KATSOMASI RESEPTIT

Kurkku gazpacho

Vihreä gazpacho syntyy kurkusta ja paprikasta. Se toimii raikkaana alkupalana tai ihan sellaisenaan rapean leivän kanssa.

kurkkugazpacho-4247.jpg

Tällä viikolla yksi ystäväni hehkutti kurkusta valmistettua gazpachoa. Vähän siinä sitten mietittiin ja mutusteltiin suussa, mistä raaka-aineista valmistuisi paras tuotos. Pienen testin jälkeen syntyi raikas keitto, joka ei missään nimessä häviä tavalliselle tomaatista valmistetulle gazpacholle. Kurkku gazpacho tuo mieleen kesän, sopii siis hyvin tähän vuoden aikaan, onhan pihalla melkein yhtä lämmintä kuin keskikesällä.

Kurkku gazpachon valmistus aloitetaan pilkkomalla kaikki ainekset tehosekoittimeen, sitten vaan blendataan tasaiseksi sosekeitoksi. Periaatteessa tämän voisi nauttia niinkin, mutta mielestäni gaspachossa pitää olla jotain purtavaa seassa, joten loput kurkusta ja paprikasta kuutioidaan sekaan viimeiseksi.

Keitto koristellaan tuoreella korianterilla ja päälle voi ripotella hieman krutonkeja. Kurkku gazpacho maistuu mainiolta myös rapean maalaisleivän kanssa.

kurkkugazpacho-4249.jpg

 

Ystävänpäivän makeat herkut

Mitä herkkuja sitä tekisi ystävänpäiväksi? Tässä yhdeksän omaa suosikkiani huomisen päivän viettoon. 

makeat_ystävänpäivä.jpg

  1. Eton Mess -kakku sopii sopii kiireisempäänkin aikatauluun, sillä se valmistuu nopeasti kaupan marengista ja kermavaahtosta. Joukkoon sopii hyvin myös pakastemarjat.
  2. Syntisen suklaiset nutellavohvelit ovat vastustamattomia. Päälle lusikoidaan reilusti nutellaa ja parhaan makuyhdistelmän saa tuoreilla pensasmustikoilla. 
  3. Vohvelikakku valmistuu myös vohveliraudan avulla. Kakku kannattaa syödä välittömästi, sillä se kostuu helposti liikaa, sillä kerroksien on tarkoitus pysyä hieman rapsakoina.
  4. Klassikkojen klassikko on lakkakakku. Tämä kakku on myös äitini suosikki. 
  5. Laskiainen on pian täällä ja laskiaispullakupit toimivat mainiosti myös ystävänpäivänä. Muffinssipellin nurjalla puolella valmistettavat "pullakupit" ovat vähemmän sotkuinen tapa nauttia laskiaispullat. 
  6. After Eight -mokkapalat, joissa maistuu reilusti minttu ja suklaa.
  7. Mansikkakääretorttu valmistuu tällä reseptillä gluteenittomana. Täytteeksi sopii hyvin myös muutkin marjat tai hedelmät ja tietysti reilusti kermavaahtoa. 
  8. Mainio drinkki ystävänpäivään on Meloni-Gin. Toimii myös alkoholittomana. 
  9. Lapsuuden "unohdettu" klassikko riisimurokarkit eivät vaadi suurta työtä ja maistuvat edelleen yhtä hyviltä. 

Makoisaa huomista ystävänpäivää!

Ystävänpäivän Meloni-Gin

Raikas drinkki ystävänpäivään syntyy vesimelonista, limemehusta ja ginistä. Ainekset murskataan tehosekoittimessa jäiden kanssa ja koristellaan ruusunlehdillä.

meloni-gin-4198.jpg

Tämä drinkki sopii erityisesti vesimelonin ja ginin ystäville. Se valmistuu helposti blenderissä, jonne vesimeloni kuutioidaan ja päälle mitataan loput ainekset. Drinkki koristellaan lopuksi ruusunlehdillä ja raastetulla limen kuorella. Tämä drinkki sopii siis mainiosti ystävänpäivän viettoon jo ihan väriensäkin puolesta, mutta onhan se maku aina tärkein ja se tässä on kohillaan.

