KATSOMASI RESEPTIT

Pullapitkon paluu

Omenoilla ja vaniljakreemillä täytetty pullapitko on helppo leipoa, ja lopputulos on upea.

pullapitko-2607.jpg

Tämä pullapitko tuli valmistettua jo viime vuoden puolella Kaneli & sokeri 2/2016 -lehteen palstalleni. Vaikka täyte onkin hieman syksyinen, niin ei se estä kokeilemasta sitä myös näin talvella (loppupuolella juttua myös muita herkullisia täytteitä). Oikestaan tämä maistuu loistavasti vaikkapa kuuman kaakaon kanssa. Tämän pullapitkon valmistus saattaa ehkä vaikuttaa hieman työläältä, mutta se on kuitenkin melko yksikertainen valmistaa. Mukana myös vaihekuvat, joiden avulla onnistut.

Valmistus aloitetaan pullataikinasta. Maito kuumennetaan kädenlämpöiseksi ja joukkoon murennetaan hiiva. Kananmunat, sokeri, kardemumma vatkataan joukkoon kevyesti ja taikina alustetaan kimmoisaksi. Loppuvaiheessa lisätään voi ja taikina kohotetaan kaksikertaiseksi lämpimässä paikassa leivinliinan alla.

Valmista vaniljakreemi yhdistämällä kaikki ainekset kattilassa voita lukuun ottamatta. Kiehauta seos koko ajan sekoittaen ja lisää lopuksi voi. Paras tapa on laittaa kreemi hieman jäähtyneenä pursotus- tai pakastuspussiin, silloin kreemiin ei pääse muodostumaan kuorta jäähtyessä. Pitkon täyttäminen onnistuu myös helpommin pursottamalla täytettä pullataikinan päälle.

Näin täytepitko syntyy

Jaa taikina kahtia ja kauli kumpikin pala 25 cm x 30 cm levyiksi. Voit leikata reunat suoriksi, jolloin lopputuloksesta tulee siistimpi. Merkitse taikinaan kaksi pystyviivaa, siten että siinä on kolme yhtä suurata aluetta. Leikkaa reunimmaiset osta 1 1/2 cm:n paksuiksi sormiksi.

pullapitko-2595.jpg

Leivitä puolet kreemistä keskelle ja lisää päälle omenaviipaleet. Taittele "sormet" toisesta päästä aloittaen vuoron perään ristikkäin.

pullapitko-2597.jpg

pullapitko-2598.jpg

Kohota pitkoa 20 minuuttia. Voitele huolella ja ripottele päälle raesokeria. Paista pullaa 175 asteessa 25-30 minuuttia. Koristele jäähtynyt pullapitko halutessasi vielä pikeerillä.

pullapitko-2600.jpg

Lisää koukuttavia täytteitä

  • Levitä vaniljakreemin tilalle vanilja-, sitruuna-, mango-, suklaa-, lakritsi- tai vadelma & mustikka-tuorejuustoa, mantelimassaviipaleita, paistonkestävää omena- tai vadelmamarmeladia, Nutellaa.
  • Kokeile omenoiden sijaan päärynäviipaleita, mustikoita, puolukoita tai karpaloita.

Raikas kurkkusalaatti

Tämä raikkaan makuinen kurkkusalaatti toimii niin lisäkkeenä kuin leivän päällä levitteenä. Tuorejuusto toimii mainiosti kurkkusalaatin pohjana ja tekee rakenteesta hieman jämäkämmän.

kurkkusalaatti-3970.jpg

Välillä on hyvä tutustua jääkaapin sisältöön tarkemmin. Tuorejuustossa alkoi viimeinen käyttöpäivä lähestyä ja jääkaapissa oli paljon myös muitakin raaka-aineita, joten nyt syntyi hieman erilainen kurkkusalaatti. Tuorejuusto toimiikin mainiosti kurkkusalaatin kastikkeena ja se tuo rakenteeseen sopivaa jämäkkyyttä. Eikä tämä kurkkusalaatti myöskään lässähdä yhtä helposti, kuin perinteiset jogurttipohjaiset toverinsa. 

Valmistus on yksinkertaista. Kurkku halkaistaan ja siitä poistetaan siemenet lusikalla, minkä jälkeen se kuutioidaan pieniksi paloiksi. Samoin tehdään myös kuoritulle kirpeähkölle omenalla ja suolakurkulle. Kaikki ainekset sekoitetaan tuorejuuston joukkoon ja sekaan hienonnetaan vielä ruohosipulia. Periaatteessa tässä voi käyttää mitä vain yrttiä ja kokeilin sekaan myös korianteria, joka toimi erittäin hyvin. Lopuksi salaatti maustetaan mustapippurilla, suolalla ja hunajalla. Kannattaa maistella välillä, jotta salaatista saa mieleistä. Hunajan määrän oikeastaan määrittää omenan hapokkuus, joten lusikka käteen ja maistelemaan. 

kurkkusalaatti-3972.jpg

Kevyempi munakas aloittaa päivän

Munakas on loistava tapa aloittaa päivä. Kevyemmäksi munakkaan saa korvaamalla osan kokonaisista munista valkuaisella. Tässä suosikkiresepteni, johon ei kyllästy.

munakas-3965.jpg

Tästä munakkaasta on tullut suosikkiaamiaiseni kevyemmän vuoden alun myötä. Se on nopea valmistaa ja siinä on ravintoarvot aika hyvin kohdillaan. Osa munakkaan kokonaisista kananmunista korvataan valkuaisilla. Helpoin tapa on ostaa kaupasta valkuaiset valmiina. Ainakin Laitilan Proegg Valkuainen -purkkeja löytyy miltei jokaisesta kaupasta. Tuotetta on helppo käyttää ja eipä ainakaan tarvitse heittää keltuaisia pois tai keksiä niille jotain muita käyttötarkoituksia.

