KATSOMASI RESEPTIT

Roskakalaa purkissa?

Särki on yleinen järvikala Suomessa, joka maistuu hyvin valmistettuna ruisleivällä, salaatissa tai vaikka pizzan täytteenä. 

järkisärki-1756.jpg

Viimeinkin pääsi maistamaan Järki särkeä, vaikka sitä on jo kauan tullut katseltua kaupoissa, niin ei se ole kuitenkaan päässyt kotiin asti. Makuina luomu tomaatti & yrtit ja savustettu & luomu valkosipuli. Molemmat hyviä, mutta tomaattikastike taisi viedä kuitenkin voiton, sillä särjen rakenne hukkui parhaiten paksuun tomaattikastikkeeseen.  

Aiemmin särkeä on tullut kokeiltua kalapullien muodossa, missä se toimi yhtä hyvin kuin hauki. Maustaminen onkin tärkeää tälläisille kaloille, sillä niiden luontainen maku ei ole parhain tai sitä ei ole ollenkaan. Särjen käsittely on aikaa vievää suomujen ja pienien ruotojen takia, mutta lihamyllyn kautta särjestä saa helposti käytettävää tahnaa kalapulliin. Vanhasta blogista löytyykin ohje haukipullien valmistukseen, mikä toimii myös särjen kanssa - oikein meheviä ja maistuvia kalapullia!

Järki särkeä ei silti ihan jokaisesta kaupasta löydy, mutta Citymarketeissa ja K-kaupoista sitä pitäsi parhaiten löytyä. Kannattaa kysellä kaupoissa, jos mielenkiinto heräsi. Tuotetta voi tilata myös avoinmaaseutu.fi -verkkokaupasta, missä on hyvä valikoima monenlaisia muitakin mielenkiintoisia tuotteita.

Maistuuko särki?

Gluteeniton ra­par­pe­ri­kää­re­tort­tu katoaa hetkessä

raparperikääretorttu-1736.jpg

Tämä on superherkullista! Yksinkertaisista raaka-aineista saa aikaseksi jotain todella maukasta. Tässä kääretortussa maistuu raikas raparperi, mikä on piilotettu taikinaan ja sisällä ihanan raikas sitruunakermavaahto. Raparperikääretortun taikinassa on käytetty vain perunajauhoja, mikä saa aikaan erittäin ilmavan rakenteen ja on näin myös helpompi kääriä.

Kääretorttuja on tullut tehtyä myös aiemminkin, herkullinen äidin kääretorttu maistuu aina ja se on jo klassikko. Syksyistä satoa kannattaa käyttää hyödyksi herkullisessa omena-puolukkakääretortussa. Hittireseptiksi asti päässyt porkkanakakku-kääretorttu vie kielen mennessään. Raparperi sopii loistavasti myös äidin takuuvarmaan raparperipiirakkaan, minkä päällä on herkullista marenkia

Raparperikääretortusta tuli niin hyvää, että se katosi hetkessä parempiin suihin.

Valmistin kääretorttua äitini kanssa, joka osaa kyllä rullaamisen - itsellä siinä on vielä vähän harjoiteltavaa, mutta harjoitus tekee mestarin. Täytteen kanssa tuli hieman pohdiskeltua, mutta lopulta päädyin raikkaaseen ja ilmavaan sitruunakermavaahtoon. Yksinkertainen on parasta ja tässä pääosassa on raparperi, joten antaa sen myös maistua! 

Raparperikääretorttuun tarvitaan 250 g raparperia, mikä on noin 5 dl pientä raparperikuutiota. Raparperi kannattaa kuoria ja pilkkoa 0,5cm kokoisiksi paloiksi, jotta lopputulos olisi mahdollismman pehmeä. Itse taikinaan vatkataan huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kuivat ainekset sekoitetaan keskenään ja siivilöidään vaahdon joukkoon. Sekoitetaan nostellen varovaisesti, jotta vaahto säilyisi. Raparperikuutiot lisätään taikinaan ja levitetään voidellun leivinpaperin päälle. Paistetaan 225 asteisessa uunissa noin 8-10 minuuttia.

