KATSOMASI RESEPTIT

Äidin lusikkaleivät

Lusikkaleivät suorastaan sulavat suuhun. Äidin reseptillä ne valmistetaan aina omenahillosydämmellä. Nämä ovat juhlien ykkösherkku.

lusikkaleivät-5086.jpg

Äitini valmistaa lusikkaleivät hieman erilaisella tavalla kuin yleisesti. Tässä reseptissä ei voita ruskisteta, vaan se vaahdotetaan sokerin kanssa. Paistolämpötila on taas hieman tavallista korkeampi, mikä takaa lusikkaleiville hieman paahtuneen maun. Jos etsit astetta helpompaa lusikkaleipäreseptiä kannattaa kokeilla tätä. Lopputulos on kuitenkin erittäin herkullinen.

Paahdetulla voilla valmistettavien lusikkaleipien ohjeen löydät vanhan blogin puolelta. Sieltä löytyy myös kuvat valmistuksesta, jos jää arveluttamaan, kuinka nämä oikeasti syntyvät.

Lammaskiusaus

Palvilampaasta valmistuu herkullista arkiruokaa. Käytä pääsiäiseltä jääneet lampaan tähteet tähän kiusaukseen.

palvikiusaus-5096.jpg

Pääsiäiseltä jäi hieman ylimääräistä palvilammasta, eikä sitä jaksanut syödä enää sellaisenaan, joten siitä valmistui arkeen sopiva kiusaus. Nyt tuli oikaistua myös perunoiden kanssa ja käytin tähän valmiita perunasuikaleita pakastimesta. Pakasteperunat toimivat hyvin juuri tämän tapaisissa kiusauksissa. Kiusauksen kanssa sopii mitä mainioimmin piparjuurella maustettu punajuurisalaatti. 

palvikiusaus-5099.jpg

 

Valkosuklaa Rocky Road

Valkosuklaata käyttämällä Rocky Road maistuu jopa paremmalta, kuin maitosuklaasta valmistettu versio. Koristele se keltaisilla hedelmäkarkeilla ja maitosuklaaraidoituksella. Näin saat nopean pääsiäisherkun.

rockyroad-5057.jpg

Mielestäni paras Rocky Road syntyy valkosuklaasta, mutta se onkin sitten eri asia, mitä muita aineksia haluaa käyttää. Tämä versio on suunniteltu pääsiäiseksi ja se sisältää kuivattuja aprikooseja, macadamiapähkinöitä ja keltaisia hedelmäkarkkeja. On muuten tosi hyvä yhdistelmä. Päälle oli ihan pakko laittaa vielä maitosuklaaraidoitus, koska muuten lopputulos olisi ollut hieman aneeminen, ehkä tumma suklaa olisi toiminut vielä paremmin.

Nyt pakkaan Rocky Roadin sekä töhnämunat laukkuun ja lähden maalle pääsiäisen viettoon.

Herkullista pääsiäistä!

Super-töhnämunat

Töhnämunat 2.0! Valkosuklaa täytteiset Kinder-suklaamunat raikkaalla mangosydämellä. Pyöräytys Oreo-keksitahnassa ja pistaasipähkinärouheessa. Koristeeksi vielä valkosuklaaraidoitus. Nam!

supertöhnämunat-5044.jpg

Nyt on kyseessä sellainen överijälkkäri, joka ei jätä ketään kylmäksi. Vein töhnämunat uudelle tasolle lisäämällä niiden sisään mangosydämen ja pinnoittamalla ne Oreo-kekseistä tehdyllä kuorrutteella. Kaiken kruunaa kauniin vihreä pistaasirouhe, joka sopii aivan loistavasti tähän yhdistelmään. Päälle tietysti vielä valkosuklaaraidoitus, ettei mene liian kevyeksi.

Näiden töhnämunien valmistus aloitetaan halkaisemalla Kinder-suklaamunat varovasti keskeltä halki. Ei haittaa vaikka halkaiseminen ei onnistuisi täydellisesti, kunhan muistaa laittaa samat puolikkaat myös yhteen. Lusikoi valkosuklaamoussea jokaiseen puolikkaaseen ja tee toiseen puolikkaaseen pieni kolo mangososetta varten. Painele puolikkaat yhteen ja nosta pakastimeen noin tunniksi.

supertöhnämunat-5034.jpg

Valmista Oreo-keksitäyte hienontamalla keksit tehosekoittimessa ja lisää sitten tuorejuusto. Keksikuorrute kannattaa jakaa tässä vaiheessa viiteen osaan leivinpaperin päälle ja nostaa tekeytymään jääkaappiin. Keksikuorrutetta on hankala muotoilla, kun se on lämmintä, sillä se tarttuu käsiin. Kun suklaamunat on kuorrutettu täytteellä, niin ne pyöritellään vielä pistaasipähkinärouheessa. Lopuksi valkosuklaaraidoitus ja nämä super-töhnämunat ovat valmiit! Lopputulos oli kyllä aivan mieletön, ehdottomasti vaivan arvoista.

supertöhnämunat-5036.jpg

Pääsiäismenu luomumunista

Suunnittelin herkullisen pääsiäismenun, jossa käytin jokaisessa ruokalajissa luomumunia. Alkupalaksi rapsakat parsaleivät, joiden päällä vielä sisältä löysä uppomuna. Pääruuaksi "vanhan ajan" lihamurekkeet, joiden sisään on piilotettu kananmuna. Jälkiruuaksi vastustamatonta siideri-sabayonia raikkaalla mangolla.

luomumuna.jpg

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Siipikarjaliitto 

Pääsiäinen on jo ensi viikolla ja pian pitäisi lyödä lukkoon, mitä ruokia pääsiäispöydässä nähdään. Omassa menuehdotuksessani käytin jokaisessa reseptissä kananmunia tarkemmin ottaen luomukananmunia.

