kanaviillokki5.JPG

Tässä ennen tänne Maku.fi:n puolelle muuttoa oli vähän juttua näistä tunteita herättävistä kouluruuista tillilihan muodossa, niin tätä teemaa on hyvä jatkaa. Tänään vuorossa on siis kanaviillokki, joka ei onneksi ole saanut ihan yhtä negatiivisia muistoja aikaiseksi ihmisten mielessä kuin tuo tilliliha. Itse olen viillokista aina pitänyt ja samoin taisi olla myös kokin mielipide.

kanaviillokki1.JPG

Ota esiin kokonainen kana. Tämän pitää olla kunnolla sula, eli jos kyseessä on pakastekana, niin sulata se hyvissä ajoin. Niin ja kun tehdään kanaviillokkia, niin sen pitäisi siis olla kana. Broileriviillokit ihan erikeen. Poista kanan pyrstö ja ota esiin kattila. Kiehauta kaksi litraa kasvislientä ja laita kana kattilaan. Levy pienemmälle, niin, että liemi juuri ja juuri pulpahtaa (kokin käyttämä sana) ja jätetään kana sinne hautumaan. Nyt kun pyrstö on poissa, niin liemi pääsee kanan sisällekin ja sen pitäisi ihan hyvin kypsyä kattilassa. Siellä se saa hautua rauhassa puolentoista tunnin ajan. Eli tämä on taas tällaista pikaruokaa.

 

Sillä välin kun kana hautuu kattilassa, voidaan valmistaa sama kastikepohja, mikä tehtiin myös tillilihalle. Eli siis 50 grammaa palsternakka, 50 grammaa selleriä ja 50 grammaa porkkanaa yksi keskikokoinen sipuli pieneksi. Freesataan kasviksia kattilassa kymmenen minuutin ajan ja lisätään 60 grammaa voita. Anna sen sulaa kasvisten joukkoon, lisää vielä 60 grammaa vehnäjauhoja sekaan ja pyörittele ne sinne hyvin mukaan.

 

Tähän seokseen sekoitetaan litran verran kanalientä, jota saadaan tietysti kanan keittämisen ansiosta. Anna liemen tosin ensin jäähtyä, jotta siitä päältä voidaan kauhoa suurimmat rasvakerääntymät pois. Jäähtymisen ja "rasvaimun" jälkeen lientä siis otetaan käyttöön litra. Se kuumennetaan ja lisätään pikkuhiljaa kasvisseokseen. Sekoita huolellisesti, ettei kasvisseos ja jauhot jää paakuiksi. Kiehauta ja anna sen jälkeen hautua miedommalla lämmöllä tunnin verran.

kanaviillokki2.JPG

kanaviillokki3.JPG

Tällä välin päästään taas kanan kimppuun. Sen pitäisi siis jäähtyä, jotta sitä voidaan käsitellä. Nahka poistetaan ja kanasta otetaan irti kaikki syömäkelpoinen liha. Nämä palaset nypitään sellaisiksi sopivankokoisiksi palasiksi, jotka tulevat sitten kastikkeen joukkoon myöhemmin hyppäämään.

kanaviillokki4.JPG

Kastikepohja siivilöidään ja kasvisklöntit siis eivät pääse mukaan ruokabileisiin. Siivilöityyn kastikkeeseen lisätään nypityt kananpalaset ja sekoitellaan. Tähän kastikkeeseen kokki intoutui laittamaan vielä puolentoista desin verran kermaa lisäksi ja maustepuolelta vähän suolaa ja valkopippuria. Niin ja sitruunamehuakin sinne lorahti ainakin parin ruokalusikallisen verran. Tässä vaiheessa kanan makukin alkoi tulla kuulemma paremmin esiin viillokista.

 

Viillokin seuraksi ilmestyi  keitettyä riisiä, jonka sekaan oli ujutettu silputtua persiljaa. Makua se nyt ei ehkä niin hillittömästä tuonut, mutta pelkkä riisi viillokin kanssa on jokseenkin aneemisen näköistä, joten ihan nyt esteettisistä syistä tarvitsi sen sekaan saada vähän väriä. Tästä on nyt taas sanottava, että maukasta on. Kokin sanat täsmälleen olivat: "oi s*****na ku o hyvää". Mustaherukkahillo sopii täydellisesti näiden kanssa ja se valitettavasti ei muistanut tulla kuvaan mukaan. Puoliksi syöty annos, johon lisätään mustaherukkahilloa ei ehkä näyttäisi taas kovin houkuttelevalta.