KATSOMASI RESEPTIT

Kesäinen mansikka-kaurapaistos

Mansikka-kaurapaistos on herkullista kermavaahdon tai jäätelön kera ja se valmistuu hetkessä kesän herkuttelu hetkiin.

mansikka-kaurapaistos-2432.jpg

Mansikat kuuluvat erottamattomasti kesään ja ne päätyvätkin silloin monenlaisiin jälkiruokiin ja kakkuihin. Viime viikolla valmistamani Eton Mess -kakku on kyllä yksi kesän ykkösresepteistä. Kokeile myös näitä helppoja mansikkaviinereitä, jotka valmistuvat nopeasti kaupan voitaikinalevyistä.

Eilen ostin ehkäpä kesän parhaimmat mansikat ja niitä tulikin ahmittua heti ainakin litra, mutta onneksi niitä jäi vielä jäljelle muutama mansikka-kaurapaistokseen. Monestihan kaurapaistoksissa käytetään joko raparperia tai omenaa, mutta mansikka sopii siihen yhtä hyvin, ellei jopa paremminkin.

mansikka-kaurapaistos-2440.jpg

Paistokseen tarvitaan noin litran verran mansikoita, valitsin tähän sellaisia pieniä, joita ei tarvitse edes halkaista. Mansikat pyöritellään sokerissa ja perunajauhoissa, minkä jälkeen ne kumotaan uunivuokaan. Taikina valmistuu sekoittamalla kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja voisula keskenään. Taikinaa murustellaan mansikoiden päälle ja paistetaan noin 30 minuuttia. Aika voi vaihdella uunista ja mansikoiden koosta riippuen, mutta sitten kun paistos vähän kuplii ja taikina on kauniin ruskeaa, on paistos valmis.

Nauti paistos heti lämpimänä jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

mansikka-kaurapaistos-2442.jpg

 

Paras grilliherkku: Hunajaiset varhaiskaali-pekonikääröt

Ah! Nyt on hyvä grilliruoka. Grillattu varhaiskaali koki pienen jatkojalostuksen ja sai päälleen pekonia, kun nämä kääröt vielä sivellään chilihunajalla on lopputulos täydellinen. 

grillattu varhaiskaali-2101.jpg

Grillattu varhaiskaali on hyvää sellaisenaan, mutta kuten kaikesta, pekoni tekee siitä vielä parempaa. Lopuksi nämä kääröt saavat päällee vielä chilihunajaa, mikä tekee näistä mahtavan makuisia. Tietysti normaalikin hunaja käy, jos chilin maku ei ole se kaikista rakkain. Raaka-ainelista ei ole hirmuisen pitkä, joten ehdottomasti kannattaa testata näitä juhannuksen grillijuhlissa.

Valmistukseen kannattaa valita mahdollisimman pieni ja kevyen tuntuinen varhaiskaali, sillä niissä maku on parhain. Varhaiskaali jaetaan ensin kahtia, minkä jälkeen jatketaan halkomista kunnes leikkuulaudalla on 8 lohkoa. Kaalin kanta kannattaa jättää kiinni ja leikkely suorittaa siten, että jokaisessa palassa olisi pieni pala kantaa, näin palat pysyvät hyvin kasassa. Jokaisen palan päälle kiedotaan kaksi palaa pekonia tiiviisti ja sitten vain kohti grilliä. Lopuksi, kun palat ovat saaneet pintaansa kauniin värin, niihin sivellään chilihunajaa - superia!

grillattu varhaiskaali-2089.jpg

Nämä yksikertaiset ja superhyvät varhaiskaali-pekonikääröt menevät ehdottomasti juhannuksen ruokalistalle. Jälkkäriksi valmistan, Eton Mess -kakun, millä on hyvä juhlistaa samalla myös synttäreitä.

grillattu varhaiskaali-2097.jpg

Eton Mess -kakku

Eton Mess -kakku on mielettömän hyvää ja se on todella nopea valmistaa. Se sopii hyvin juhannuksen mökkireissun jälkkäriksi, sillä sen valmistukseen ei uunia tarvita.

eton mess kakku-2082.jpg

Tähän kakkuun sopivat hyvin kauppojen valmiit marengit, mutta jos sen haluaa myös valmistaa itse löytyy blogista aikaisempi postaus vanhanajan marenkiin, mikä on huippu hyvää. Helpointa se on valmistaa siten, että massan levittää vain tasaisesti pellille ja heittää uuniin. Marenkilevystä on helppo murentaa sopivia paloja kakkuun. Tähän kakkuun käytin mansikoita, vadelmia, karhunvatukoita ja mustikoita, mutta yhtä hyvin se onnistuu myös pelkistä mansikoistakin.