Alkoholin drinkissä voi myös jättää kokonaan pois tai korvata toisella tuotteella, esimerkiksi vodkalla. Mikäli drinkistä haluaa valmistaa täysin alkoholittoman, niin kannattaa lisätä hieman limemehun määrää.

meloni-gin-4196.jpg

Nopea ke­sä­kur­pit­sa­pas­ta

Kesäkurpitsasta ja muutamasta muusta aineksesta valmistuu kevyt, mutta maukas ateria alle viidessä minuutissa.

kesäkurpitsapasta.jpg

Kevennys, kevennys, kevennys...Yksi tälläinen nopea ja kevyt ruoka on tänä vuonna ollut kesäkurpitsapasta. Hommasin sellaisen laitteen, millä voi valmistaa vihanneksista eri kokoista spiraalia. Kesäkurpitsaa onkin mennyt aika monta kiloa tämän vuoden aikana, sillä kesäkurpitsapasta valmistuu nopeasti, eikä vaadi kovin kummoisia raaka-aineita. Periaatteessa mukaan voisi heittää vaikka mitä, mutta yksinkertaiset maut ovat toimineet erinomaisesti ainakin tähän asti.

Kesäkurpitsapastan valmistus onnistuu ilman sellaista konettakin, mutta aikaa siihen menee tietysti enemmän. Juustohöylä on ehkä kaikista helpoin. Kesäkurpitsan kun leikkaa pitkittäin levyiksi ja sitten veitsellä painelee levyistä ohutta pastaa. Tilkka oliiviöljyä pannulle ja mukaan hienonnettua valkosipulia. Kuullotellaan kevyesti ja sekaan heitetään suikaloidut kesäkurpitsat. Kovin pitkään ei kannata paistaa, sillä rakenne muuttuu "löllöksi" aika nopeasti, ja hyvältä tuo maistuu vaikka ihan raakanakin, kunhan vain hieman lämpiää. Päälle suolaa ja chilihiutaleita, niin tämä pikaruoka on valmis. Kevyttä ja hyvää. 

kesäkurpitsapasta-2.jpg

 

Runebergin pannukeksi

Pannukeksi eli skillet cookie on yksi suuri keksi, minkä valmistus syntyy kokonaisuudessaan valurautapannulla. Tämän keksin makujen lähtökohta on runebergintorttu.

runeberginpannukeksi-2.jpg

Vielä yksi runebergintortun inspiroima resepti ja sitten riittää. Pannukeksit on aika helppoja valmistaa ja lopputuloksena syntyy kivan rapea, mutta keskeltä mehukas lopputulos. Vadelmahillo luo keksiin mehukkuutta ja sokerikuorrute viimeistelee pinnan. Tämä keksi on parhaimmillaan oikeastaan vasta seuraavana päivänä, sillä se muuttuu rapeammaksi hieman kuivuessaan.

Pannukeksin valmistus on melko yksinkertainen prosessi. Voi sulatetaan valurautapannulla ja joukkoon heitetään mukaan sokeri. Sokerin annetaan hieman sulaa voin joukkoon, mutta sitä ei kuitenkaan keitetä. Seuraavaksi seos pitää jäähdytää noin kädenlämpöiseksi ennen kananmunan lisäämistä. Kärsivällisimmät voivat kaataa seokseen toiseen kippoon jäähtymisen nopeuttamiseksi. Lopuksi kaikki kuivat ainekset sekoitetaan keskenään ja kaadetaan pannulle hyvin sekoittaen. Päälle vielä muutama lusikallinen vadelmahilloa ja keksi on valmis uuniin, kun keksi on kypsä se kannattaa jäähdytäää ennen sokerikuottuteen lisäämistä. 

runeberginpannukeksi.jpg

Näytä lisää