baba_paa1b.jpg

Pääsiäiseen kuuluvat perinteisesti hyvin pitkälti samat asiat, kuten mämmi, lammas ja suklaamunat. Tietysti riippuu aina vähän perheestä ja suvusta, mitkä ovat ne omat perinteet. Viimeaikoina on tullut muualta vähän lisää vaihtoehtoja pääsiäispöytään. Pasha on yleistynyt huomattavasti ja samoin suosiotaan nostaa baba. 

Baba ei itselle ole kovin tuttu, mutta nyt on tullut sitäkin maistettua. Sehän on venäläis- tai balttilaisperäinen juhlava "vehnäleipä". Jossain taidettiin mainita myös Puola mahdollisena alkuperäismaana. Jokatapauksessa, vähän tuntemattomampi tapaus Suomessa. Tästä lueskellessa kävi ilmi, että vehnäleivät noin muutenkin rantautuivat tavallisen kansan keskuuteen ilmeisesti vasta 1900-luvulla. Kaikkea sitä oppii. Jotenkin olisi olettanut niiden olevan vanhempia. Tai sitten lähteeni ovat vain kyseenalaisia. 

Baba on lisäksi vähän korkeampi tuotos, eikä siksi ole välttämättä soveltunut kaikissa uuneissa tehtäviksi. Nämä babat, mitä nyt tehdään eivät ole kuitenkaan mitään tolkuttuman korkeita. Tosin ihan varma ei nyt voi edes olla, että ovatko kyseessä samat babat, mitkä tuolta idästä ovat lähtöisin. Luin nimittäin, että nykyaikaisen baban resepti saattaa olla lähtöisin Ranskasta. 

Babojen tekeminen alkaa hiivan murentamisella kädenlämpöiseen maitoon. Siihen lisätään sitten vehnäjauhoja pari desiä ja suola. Taikinavellin annetaan olla lämpimässä puolisen tuntia, joten tulipa taas saunanlauteille käyttöä. Taikinan pitäisi siis olla vähän kuplivaa tässä vaiheessa. Kuplivasta tulikin mieleen, että vappuun ei ole enää hirveän pitkä aika. Mutta taikinaan nyt takaisin. Vaahdotetaan munat ja sokeri keskenään ja lisätään vaahto taikinajuureen. Sinne sujahtavat myös vaniljasokeri, korintit ja sukaatit. Loput jauhot alustetaan taikinaan ja viimeiseksi myös pehmeä voi. 

baba1b.jpg

Sitten tarvitaan vuokia. Kokki sai koulustaan kertakäyttövuokia, jotka taisivat olla yleensä panettoneja varten. Ne ovat siis italialaisia joulun ja uuden vuoden aikaan tarjoiltavia pullamaisia kakkuja. Niitä on tosin vaikea saada, ellei ole yhteyksiä tukkuun. Ja kolmisen tuhatta panettonevuokaa voi olla vähän turhan iso määrä. Ei tästä nyt niin montaa babaa synny. Metallisia vuokia löytää kyllä kaupoista ja tähän käy melkein mikä vain... ihan vaikka kattila. Se siis vaan voidellaan ja vuorataan leivinpaperilla huolellisesti. Taikinaa kaadetaan vuokaan noin puoleen väliin.

baba2b.jpg

Babat peitetään vielä liinalla ja annetaan kohota taas lämpimässä noin tunnin verran. Taikina nousee aika mukavasti ja kun se on lähes vuuan reunoille asti kohonnot, niin babat paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 45 minuutin ajan. Jos näyttää siltä, että pinta tummuu liikaa, niin foliota vähän päälle. Se estää tummumisen. 

baba3b.jpg

Kosteuttahan babat kaipaavat myös ja kostutusliemi tehdään kiehauttamalla vettä ja sokeria. Jäähtyneeseen liemeen lisätään vielä rommia. Babat kumotaan vuuistaan pois ja vuuat puhdistetaan. Sisältö palautetaan vuokiin ja babat kostutetaan liemellä. Anna niiden vetäytyä ja irrota sitten vuuasta. Koristele vielä tomusokerista ja vedestä sekoitetulla kuorrutteella.  

Alta löytyy Maku.fi:n resepti, jonka perusteella babat on tehty myös Perinneruokaa -palstaan Maku-lehdessä.