Ainoa huonopuoli kakussa on, ettei se säily pitkään, sillä marenki kostuu liikaa kermavaahdosta. Kakun valmistus on kuitenkin niin nopeaa, että sen ehtii tehdä vaikka vieraat istuisivatkin jo pöydässä. 

Katso video kakun valmistukseen

 

 

Täydelliset uudet perunat

Uusien perunoiden keittäminen on helppoa näillä vinkeillä. Lähtökohtaisesti uudet perunat lisätään aina kiehuvaan veteen, mutta testasin myös kylmään veteen - syntyisikö siinä jotain eroja?

uudetperunat-.jpg

Uudet perunat tai toisella nimellä varhaisperunat, ovat kesän odotetuin herkku. Höyryävät varhaisperunat tillin ja voin kanssa ovat paras lisäke juhannuksen grilliherkuille, sillin tai lasimestarin silakan kanssa nautittuna. Yksi parhaista kastikkeista uusien perunoiden kanssa on mummun klassinen munakastike.

Kylmään vai kiehuvaan veteen?

Olen aina ollut sitä mieltä, että uudet perunat pitää valmistaa kiehuvassa vedessä, mutta tulipa nyt testattua toistakin vaihtoehtoa. Lopputuloksessa ei mielestäni kuitenkaan ollut hirveän suuria eroja, mutta kiehuvassa vedessä niistä tuli kuitenkin ehkä hieman maukkaampia ja pehmeämpiä. No niin tai näin, mutta jotta maku olisi paras mahdollinen, jatketaan keittämistä tutulla tavalla. Kysyin seuraajien kommenttia myös instagramissa @perinneruokaaprkl vaustaus oli tietenkin kiehuvaan. 

Keitä uudet perunat näin:

  1. Valitse tasakokoisia varhaisperunoita.
  2. Pese varhaisperunat hyvin juuresharjalla ja laita ne odottamaan kylmään veteen.
  3. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja mausta suolalla (1-2 tl /1 lira vettä)
  4. Lisää perunat kattilaan ja kaada ylimääräinen vesi pois.
  5. Anne perunoiden kiehua kevyesti poreillen.
  6. Lisää tillin varret puolivälissä keittämistä. 
  7. Kokeile perunoiden kypsyttää veitsenkärjellä.
  8. Kaada keitinvesi pois, kun perunat ovat melkein kypsiä, mutta vielä hieman napakoita.
  9. Aseta perunoiden päälle talouspaperia tai puhdas keittiöliina ja sulje kansi. Anna hautua muutama minuutti.
  10. Lisää päälle tuoretta tilliä ja tarjoile.

uudetperunat-2076.jpg

Uusia perunoita kannattaa keittää reilusti, sillä ei haittaa, vaikka niistä jäisi osa syömättä. Tähteiksi jääneistä perunoista voi valmistaa vaikka salaattia tai grillata. Yksi parhaista on uusista perunoista valmistettu pyttipannu.

Raikas suvisalaatti

Klassinen suvisalaatti valmistetaan tuoreista kotimaisista kesäkasviksista. Herkulliset, juuri maasta nostetut porkkanat, retiisit ja kevätsipulit ovat salaatin sydän, unohtamatta makeita kotimaisia mansikoita.

suvisalaatti-2046.jpg

Välillä on hyvä valmistaa jotain todella helppoa ja nopeaa. Tämän salaatin pääosassa ovat tuoreet kesäiset kasvikset, joita on helppo yhdistellä keskenään, oikeastaan vain mielikuvitus on rajana. Valitsin salaattiin pieniä makeita porkkanoita, jotka ovat aina olleet suosikkini - niitähän voi syödä vaikka kilon sellaisenaan.

Kaupan kassalle päästyäni kori näytti erittäin terveelliselle ja houkuttelevalle, olinhan kahminut sen täyteen kauden parhaita kasviksia - voi, sokeri ja jauhot jäivät tällä kertaa hyllylle. 

Salaatin valmistus aloitetaan huuhtelemalla kasvikset huolella, jotta kaikki multa ja santa saadaan niistä pois. Sen jälkeen ei oikeastaan tarvitse muuta, kuin ottaa esille terävä veitsi ja suikaloida vihannekset haluamansa mallisiksi. Itse suosin ohuita viipaleita, joissa on mukava suutuntuma. Kaikki ainekset vain sekaisin kulhossa ja annostellaan lautasille, päälle tietysti voi heittää lorauksen oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Lopputuloksena on mainio salaatti joka sopii grilliruokien seuraksi ja jälkiruuaksi sopii raikas hedelmäsalaatti.

suvisalaatti-2037.jpg

Mitkä ovat sinun mielestäsi parhaat kotimaiset kesäkasvikset?

Näytä lisää