DSC_1680.JPG

Mikä ihme siinä on, kun hirveä on tarjolla, niin kaikenmaailman huonot puujalkavitsit tulevat heti mieleen? Oikea ikä on 30v., mutta henkinen ikä tuntuu olevan paljon alhaisempi. Oli miten oli, nyt tehdään taas ruoka, joka on hirveä(n hyvää). Aiemmalla reissulla kotopuoleen jätin pyynnön metsästysseuraan kuuluvalle isälleni, josko olis mahdollista saada hirven potkapala. Nyt kotona käydessä tällainen oli pakastimeen ilmestynyt ja tietysti se lähti mukaan kaupunkiin.

Potkasta oli ajatus tehdä jollain tavalla kauteen sopiva, eli jouluinen. Kokki jo pohdiskeli piparkakkujen laittamista pataan potkan kera ja niin edelleen. Tämä ajatus vaihtui piparkakkumausteen käyttämiseen, mutta kyseinen tuote kun loisti poissaolollaan kaupan hyllyssä, piti palata piirrustuspöydän ääreen. No, kyseinen piirrustuspöydä löytyi itseasiassa olut- ja siiderihyllyjen tienoilta, missä katse osui jouluolueen. Hetkellisesti myös joulusiideri kävi vaihtoehtona, mutta hirven ollassa kyseessä päätyi kokki kolmonen olueen. Yksi hirvelle ja yksi itselle. Ihan hyvä tasajako. Olisi pitänyt itselle ehkä ottaa testiin se joulusiideri.

DSC_1661.JPG

Kotio kun päästiin niin alkoi potkan jouluistaminen. Potkan paino oli noin 700 grammaa luineen kaikkineen. Kalvoja sai jonkin verran poistaa lihasta, mutta tämän jälkeen sen voi asettaa padan pohjalle odottamaan seuraa. Ja seura ei kauaa anna odotuttaa. Kuori yksi pienehkö sipuli ja pilko se lohkoiksi. Sipulilohkojen lisäksi pataan tiputellaan kaksi tähtianista, kaksi neilikkaa, yksi kanelitanko, kaksi ruokalusikallista sokeria, teelusikallinen suolaa ja vähän inkivääriä. Kaiken kruunaa se pullollinen (eli 0,33 litraa) jouluolutta, joka kaadetaan kaiken päälle. 

Pata laitetaan hautumaan 175-asteiseen uuniin seuraavaksi kahdeksi tunniksi. Siellä se saa kaikki upean jouluisen maut napattua itseensä ja lopputulos on todella herkullinen. Aika paljonhan tuo liha tietysti kutistuu myös, että ihan suurperheelle ei kyllä tämänkokoinen potka riitä. Lisukkeena menee hyvin taas vaikka minkälainen peruna.