appelsiinikakku2.JPG

Tätä kakkua on kokin äiti tehnyt aikoinaan talouskoulussa ja kuulemma siitä eteenpäin sitä on tehty 40 vuotta. Siis eri kakkuja... olisi aika pitkä valmistusaika muuten. Kuitenkin hyvin perinteinen klassikko on siis kokin perheessä tämä. Taisipa kokki väittää, että sitä on takuuvarmasti aina keittiössä, joten ilmeisesti myös kysyntää on jonkin verran. Hienoa päästä maistamaan kakkua nyt itsekin.

Vatkaa 200 grammaa sokeria ja 3 kananmunaa keskenään vaahdoksi. Vaahtoon lisätään 200 grammaa sulatettua voita. Puristetaan mehut puolikkaasta appelsiinista. Mehua pitäisi saada kasaan noin desin verran, ettei ihan niitä pienimpiä appelsiineja kannata katsella. Toisaalta, kun tässä nyt on tämä desimäärä mainittuna, niin samahan se on millä tavalla sen saa aikaiseksi. Joo, siis appelsiinia nyt vaan esiin. Toisaalla sekoitataan 200 grammaa vehnäjauhoja ja 1,5 teelusikallista leivinjauhetta keskenään johonkin kippoon.

Appelsiinimehu kaadetaan vatkatun vaahdon sekaan. Myös jauhoseos siivilöidään sekaan ja taikina sekoitetaan valmiiksi. Taikina kaadetaan hyvin voideltuun kakkuvuokaan, joka jauhotettu vehnäjauhoilla. Vuuan ei kannata olla kauhean suuri halkaisijaltaan tai kakusta tulee vähän turhan matala. 

Kakkua paistetaan 200-asteisessa uunissa ensin 10 minuuttia ja sen jälkeen lämpöä lasketaan 175:een asteeseen. Tuossa lämmössä se viihtyy vielä noin 30 minuuttia.

Valmiin kakun annetaan jäähtyä, ettei sitä ihan tulikuumana ruveta kuorruttamaan. Kuorrutukseen tarvitaan 150 grammaa tomusokeria ja appelsiinimehua. Näistä tehdään kuorrute, joka ei saa olla liian paksua, mutta ei liian juoksevaakaan. Sitä voi siinä jokainen sitten itsekseen aanailla, mikä sopivaa on. Päälle ripotellaan hyvä määrä paahdettuja mantelilastuja, jotka siis paahdetaan kuivalla ja kuumalla paistinpannulla. Kokin äiti käyttää yleensä nonparelleja, mutta kokin ilme oli sellainen, että näin ei taida hänen keittiössään tapahtua koskaan. Itse en nonparellejakaan syrjisi.

appelsiinikakku1.JPG

Appelsiini tuo kakkuun mukavaa raikkautta ja kuorrutehan on tietysti todella herkullista. Mutta mitä muutakaan voisi olettaa, kun siinä on appelsiinimehua ja tomusokeria. Mantelit tuovat kokonaisuuteen taas vähän erilaista tekstuuria. Kaiken kaikkiaan ymmärrän hyvin, miksi tämä on luottoresepti kokin perheessä. Kokin äiti tekee yleensä kaksi kerrallaan ja toinen kakku menee pakkaseen, jossa se säilyy vaikka kuinka kauan. Valmis kakku säilyy jääkaapissakin hyvin pari viikkoa ja maku paranee vanhetessa. Näin on siis aina jotain hyvää tarjottavaksi mahdollisille yllätysvieraille tai ihan vain omiin herkkuhetkiin.

Katso tästä äidin kaikki takuuvarmat reseptit