lakritsa-0662.jpg

Lakuhan on aina hyvää, eikös? Joo on. Sitä tulee nautittia jännästi silleen kausittain. Joskus kun ostaa lakua, niin sitten siihen tulee himo ja parin viikon ajan se on ainoa karkkivalinta. Sitten taas tilalle tulee jotain muuta. Nytpä onkin siis hyvä tehdä lakua ihan näin kotosalla, niin ei tarvitselähteä kauppaan turhaan. Tai no öö... nuo lakuainekset siis tarvii kyllä hakea jostain. Kauppaan siis sittenkin. 

Mikan tarkoituksena oli kehitellä lakureseptiä, jota ei tarvisi keitellä. Mutta siitähän ei sitten tullutkaan mitään. Muutama erä tuli kokeiltua ennen, kun se oikea seos syntyi. Ensimmäinen, toinen tai kolmaskaan erä ei tuottanut tulosta. Kuudes oli paljon parempi ja siitä siis käännyttiin onnistumisen tielle. Mutta ostoslistaa siis... Muscovado siirappia, muscovado sokeria, lakritsijuurijauhetta, anista, suolaa ja vehnäjauhoja. Vesi varmaan löytyy jokaisesta taloudesta valmiiksi. 

Otetaan jokin teflonpintainen kapine esiin. Paistinpannu tai kattila käyvät kumpikin ihan yhtä hyvin. Pannulle lisätään vesi, muscovado siirappi ja -sokeri, lakritsajuurijauhe, anis (jauhettuna) ja suola. Niitä siinä sekoitellaan kivasti sekaisin ja keitellään sellainen 2 minuuttia. Laku kuplii siinä mukavasti ja sitten lisätään jauhoja vähän kerrallaan sihdin läpi, kokoajan sekoittaen. Miedolla lämmöllä siis, mutta niin, että se kuplii ja pulputtelee ja jauhot kypsyvät. 

Siinä se massa saa vielä kuplia jonkin aikaa, kunnes siitä tulee melko paksua ja se irtoaa helpommin pannusta. Mikan mukaan vähän kuin laavaa. Ota vaikka lusikalla nokare ja jäähdytä veden alla. Siitä saa käsityksen siitä, millaista lakusta tulee. Kaada lakumassa voidellun leivinpaperin päälle ja levitä sen päälle vielä toinen samanlainenl. Sitä voi painella jollain tarjottimella tai vastaavalla tasaiseksi, noin 0,5 cm paksuiseksi levyksi. Levyn annetaan jäähtyä, jonka jälkeen siitä voidaan leikata taas puolen sentin paksuisia viipaleita. Kierrä soiroja päistä vastakkaisiin suuntiin. Voit toki tehdä rullia tai minkälaisia vaan muitakin lakuja. 

lakritsa-0659.jpg

lakritsa-0658.jpg