Nämä sämpylät saavat viehättävän makunsa uunissa paahdetuista juureksista, joita tässä reseptissä on reilusti, jopa 45%. Paahtaminen herättää juuresten aromit henkiin, mikä vie nämä sämpylät aivan uudelle tasolle.

juuressämpylät-2746.jpg

Sämpylöihin on kiva lisätä juureksia antamaan makua, mutta raasteena niitä ei voi lisätä kovinkaan paljoa, sillä raaste sisältää paljon nestettä ja sämpylät eivät kohoa silloin tarpeeksi. Juuresten paahtaminen on mainio keino lisätä runsaasti kasviksia sämpylöihin, silloin makua irtoaa paljon enemmän ja ylimääräinen neste haihtuu pois.

Sämpylöiden valmistus aloitetaan viipaloimalla juurekset, tässä voikin sitten käyttää melkein mitä vain juuresta, näihin sämpylöihin valitsin porkkanaa ja palsternakkaa. Juureksia ei tarvitse edes kuoria, kunhan vain pesee ne hyvin, mutta oman maun mukaan tietenkin. Juuresviipaleet pyöritellään öljyssä ja suolassa ennen paahtamista. Kypsät ja kauniin väriset juurekset kaadetaan kulhoon ja öljy kannattaa kaapia talteen huolella, sillä se sisältää paljon makua. Sitten vain survomaan nuijalla tai muulla välineellä juureksia muusiksi, ihan täydellisen tasaista ei tarvitse tulla. Vesi lisätään kylmänä juureksien sekaan, jotta ne hieman jäähtyisivät. Loput ainekset sekaan ja annetaan kohota hyvin leivinliinan alla ennen sämpylöiksi leipomista.

Erittäin onnistuneet sämpylät, joten näitä pitää tehdä toistekin. Vanhan blogin puolella on myös resepti porkkanasämpylöihin, joissa porkkana on lisätty raasteena. Vai miltä maituisivat ruissämpylät, joissa nesteenä on käytetty kahvia?

juuressämpylät-2733.jpg