Tämän raparperikääretortun täyte on helppo valmistaa, sillä siihen ei tule kerman, sokerin ja sitruunamehun lisäksi muuta. Kerma vatkataan melko kiinteäksi vaahdoksi, että se myös pysyy kääretortun sisällä hyvin. Vaahto maustetaan sitruunamehulla ja sokerilla. Täyte levitetään hyvin jäähtyneen pohjan päälle ja rullataan kiinteäksi pötköksi leivinpaperin avulla. Annetaan tekeytyä hieman jääkaapissa sauma alaspäin.

Nokkospatonki on maukas keväinen herkku

nokkospatonki-1751.jpg

Viime viikolla tuli valmistettua nokkospestoa ja sitä jäi roimasti ylimääräistä. Johonkin se piti saada käytettyä, sillä ei sitä raaski poiskaan heittää. Nokkospesto sopiikin todella hyvin patongin täytteeksi ja siitä saa oikein maistuvan lisäkkeen vaikka grilliruualle tai gratinoiduille parsoille. Tämän patongin täytteeksi sopii hyvin myös kaupoista löytyvät valmispestot ja sekaan voi heittää vaikka vähän juustoraastetta, jolloin maku paranee entisestään.

Ensin nokkospuskaan

Patongin valmistus pitääkin aloittaa nokkospestosta, minkä ohje löytyy täältä. Valmistus on kuitenkin nopeaa, jos nokkosia on saatavilla lähipuskissa :D Taikinan valmistus aloitetaan sekoittamalla kuivahiiva 42 asteiseen veteen ja mukaan lisätään sokeri ja suola. Yleiskone olisi paras vaihtoehto, mutta saa tämän käsinkin tehtyä, kunhan vain jaksaa vaivata. Jauhoja lisätään vähän kerrallaan taikinaan ja kun kaikki jauhot ovat sekaisin, niin taikinaa vaivataan hetki kunnes se irtoaa astian reunoilta. Lopuksi taikina alustetaan öljyllä ja annetaan kohota kelmun alla kaksinkertaiseksi.

nokkospatonki-1728.jpg

Tästä taikinasta tulee neljä isohkoa patonkia. Jaa taikina neljään osaan ja kaulitse ne soikeiksi levyiksi. Päälle levitetään nokkospestoa muutama lusikallinen, mitä enemmän sitä laittaa, sitä mehukkaampi on lopputulos. Taikina kääritään kuin kääretorttu rullaksi ja nostetaan uunipellille leivinpaperin päälle sauma alaspäin. Patonkeja pitää vielä kohottaa hyvin ennen paistoa, vähintään 30 minuuttia, itse annoin niiden olla noin tunnin verran liinan alla. Juuri ennen paistoa tehdään terävällä veitsellä viillot patonkeihin, jotta kaunis vihreä pesto tulee näkyviin kypsässä leivässä.

Nämä patongit katosivat nopeasti iltateellä, eivätkä ne tarvinneet päälleen mitään, sillä pesto sai aikaan herkullisen mehukkaan maun.

Nyt on paras nokkosaika! Käy keräämässä versot herkulliseen nokkospestoon.

nokkospesto-1688.jpg

Juuri nyt on paras nokkosaika, sillä versot ovat vielä pieniä ja niistä voi käyttää myös pehmeän varren. Nokkosen maku on parhaimmillaan alkukesästä, sitä kannattaakin kerätä vaikka pakastusta varten. Ryöppäämisen jälkeen nokkonen menee tiiviiseen tilaan ja on näin helppo pakastaa pieniin pusseihin ruuanlaittoa varten.

Nokkosta voi käytää melkeimpä missä tahansa, se soveltuu hyvin pinaatin korvikkeeksi ruuanlaitossa. Viime vuonna nokkosesta tuli valmistettua nokkospannaria, mikä oli erittäin herkullista. Nokkosta voi sujauttaa myös lettuihin tai nokkoskeittoon. Erittäin monipuolista ja maistuvaa villiruokaa.

