hirvikastike3.JPG

Simppeli kotiruoka on monesti ihan parasta, eikä se vaadi miljoonia komponentteja tai mitään muitakaan ihmeitä. Kokin äidin usein valmistama hirvikastike on hyvä esimerkki tästä. Ei aina tarvita kauheasti mausteita, vaan joskus on hyvä antaa luonnollisten makujen tulla esiin.

hirvikastike1.JPG

Ensimmäiseksi tarvitaan tietysti hirvenlihaa. Noin 300 grammaa olisi nyt sopiva määrä ja se suikaloidaan pieniksi suikaleiksi. Pistetään kuumalle paistinpannulle nokare voita paistamista varten. Hirvenlihasuikaleista on hyvä laittaa ensin vain noin puolet pannulle, että pannu ei viilene. Lihakaan ei näin ollen ala "kiehua" vaan pitää paremmin mehukkuutensa. Loput lihat lisätään hetken päästä ja ruskistetaan myös.

hirvikastike2.JPG

Ruskistuneet lihat otetaan talteen vaikkapa kattilaan ja pannulle lisätään tuo 30:n gramman voiklöntti. Sen kanssa ruskistetaan vehnäjauhot ja lisätään puoli litraa lihalientä. Jos lihat on laitettu vaikka pataan, niin kaadetaan kastike pannulta näiden sekaan. Lisää pannulle vielä pikkaisen vettä, joku puoli desiä riittää, ja huuhtele pannu sillä. Kaada tämä pataan mukaan. Siinä lihakastike saakin hautua vielä  noin tunnin kannen alla todella miedolla lämmöllä. Tarkista maku ja mikäli suolaa tarvitsee lisätä, niin tee näin hauduttamisen aikana.

Nyt on edessä enää kutakuinkin se paras osio, eli syöminen. Tai no, ihan pelkkää lihakastiketta ei varmaan syö (vaikka menisi se näinkin), joten tehdään tähän ihan mikä vain perunalisäke. Jos tykkää keitetyistä perunoista, muusista, ranskalaisista niin niistä vaan suosikkiaan äkkiä valmistamaan. Ja ei muuta kuin nautiskelemaan.