Kokeile ruokakassipalvelua nyt -20 € Raaka-aineet ja reseptit kotiovelle alk. 42 € Käytä etu

After Eight -mokkapalat

Näiden mokkapalojen pohjassa maistuu After Eight -suklaakonvehdit. Ne piilotetaan taikinaan ennen paistamista, mikä saa aikaan miellyttävän mintun maun.

mokkapala-2959.jpg

Onkohan nyt menossa jokin mokkapalakausi? Ainakin erilaisia reseptejä näkyy pyörivän joka paikassa. Päätimpä tehdä näistä myös oman version hyödyntämällä lahjaksi saatuja After Eight -suklaakonvehteja. Hyviähän nämä konvehdit ovat myös sellaisenaankin, mutta nyt halusin kokeilla miten ne käyttäytyvät taikinan sisällä paistettuina. Lopputuloksena syntyi miellyttävän mintun makuiset mokkapalat, jotka ovat kyllä niin tuhdit, että pienikin pala riittää taltuttamaan makeanhimon. Ei siis kannata kovin suuriksi paloiksi laittaa näitä tarjolle.

Pellilliseen mokkapaloja tarvitaan sellainen 200g paketti After Eight -suklaakonvehteja, mutta voi niitä toki enemmänkin käyttää, jos haluaa oikein kunnon överit. Suklaakonvehdit piilotetaan taikinaan siten, että ensin kaadetaan hieman taikinaa pellille, minkä päälle palat asetellaan. Lopuksi palojen päälle kaadetaan loput taikinasta siten, että kaikki palat ovat varmasti piilossa. 

mokkapala-2946.jpg

Viime vuonna piilotin suklaakonvehteja juustokakkuun, mikä toimi myös erittäin hyvin! Hyvä puoli näissä överileivonnaisissa on, että niitä riittää myös pienikin pala.

mokkapala-2976.jpg

Mummon tekemä viili

Itse tehty kotiviili maistuu täyteläiseltä ja sopivasti happamalta. Parasta on samettinen kerros viilin pinnalla. 

viili-2592.jpg

Viilin valmistus on helppoa, sillä tarvitset vain maitoa ja valmista viiliä simeneksi. Paras viili syntyy homogenoimattomasta luomumaidosta, jossa rasvaa ei ole pilkottu. Rasva nousee samettiseksi kerrokseksi viilin pintaan ja juuri se on se juttu, miksi viiliä kannattaa valmistaa itse.

Miellän omatekoisen viilin enimmäkseen kesäruuaksi, koska mummoni valmisti sitä vain kuumimpaan vuodenaikaan. Ennen vanhaan se olikin tapa säilöä maitoa, sillä maito hapantui helposti ilman hyvää kylmäsäilytystä. Viiliä voi kuitenkin valmistaa vuodenajasta riippumatta, sillä enää ei tarvitse miettiä maidon säilymistä.

Käytännössä maito ja viilinsiemen sekoitetaan keskenään. Seos kaadetaan kuppeihin ja annetaan tekeytyä yön yli, minkä jälkeen kupit siirretään jääkaappiin odottamaan syöjiänsä.

Katso tarkemmat ohjeet viilin valmistukseen palstaltani viimeisimmästä Maku-lehdestä (6/2016), lisään reseptin myöhemmin myös tänne. 

Kar­pa­lo­pii­rak­ka makealla marengilla

Tämän syksyisen leivonnaisen viimeistelee marenki, joka tasapainottaa karpaloiden kirpeyden.

karpalopiirakka-2935.jpg

Karpalosato alkaa vähitellen kypsymään. Osa marjoista oli vielä hieman raakoja, mutta onneksi kypsiäkin löytyi sopivasti tätä piirakkaa varten. Tällä ohjeella karpalopiirakkaa valmistuu kerralla kokonainen pellillinen. Pohjalle leivotaan mehukas taikina, jonka päälle perunajauhoissa pyöritellyt karpalot ripotellaan. Karpalot hajoavat uunissa ja mehustavat piirakkapohjan. Päälle vatkataan vielä makeaakin makeampi marenki, joka viimeistelee piirakan rapealla kuorellaan. Täydellinen yhdistelmä makeaa ja kirpeää!

Karpalot ovat monikäyttöisiä marjoja, joissa on hienostunut ja omalaatuinen maku. Mummoni valmisti karpoloista "karkkeja" pyörittelemällä ne tomusokerissa - sen helpommaksi karkkien valmistus ei voi mennä. Karpalot maistuvat myös erilaisissa juomissa. Viime vuonna tuli kokeiltua karpalo shrub -juomaa, mikä oli varsin mielenkiintoinen tuttavuus. 

karpalopiirakka-2941.jpg

Sup­pi­lo­vah­ve­ro­kier­teet

Valmista nämä herkulliset kierteet syksyn suppilovahverosadosta. Sopivat mainiosti vaikkapa iltateelle!

suppilovahverokierteet-2913.jpg

Hieman ovat jo suppilovahverot alkaneet kuivahtaa, mutta eipä se estä niitä käyttämästä edelleen ruualaitossa. Parempikin, että niistä ei irtoa niin paljon nestettä pannulla paistaessa. Viime vuonna testasin kantarellikierteitä ja se tuli todettua erittäin toimivaksi reseptiksi. Nyt kierteiden sisään pääsivät suppilovahverot ja täytyy sanoa, että ne toimivat kantarellejä paremmin.

