Gluteenittomat lakritsipiparit valmistuvat tällä reseptillä helposti. Lakritsijuurijauhe ja muscovadosokeri tekevät pipareista uskomattoman herkullisia.

lakritsipiparitaikina-3249.jpg

Miltähän maistuisi lakritsijuurijauheella maustetut joulupiparit? Tätä ajatusta pyöritellyt päässäni muutaman viikon ja pitihän sitä kokeilla. Reseptistä tuli samalla myös gluteeniton, sillä nämä piparit päätyvät ystäväni juhliin viikonloppuna. Gluteeniton leivonta on joskus todella haastavaa, sillä en ole siihen perehtynyt hirveästi. Joskus onnistuu ja joskus ei. Nyt onnistui erittäin hyvin, joten resepti pääsee myös blogiin.

 

Piparitaikinan maistelu on aina se paras osuus, sillä maku pitää tarkistaa vähintään tunnin välein. Onneksi taikinaa jäi myös itse leivontaa varten.

 

Mukailin tässä ohjeessa suosikkiohjettani Parhaat piparit, joka on äidin luottoresepti. Ne ovat hieman toffeemaiset ja melko suolaisia - aika hyviä siis. Näistä gluteenittomista pipareista ei tullut kuitenkaan rakenteeltaan niiden kaltaisia, vaan aika kuohkeita ja erittäin rapeita.

Piparitaikinan valmistus aloitetaan keittämällä voita, siirappia, sokeria ja mausteita kattillassa muutama minuutti, jotta sokeri sulaa täysin joukkoon. Seuraavassa vaiheessa päälle kaadetaan haaleaan veteen sekoitettu sooda. Tässä vaiheessa keitos kuohahtaa voimakkaasti, joten ei kannata pelästyä. Seos jäähdytetään kädenlämpöiseksi, joten kattila kannattaa nostaa tiskialtaaeen kylmään vesihauteeseen. Joukkoon vatkataan kananmuna ja lopuksi vielä jauhot, johon leivinjauhe on sekoitettu. Haastavin osuus on saada taikinasta tasainen, missä ei enää näy jauhoja. Nyt taikina on kutakuinkin valmis, mutta sen pitää vielä levätä jääkaapissa seuraavaan päivään.

lakritsipiparitaikina-3254.jpg

Sitten vaan leipomaan!