KATSOMASI RESEPTIT

Valkosuklaa-mascar­po­ne­mous­se täytteiset leivokset

Valkosuklainen mascarponemousse on hyvää sellaisenaan, mutta sopii myös keksin päälle, jolloin siitä syntyy herkullinen leivos. Leivoksen voi koristella tuoreilla marjoilla, esimerkiksi mustikoilla tai vadelmilla.

mascarponekeksit-2551.jpg

Viime maanantai oli piknik-päivä, jolloin tuli käytyä tutustumassa Vallisaaressa, mikä sijaisee Suomenlinnan vieressä. Vallisaari avattiin vasta tänä vuonna yleisölle ja siitä onkin tullut suosittu piknik-kohde, eikä ihme, sillä sen luonto ja kalliot ovat erittäin kauniit. Saaressa ei kuitenkaan pääse kulkemaan vapaasti joka paikkaan, sillä kieltomerkkejä on polkujen varret pullollaan. Alla oleva kuva on Kuninkaansaaren kalliolta.

IMG_7487.JPG.jpeg

Eväiksi tehtiin täytettyjä bageleita, sekä valkosuklaamoussella täytettyjä keksejä, joiden päälle lisättiin vielä tuoreita marjoja. Näiden nopeiden ja helppojen piknik-eväiden pohjana käytetään valmiita kaupasta löytyviä keksejä, esimerkiksi kaurakeksit sopivat tähän mainiosti, mutta kannattaa kokeilla myös muita vaihtoehtoja - tuskin valinta menee pieleen. Mikäli haluat itse valmistaa keksit kannattaa kokeilla vaikkapa tätä vaniljavannikkeiden reseptiä. Mascaponemousse kannattaa laittaa pursotinpussiin, jolloin se on helpompi levittää keksien päälle ja säilyttää jääkaapissa myöhempää käyttöä varten.

mascarponekeksit-2558.jpg

mascarponekeksit-2555.jpg

Kermainen munakasrulla kantarelleistä

Tämä herkullinen munakasrulla täytetään kantarelleista valmistetulla kermaisella muhennoksella ja kuorrutetaan lopuksi juustolla. Lopputuloksena syntyy jotain uskomattoman maukasta, millä hurmaa vaativammatkin vieraat.

munakasrulla-2527.jpg

Kantarellit ovat yksi sienisuosikeistani ja niitä on ollut tänä vuonna runsaasti saatavilla metsissä. Niistä syntyikin nyt herkullinen munakasrulla, jossa pääosassa ovat kantarellit, niitä menikin tähän rullaan kaksi litraa, mutta pienemmälläkin määrällä kyllä pärjää. Sisällä olevaan muhennokseen on käytetty uuden sadon sipuleita, joissa maku sopivan mieto, eikä näin peitä kantarellin ominaismakua. Mausteiksi sopivat parhaiten tuore timjami ja valkopippuri. Päälle kun heittää vielä kourallisen juustoraastetta ja sen ruskistaa kauniiksi uunissa on täydellinen munakasrulla valmis.

Tämän ohjeen kantarellimuhennosta voi syödä myös sellaisenaan, se sopii vaikkapa pihvin kylkeen tai leivälle. Aiemmin blogissa valmistettu sienestäjän kantarellileivät ovat myös erittäin maukas tapa nauttia metsän antimista.

munakasrulla-2532.jpg

Talkkuna-mus­tik­ka­pii­rak­ka

Tämän mehukkaan mustikkapiirakan täytteessä maistuu piimä, talkkunajauho ja mustikat. Se sopii erityisesti talkkunan ystäville - täyte on kuin samettista talkkunamoussea mustikoilla.

talkkuna-mustikkapiirakka-2493.jpg

Tämän mustikkapiirakan idea on jo pitkään pyörinyt päässä, mutta vasta nyt se tuli valmistettua. Ajatuksena oli tehdä talkkunalta maistuva mustikkapiirakka, jossa nesteenä on käytetty ainoastaan piimää. Piimä sopikin tähän mainiosti ja lopputulos oli samettinen - vähän niin kuin juustokakku, mutta kevyempi. Piimäksi kannattaa valita rasvaisin piimä mitä kaupasta löytyy, ettei nyt ihan liian terveelliseksi menisi.

