joululimppu.JPG

Ei ole joulua ilman hyvää joululimppua. Tai siis on tietysti, mutta limpun kera se on vain paljon parempi. Viime vuonna tehtiin tällainen tapaus ja nyt tehdään jotain hieman toisenlaista. Tämän joulun kantavana teemana tuntuu nyt olevan se, että tungetaan piparitaikinaa kaikkeen. Limppukaan ei tältä välty, vaan saa myös samaisen kohtelun. Tähänhän kokki päätyi, kun ensimmäinen erä ei oikein toiminut. Tai siis maussahan ei ollut mitään vikaa, mutta limput hieman kärvähtivät. Siinä ehti sen jälkeen ideoida ja kokin henkilökohtainen aivoriihi päätyi siis tähän piparkakku-ideaan.

Limpun teko aloitetaan sillä, että maitoa lämmitetään 3,75 desiä maitoa 42-asteiseksi kuivahiivaa varten. Hiivaa sekoitetaan joukkoon yksi pussillinen, jonka jälkeen sekaan voidaan ripotella mausteet. Mausteet sisältävät tällä kertaa desin leipäsiirappia, 2 teelusikallista anista, 2 teelusikallista kuminaa, 2 teelusikallista pomeranssia ja 2 teelusikallista fenkolia. Niin ja loppusilauksena 2 teelusikallista suolaa.

Maustamisen jälkeen aletaan taikinasta tehdä taikinaa lisäämällä jauhot. Tässä vaiheessa siis kannattaa ottaa yleiskone käyttöön, jos sellaista ajatteli käyttää. Vehnäjauhoja tulee 6 desiä ja ruisjauhoja 5 desiä. Taikinaa saa siinä hetken aikaa vaivata, kunnes lisätään vielä desi rusinoita ja 100 grammaa piparkakkutaikinaa. Mikrossa voi sulatustoiminnolla pehmittää sitä hieman, niin se sekoittuu mukavasti taikinaan. Ja lopuksi taikina vielä alustetaan 50:llä grammalla voita.

Valmista taikinaa kohotetaan tuollainen tunnin verran, jonka jälkeen siitä muotoillaan limput. Tästä taikinamäärästä tulee kolme limppua. Limppuja on vielä hyvä nostattaa uunissa, kun laittaa lämpötilan 50:een asteeseen ja limppujen päälle pyyhkeen. Siellä ne saavat kohota noin puolisen tuntia. Kohonneet limput ovat valmiita paistettavaksi pienen plastiikkakirurgisen operaation jälkeen. Niiden päälle leikataan terävällä veitsellä ristiviillot päälle. Tämän jälkeen limppuja paistetaan 175-asteisessa uunissa 45-60 minuuttia.

Uunista tulleet kypsät limput valellaan siirappivesiseoksella, johon voi lisätä myös pikkaisen suolaa. Tämä auttaa saamaan pintaan oikein kauniin kiillon. Sen jälkeen ne saavat hieman jäähtyä, jottei suu pala syödessä, mutta muuten mikään ei enää estä niiden kimppuun käymistä. Jostain tuli nyt mieleen sanonta "käy kiinni kuin sika limppuun". Ei ehkä se kaikkein kaunein ajatus, mutta nyt saa tehdä näin ihan luvan kanssa.