Tämän syksyisen leivonnaisen viimeistelee marenki, joka tasapainottaa karpaloiden kirpeyden.

karpalopiirakka-2935.jpg

Karpalosato alkaa vähitellen kypsymään. Osa marjoista oli vielä hieman raakoja, mutta onneksi kypsiäkin löytyi sopivasti tätä piirakkaa varten. Tällä ohjeella karpalopiirakkaa valmistuu kerralla kokonainen pellillinen. Pohjalle leivotaan mehukas taikina, jonka päälle perunajauhoissa pyöritellyt karpalot ripotellaan. Karpalot hajoavat uunissa ja mehustavat piirakkapohjan. Päälle vatkataan vielä makeaakin makeampi marenki, joka viimeistelee piirakan rapealla kuorellaan. Täydellinen yhdistelmä makeaa ja kirpeää!

Karpalot ovat monikäyttöisiä marjoja, joissa on hienostunut ja omalaatuinen maku. Mummoni valmisti karpoloista "karkkeja" pyörittelemällä ne tomusokerissa - sen helpommaksi karkkien valmistus ei voi mennä. Karpalot maistuvat myös erilaisissa juomissa. Viime vuonna tuli kokeiltua karpalo shrub -juomaa, mikä oli varsin mielenkiintoinen tuttavuus. 

karpalopiirakka-2941.jpg