Tätä piirakkaa tuli testattua kahteen otteeseen, ensimmäinen yritelmä epäonnistui täysin. Täytteestä tuli hieman sitkeää ja pinta repeili kauttaaltaan. Hieman lisää tutkiskeltuani, päätin kokeilla alhaisempaa paistolämpötilaa, sekä piirakan jäähdytystä hitaasti, sehän auttoi ja piirakasta tuli suorastaan täydellinen.

talkkuna-mustikkapiirakka-2494.jpg

talkkuna-mustikkapiirakka-2505.jpg

Nyt on paras aika nauttia mustikoista!

Blogistä löytyy myös muita herkullisia mustikkareseptejä. Perinteinen mustikkakukko, mikä on takuuvarma klassikko jokaisen makuun. Mustikoista ja talkkunasta valmistettu mustikkasmoothie sopii vaikkapa aamupalalle. Mustikoista saa aikaseksi myös mustikkasopan, mikä maistuu sokerikorppujen kanssa suorastaan mainiolta.

Kampelan savustusta nuotiolla

Kampela sopii savustukseen erinomaisesti, sillä se on melko rasvainen kala ja siten savustuu suussasulavaksi. Tämä loppukesän herkku sopii hyvin uusien perunoiden ja raikkaan salaatin seuraksi.

savukampela-1721.jpg

Savustettu kampela on ollut aina ehdoton suosikkini. Mikään maailman kaunein kala ei ole kyseessä, mutta sitäkin maistuvampi ja sehän suorastaan sulaa suussa. Ainoa ikävä puoli kampelassa on, ettei niissä ole paljoakaan syötävää, mutta isosta kampelasta kyllä riittää sopivasti yhdelle, jos aterialla on tarjolla muutakin. Kampela on parhaimmillaan loppukesästä ja alkusyksystä, jolloin se on pulskimmillaan kudun jäljiltä.

Näin savustat savustuslaatikolla:

  • Suolaa kalat karkealla merisuolalla ja kääri ne voipaperin sisään noin tuntia ennen savustusta.
  • Valmistele savustuslaatikko lisäämällä leppälastuja tasainen kerros laatikon pohjalle. Sokerin lisääminen laatikon pohjalle on makuasia, se tuo kaunista väriä kaloihin, mutta myös hieman kitkerää makua.
  • Kuivaa kalat ja asettele ne laatikkoon ritilän päälle ja nosta laatikko tulen päälle kansi auki.
  • Kun savua alkaa muodostua, sulje kansi ja pidä alla pientä liekkiä. Savusta 30-60 minuuttia kalojen koosta riippuen. Kala on kypsää, kun evä irtoaa.
  • Mitä pienemmällä lämmöllä savustettu, sitä mehukkaampi lopputulos.
  • Nauti kalat hieman jäähtyneinä.

Mitä savukalan kanssa?

Herkullisen savukalan kanssa sopii parhaiten uudet perunat ja raikas suvisalaatti. Lisäksi kannattaa kokeilla valmistaa herkullista pataruisleipää, tällä ohjella saa aikaan myös rapean kuoren ja mikä sen päällä olisikaan hauskempaa tarjoilla kuin itsetehty voi!

Lapsuuden rii­si­mu­ro­kar­kit

Nostalgiset riisimurokarkit tuovat lapsuusmuistot mieleen. Ne valmistuvat nopeasti yksinkertaisista raaka-aineista ja maistuvat taivaallisille.

riisimurokarkit-1701.jpg

Nyt on helppoja karkkeja! Näitä tuli syötyä usein lapsuudessa kaikenlaisissa juhlissa ympäri vuoden. Valmistus on helppoa, sillä sulaneeseen kookosrasvaan sekoitetaan vain kaakaojauhe, tomusokeri ja vaniljasokeri, kun seos on hieman jäähtynyt kaadetaan se riisimurojen päälle ja sekoitetaan hyvin. Massan kannattaa antaa jäähtyä hyvin ennen kuin sitä lusikoi muffinivuokiin ja sekoilla välillä, näin suklaaseos ottaa paremmin riisimuroihin kiinni, eikä valu vuokien pohjalle. Näiden päälle sulatin koristeeksi vielä valkosuklaata - herkkua!

riisimurokarkit-1704.jpg

Näytä lisää