DSC_1696.jpg

Nyt kuitenkin peston pariin. Siihen tarvitsee noin litran verran nokkosia. Nokkosten poiminta käy parhaiten hansikkaiden ja saksien kanssa, sillä kukapa haluaisi saada nokkosen pistoja. Nokkoset kannattaa pestä hyvin ennen keittämistä, sillä niissä saattaa olla kaikenlaisia pikku elukoita, mitkä eivät tähän pestoon kuulu. Nokkosia keitetään noin 2-3 minuuttia, jolloin niistä katoaa polttavuus ja nokkosen väri muuttuu samalla kirkkaan vihreäksi. Nokkoset huuhdellaan nopeasti kylmällä vedellä ja jätetään valumaan siivilään, niistä voi myös painella ylimääräisen veden pois.

Itse nokkospeston valmistus on nopeaa, sillä kaikki ainekset vain lisätään tehosekoittimeen ja annetaan pyöriä kunnes massa on tasaista. Makua kannattaa tarkastella ennen kuin lisää kaikean suolan pestoon. Tämä pesto on erittäin maistuvaa leivän päällä sekä pastan seassa. Jääkaapissa se säilyy noin viikon. 

nokkospesto-1690.jpg

 

Onko sähkögrilli hyvä ratkaisu parvekkeelle?

sähkögrilli-1624.jpg

Kesällä parasta on grillaus, mutta kaupunkiolosuhteissa se on joskus hankalaa. Mikäli sattuu olemaan oma parveke, niin siitä kannattaa ehdottomasti rakentaa oma kesäkeittiö. Parvekkeella voi käyttää myös muita kuin sähkögrillejä, mutta sähköllä toimivat ovat turvallisin ratkaisu.

Ennestään omistin jo yhden sähkögrillin, mutta se oli jo aikansa elänyt ja grillauskin oli lähinnä keittämistä huonon tehon takia. Oli aika päivittää parvekkeen kesäkeittiö ja ryhtyä grillin sekä kalusteiden etsintään. Sopivan oloinen sähkögrilli löytyi grillikauppa.com sivustolta, missä on laaja valikoima kaikenlaisia grillejä eri käyttötarkoituksiin.

260492-menorca_s_hk_grilli.jpg

Menorca sähkögrilli vaikutti ensi silmäykseltä todella laadukkaalta, sillä paksun kannen alla on paljon grillaustilaa. Oikeastaan tämä grillausalan koko yllätti, sillä se on suuri verrattuna muihin sähkögrilleihin. Valurautaiset ritilät/levyt varastoivat lämpöä ja ne on helppo poistaa puhdistusta varten, mikä on erittäin iso plussa. 

Ensimmäinen kokeilukerta toi hymyn huulille - tämä oikeasti grillaa ja todella hyvin. Lihoihin ja makkaroihin sai kauniin ruskean pinnan. Grilliä jopa piti laittaa vähän pienemmälle, ettei se polttaisi makkaroita pilalle. Toisella kerralla tuli testattua lohimedaljongien sekä parsan grillausta. Lohipalojen alle on hyvä laittaa palanen alumiinifoliota, jotta niistä irtoava rasva ei valu sähkövastuksien päälle ja näin grillikin on helpompi puhdistaa. Tämä sähkögrilli oli erittäin toimiva hankinta - nyt onnistuu loistavasti grillaus parvekkeella.

Vinkkejä sähkögrillin käyttöön:

  • anna grillin kuumentua rauhassa kansi kiinni
  • älä grillaa kansi auki
  • anna grillattavien saada väri pintaan rauhassa
  • käytä alumiinifoliota apuna tarvittaessa
  • älä täytä grilliä liian täyteen, sillä se jäähtyy nopeasti
  • puhdista grilli aina käytön jälkeen

sähkögrilli-1630.jpg

 

Näytä lisää