Siirryin muutamia vuosia sitten täysin luomumuniin, sillä mielestäni niiden maku ja käyttöominaisuudet ovat paremmat kuin tavallisten kananmunien. Leivonnaisista tulee aina kauniin värisiä, koska luomumunien keltuaisten väri on kauniin kirkkaan keltainen, sillä kanoille syötetään vain luomurehua. Lisäksi kanat saavat myös karkearehua, esimerkiksi heinää, ruohoa tai juureksia.

Kanalassa on ikkunat, orret, pesät ja ulkotarha, jossa kanat pääsevät kesäkaudella sään salliessa ulkoilemaan. Lattiapinta-alasta vähintään kolmannes on pehkualuetta.

Luomumunat on merkitty tuotantotapanumerolla 0, joka on ensimmäinen numero munan kyljessä olevassa tuottajakoodissa.

luomumuna-5018.jpg

Monipuolista ravintoa

  • Valkuainen sisältää hyvälaatuista proteiinia, B-ryhmän vitamiineja kuten riboflaviini ja kivennäisaineita.
  • Keltuainen sisältää myös hyvälaatuista proteiinia, mutta myös rasvaa ja kolesterolia. A, D, E ja K-vitamiineja, B-ryhmän vitamiineja kuten B12, riboflaviini ja foolihappo. Kivennäisaineta kuten jodi, seleeni ja rauta.
  • Kananmuna sisältää runsaasti kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja
  • Hyvä koliinin lähde (koliinia tarvitaan sikiön hermoston kehittymiseen, aikuisella todennäköisesti auttaa muistin säilymisessä)
  • Keltuaisen väriaineessa on luteiinia, joka mm. ehkäisee kaihia ja silmänpohjan rappeutumista

luomumuna-5024.jpg

Parsaleipä uppomunalla

Herkullista parsaa rapeaksi paahdetulla leivällä. Sisältä löysä uppomuna viimeistelee leivän ja toimii samalla kastikkeena. Raasta päälle vielä parmesanjuustoa ja herkullinen alkupalaleipä on valmis.

Uppomunien valmistus on yllättävän yksikertaista, kunhan siinä oppii muutaman pienin niksin. Tärkeintä on, ettei vesi kiehu voimakkaasti vaan lempeästi poreillen. Sitten tehdään kauhalla voimakas pyörre kattilaan ja annetaan hieman tasaantua. Valmiiksi kulhoon rikottu kananmuna kaadetaan veteen mahdollisimman läheltä veden pintaa, jotta se pysyy nätisti kasassa. 3-4 minuutin kuluttua uppomuna on valmis nostettavaksi reikäkauhalla leikkuulaudalle, ylimääräiset valkuaisnauhat voi siistiä veitsellä, mikäli haluaa kauniin tasaisen lopputuloksen. 

luomumuna-5021.jpg

Munilla täytetyt lihamurekkeet

Vanhanajan lihamurekkeen sisällä on kananmunia. Tee murekkeista valmiita annoksia ja kääri pintaan pekonia. Mureke maistuu parhaalta valkokastikkeen kanssa, jossa mausteena tuoreita yrttejä.

Tämä versio on kuin vanhanajan lihamureke, sillä sen sisällä on kokonainen kananmuna. Pienien lihamurekkeiden etuna on se, että kypsymisaika on melko lyhyt, jolloin kananmuna ei pääse kypsymään liikaa. Nämä mehukkaat pikkumurekkeet olivat menestys ja ne katosivatkin hetkessä pöydästä.

luomumuna-5030.jpg

Siideri-sabayon mangolla

Sabayonin valmistus onnistuu myös siideristä. Se maistuu taivaalliselle sitruunassa marinoidun mangon kanssa. Koristele tarjoiluastioiden reunat sulatetulla suklaalla ja viimeistele annokset suklaamunilla.

Sabayonin valmistus on myös kaikessa yksinkertaisuudessaan helppoa, sillä siihen tarvitaan vain vesihaude ja kolme raaka-ainetta. Hankalin vaihe on ehkä arvioida vaahdon kypsyyttä, sillä liikaa sitä kypsentämällä se juoksettuu helposti. Tarkkana kannattaa olla myös siinä, ettei metallikulhon pohja kosketa kattilassa poreilevan veden pintaa, silloin sabayon voi kuumentua liian nopeasti. 

Näytä lisää