muikkuhyvä-1412.jpg

Taas siirrytään tuonne Itä-Suomen suuntaan tämän seuraavan perintesen herkun kanssa. Muikkuhyvä on tällä kertaa vuorossa ja siinä on havaittavissa samoja elementtejä kuin kalakukossa. On muikkua, on siankylkeä ja se rukiinen elementtikin löytyy ruisleivän muodossa. Tämä on vain paljon simppelimpi valmistaa, kuin mitä kalakukko. 

Homma aloitetaan ruskistamalla siankyljet pannulla. Ruisleipä kuutioidaan palasiksi ja palaset lisätään pannulle paiston loppuvaiheessa. Ne imaisevat mukavasti rasvaa pannulta itseensä. 

Siinä samalla, kun leivät ja siankyljet loikoilevat pannulla suolataan muikut toisessa astiassa. Muikut sinne ja suola ripotellaan perään ja kaikki pyöritellään näpsäkästi yhteen. Uunivuoka astuu seuraavaksi kuvaan ja sinne aletaan latoa vuorotellen muikkuja, siankylkeä ja leipää sekä hienonnettua sipulia. Heittele mukaan maustepippurit ja vähän suolaa. Lopuksi vuokaan lisätään vesi ja sitten koko komeus saakin sujahtaa kuumaan uuniin. Lämpöä saisi olla 200 astetta ja muikkuhyvä viettäisi siellä seuraavat kaksi tuntia. Ensimmäisen 30 minuutin jälkeen tosin päälle kannattaa laittaa folio. 

Tässä kyllä huomaa, miksi kalakukkokin on niin klassikkoa. Nämä maut vain sopivat yhteen. Sienkyljestä irtoava rasva tekee leivästä ja muikuista todella maukkaita ja kokonaisuus vaan toimii niin hyvin. 

muikkuhyvä-1414.jpg

muikkuhyvä-1416.jpg