Suppilovahverosta on moneksi. Aiemmin blogissa on valmistettu mm. suppilovahverorisottoa ja suppilovahveropiirakkaa, joista molemmat ovat kokeilemisen arvoisia. 

Kierteiden valmistuksesta voi lukea tarkemmin aikasemmasta postauksesta, sieltä löytyy myös kuvia valmistusvaiheista. Nyt laitan pannun tulille ja nautin muutaman kierteen kuuman teen kanssa - täydellinen iltapala!

suppilovahverokierteet-2917.jpg

 

Hampurilainen vai Hot Dog?

Kumpi on mieluisampi? Valmistin molemmista herkulliset reseptit. Hampurilaisen täytteeksi päätyi punajuuri ja vuohenjuusto. Hot dogissa sen sijaan maistuu perinteinen mustamakkara.

hampurilainen_hotdog-2895.jpg

Kaupallinen yhteistyö: Vaasan

Pääsin testaamaan Vaasan uusia hampurilais- ja hot dog -sämpylöitä, joihin kehittelin helpot, mutta maukkaat reseptit. Hampurilaisen täytteessä halusin hyödyntää syksyn sadon kasviksia, joista punajuuri on aina ollut lempijuurekseni, siihen kun vielä yhdistää kunnon palan vuohenjuustoa ja piparjuurella maustettua kastiketta on makuelämys valmis. Hot dog -reseptissä halusin käyttää perinteistä mustamakkaraa, mikä toimii sämpylän välissä todella hyvin. Se kaipaa seurakseen vain puolukkahilloa ja hieman kuullotettua sipulia - tästähän olisi vaikka uudeksi arkiruuaksi!

Näiden hampurilaissämpylöiden rakenne on miellyttävä ja hyvin kasassa pysyvä, joskus on törmännyt hampurilaissämpylöihin, jotka hajoavat pieniksi muruiksi jo ennen kuin niihin pääsee käsiksi. Hot dog -sämpylät ovat helppo avata ja täyttää, sillä ne pysyvät taitoskohdastaan napakasti kiinni. Tuoreus ja kotimaisuus ovat iso plussa, joten lämmin suositus näille tuotteille.

hampurilainen_hotdog-2883.jpg

Punajuuren ja vuohenjuuston liitto on täydellinen. Piparjuurella maustettu kastike kruunaa tämän vastustamattoman hampurilaisen.

Punajuuren käsittelyssä kannattaa käyttää apuna kumihanskoja tai sitten ne voi kuoria veden alla, jolloin väri ei tartu käsiin niin voimakkaasti. Viipaloidut punajuuret paistetaan öljyssä paistinpannulla kypsiksi, mihin menee aikaa noin 15 minuuttia. Lopuksi punajuurien päälle lusikoidaan hunajaa ja maustetaan suolalla sekä pippurilla. Paistamisen aikana kannattaaa valmistaa piparjuurikastike. Kuori osa piparjuuresta ja raasta sitä suoraan ranskankerman sekaan. Mausta lopuksi hyppysellisellä suolaa ja tarkista maku - näin yksinkertainen kastike, mutta niin hyvää!

Sitten vielä vuohenjuustoviipaleisiin väriä pintaan ja hampurilaissämpylät kuumaksi, niin täyttäminen voi alkaa. Pohjalle runsaasti piparjuurikastiketta ja päälle hunajaiset punajuuriviipaleet. Vielä hieman salaattia ja kunnon pala vuohenjuustoa. Nam!

hampurilainen_hotdog-2886.jpg

Mustamakkara on kuin kotonaan hot dogin sisällä. Se kaipaa seurakseen vain puolukkahilloa ja hieman paistettua sipulia.

Tämä on helppo valmistaa ja sopii hyvin vaikkapa arkiruuaksi. Paketillinen Vaasan hot dog -sämpylöitä, mustamakkaraa, sipuli ja puolukkahilloa kauppakassiin, niin tämä herkku on miltei siinä. Valmistus kannattaa aloittaa viipaloimalla ensin sipuli ja paistaa se tilkassa öljyä paistinpannulla. Hieman suolaa ja pippuria sekaan, niin tämä lisäke on valmis. Seuraavaksi pannulle heitetään pätkityt makkarapalat, joihin olisi hyvä saada rapea pinta, mutta kuitenkin varoa polttamasta niitä. Vielä hot dog -sämpylät kuumaksi pannulla, niin alkaa olla kokoamista vaille valmista.

hampurilainen_hotdog-2893.jpg

Lue lisää!

Mikäli kiinnostuit enemmän hampurilais- ja hot dog -resepteistä kannattaa tutusta Vaasan nettisivuilla oleviin resepteihin, josta löytyy makuja moneen lähtöön. Maku.fi -sivustolta löytyy myös liuta reseptejä ja vinkkejä hampurilaisten ja hot dogien valmistukseen, joilla onnistut varmasti. Näistä resepteistä irtoaa paljon uusia ideoita, joilla arkiruuastakin saa mielenkiintoisen ja hauskan kokemuksen.

Millaisen hampurilaisen tai hot dogin sinä haluaisit?

hampurilainen_hotdog-2907.jpg

Näytä lisää