Sienitäytteiset perunakakut ovat mainiota sormiruokaa. Juustoinen sienitäyte rapean perunakuoren sisällä luo täydellisen yhdistelmän. Kermaviilistä saa hyvän kastikkeen näiden kanssa.

perunakakkku-3041.jpg

Kolmas ja myön viimeinen osa tätä perunasarjaa päättyy näihin sienitäytteisiin perunakakkuihin. Varsin mielenkiintoisia reseptejä on tullut testattua, joista varsinkin täytetyt perunankuoret olivat aivan mahtavia. 

Vaikeinta näissä perunakakuissa oli saada taikinasta helposti työstettävää makua unohtamatta. Korppujauhot ovat näissä isossa roolissa ja ne tekevät pinnasta voissa paistettaessa erittäin rapean. Sisälle valmistuu sienistä ja reilusta määrästä juustoraastetta mehukas täyte.

Valmistus aloitetaan sekoittamalla kananmunat perunamuusin joukkoon. Mikäli ei ole sattunut jäämään ylimääräistä muusia, niin tarvittava määrä syntyy yhdestä pussillisesta Mummon muusia (105g). Lopuksi taikinan joukkoon sekoitetaan vehnäjäuhot ja korppujauhot. Taikinan annetaan turvota noin puolisen tuntia ennen työstämistä.

Tässä vaiheessa kannattaa valmistaa sienitäyte. Tällä kertaa käytin täytteeseen ruskeita herkkusieniä, sillä muita oli huonosti saatavilla. Täytteeseen voi käyttää ihan oman maun mukaan mitä tahansa sientä, ehkäpä suppilovahverot olisivat tähän yhdistelmään paras ratkaisu. Sienet paistetaan pannulla sipulin kanssa nokareessa voita, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Seos maustetaan suolalla sekä mustapippurilla ja annetaan jäähtyä. Sekaan heitetään juustoraaste ja hienonnettu persilja. Timjami sopisi sekaan myös mainiosti, mutta se oli päässyt loppumaan.

Haastavin vaihe on täyttäminen, mutta kun tekniikan oppii, niin homma sujuu helposti. Ensimmäiseksi taikina kannattaa levitää leikkuulaudalle korppujauhojen päälle ja pyöritellä pötköksi, joka jaetaan 8 palaan. Ota yksi paloista ja pyörittele siitä ensin käsissä pallo. Painele pallosta tasainen levy, joka on noin 10cm halkaisija. Laita kakku kämmeneen kupiksi. Lisää kaksi ruokalusikallista täytettä kakun päälle ja käännä reunat kiinni. Nyt sinulla pitäisi olla sienitäytteinen pallo kädessäsi. Seuraavassa vaihessa pallo painellaan littanaksi, noin 1,5 cm paksuiseksi. Huh, toivottavasti tästä sai jonkinlaisen käsityksen. Lopuksi kakut paistetaan paistinpannulla nokareessa voita miedolla lämmöllä, jotta juusto ehtii sulamaan kakkujen sisään.

Kermaviilistä saa nopeasti valmistettua kastikkeen heittämällä sekaan yrttiä, suolaa, sokeria ja mustapippuria.