hollolan_näkkileipä-1070.jpg

Erilaisten leipien teko on loppujen lopuksi niin helppoa, että minkä takia niitä ei tee useammin itse? Tai no Mikahan näitä tälläkin kertaa teki ja itse kävin vaan ryöväämässä saalista itsellenikin. Ja sehän sopi vallan hyvin tuon fenkolikeiton seuraksi. Taisinpa juuri napostella viimeiset keitot ja näkkileivät itseasiassa ja hyvin maistui. 

Nämä näkkileivät lähtevät liikkeelle lämmittämällä maidon kädenlämpöiseksi. Siihen sekoitetaan hiiva ja kauraryynit, joiden jälkeen mukaan tulevat myös suola ja sulatettu voi. Lopuksi lisätään jauhot vielä kaiken muun joukkoon ja sekoitellaan taikinaksi. Kaulitse takinasta suunnilleen uunipellin kokoinen levy jauhojen kanssa leivinpaperin päällä. Nosta levy uunipellille. Sen jälkeen taikinan annetaan nousta. Tämä oli vähän hankala operaatio, joten avuksi kannattaa ottaa tiskiallas avuksi. Laske kuumaa vettä altaaseen ja uunipelti altaan päälle. Siinä se saa puolisen tuntia nousta. 

Pistä uuni lämpiämään 250:een asteeseen ja pistele taikinalevyn pintaan reikiä haarukalla tai muulla vastaavalla. Leikkaa esimerkiksi pizzaleikkurilla taikina valmiiksi palasiksi. Nämä näkkileivät ottivat selkeätä hajurakoa toisiinsa uunissa, joten ei tarvinnut pelätä niiden paistuvan yhdeksi isoksi levyksi. Näkkileivät paistuvat uunissa 12-15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin vaaleanruskeita. 

Tämä päijäthämäläinen (onpa siinä taas sana, mikä ei vaikuta oikealta, kun sitä pidempään tuijottaa...) herkku ei ole uunista tullessaan vielä kovin rapsakkaa ja sitä voi siis syödä toki ihan sellaisenakin. Jos haluaa rapeampaa näkkileipää, niin sitten pitää odotella pari päivää ja antaa sen kuivua rauhassa.  Ja tätä ei kai juurikaan saa kaupoista, joten siinä on yksi hyvä syy lisää leipoa sitä itse.