voi laittaa päälle ja 225:een asteeseen. Piiraiden reunat trimmataan vielä leikkamalla ne tasaisen pyöreiksi sopivankokoisella muotilla. Tai veitsen ja vesilasin avulla jos ei sopivankokoista muottia satu vielä olemaan. (Siitäpä tulikin mieleen, että kauppalistaan täytyy laittaa pyöreä muottisarja.) Piiraat voidellaan vielä munankeltuaisellaja annetaan olla kymmenisen minuuttia ennen paistamista. Tuo aika menee helposti uunin kuumenemiseen. Piiraita paistetaan 10-15 minuuttia. 

Tästä taikina- ja raaka-ainemäärästä tulee kymmenisen piirasta. Maksa tulee mukavasti esille näistä ja vaikka omaan versioon olisi voinut laittaa vielä vähän ehkä vettä herneseokseen. Siitä olisi tullut vähän lisää kosteutta. Pikkupiiraiden sijasta voi tietysti tehdä myös yhden tai kaksi isoa. Täällä kokeiltiin vähän kumpaakin versiota ja pienet ovat tietysti hyvin sieviä. Ja kokki lähti heti pohtimaan vielä kehitysehdotuksia. Pekoni tuli heti esiin ja ajatus siitä, että täytteet käärisi pekoniin ja tämän paketin laittaisi taikinapakettiin. Ei sellaista ruokaa kyllä olekaan, mitä pekoni ei parantaisi. 

Mutta tällaista siis tällä kertaa. Katsotaan mitä seuraava kolmoishaaste tuo tuollessaan taas ensikuussa.