Munakkaan sisälle sopii mielestäni parhaiten sipuli, paprika ja herkkusienet. Niitä kun kuullottaa pannulla hetken aikaa, niin ne saavat hieman karamellisoituneen maun. Kasvikset eivät muita mausteita tarvitse, kuin mustapippurin ja suola lisätään vasta munakasmassaan. Kypsät kasvikset nostetaan hetkeksi pois pannulta munakkaan paiston ajanksi. Kokonaiset kananmunat ja valkuainen sekoitetaan kulhossa ja sekaan lisätään hieman suolaa. Seos paisteaan tilkassa öljyä.

Munakkaan kypsyys on sitten jokaisen oma valinta. Tykkään, että munakas ei ole täysin kypsä vaan pinta jää hieman löysäksi. Se tekee myös munakkaasta mehukkaamman. Halutun kypsyyden jälkeen täytteet kumotaan takaisin pannulle munakkaan päälle. Päälle hieman tuoreita yrttejä, joista suosikkini on korianteri. Käännetään kansi päälle ja sitten vaan syömään. 

munakas-3962.jpg

Hauki-kat­ka­ra­pu­mu­hen­nos ruodottomasti

Täysin ruodoton haukimuhennos valmistuu tällä reseptillä. Haukifilee haudutetaan kokonaisena kypsäksi, jolloin siitä on helppo nyppiä ruodot pois.

haukimuhennos-3289.jpg

Monien mielestä hauki on ruotoinen ja mauton kala. Niinhän se vähän onkin, jos haukea alkaa syömään sellaisenaan. Syy hauen mietoon makuun on sen lähes täysi rasvattomuus, sillä hauen rasvaprosentti on vain noin 1% kieppeillä. Kerman, sitruunan ja tillillä avulla hauesta saa valmistettua herkullisen muhennoksen.

Yksi suosikkiresepteistäni on Hampurin hauki, jonka päälle tehdään herkullinen kuorrute, joka kypsyy uunissa rapeaksi. Vanhan blogin puolelta löytyy myös resepti haukipulliin, niissä hauki jauhetaan täysin hienoksi massaksi, jolloin ruoto-ongelmaa ei ole.

Vaihtoehtoinen tapa ruodottomuuteen

Monesti kalasta poistetaan ruodot ennen kypsennystä, mutta tällä kertaa kokeilin onnistuisiko se helpommin pehmeäksi haudutetusta haukifileestä. Oikeastaan se toimii todella hyvin, eikä hävikkiä synny juuri yhtään. Haukifilee on ruotojen poiston jälkeen kuitenkin täysin hakkelusta, mutta sehän onkin haluttu lopputulos. Mikäli kalan fileointi ja ruotojen poisto eivät ole vahvimpia taitojasi, niin kannattaa kokeilla tätä tapaa.

Valmistus aloitaan kiehauttamalla paistinpannulla vesi, sitruunamehu ja voi. Mukaan lisätään haukifilee ja se peitetään kannella. Annetaan hautua hiljalleen kunnes hauki on täysin kypsää ja hieman pehmentynyttä, silloin ruotojen nyppiminen onnistuu helpoiten.

Seuraavaksi valmistetaan kastikepohja muhennokselle kiehauttamalla voi ja jauhot nopeasti kattilassa. Päälle kaadetaan kerma ja kiehautetaan hieman. Sitten vaan sekaan sitruunamehu, hauki, katkaravut. Hirveästi ei kannata enää keittää tässä vaiheessa, kunhan vain kaikki ainekset ovat sekoittuneet. Lopuksi muhennos maustetaan suolalla ja pipurilla. Tämä ruoka sopii loistavasti keitettyjen perunoiden kanssa. 

Jauheliha-kuk­ka­kaa­li­vuo­ka

Tämä herkullinen jauhelihavuoka on astetta kevyempi kukkakaalin ansiosta. Loistava arkiruoka, joka valmistuu käden käänteessä. 

jauheliha-kukkakaalivuoka-3943.jpg

Vuosi on taas alussa ja mieli tekee kovasti keventää ruokavaliota, jos vähän vähemmän voita ja sokeria tänä vuonna - katsotaan miten käy. Tänä vuonna nähdään blogissakin välillä vähän kevyempiä ruokia ja tässä ensimmäinen niistä. Jauhelihavuoka, jossa perunan tilalla on kukkakaalia, sehän toimii mainiosti. Runsaasti vaan mausteita sekaan, niin tämäkin vuoka saa kunnolla makua. Päälle tietysti juustoraastetta, eihän kaikkea hyvää tarvitse pois ottaa.

Jauheliha-kukkakaalivuokan valmistus aloitetaan ruskistamalla jauheliha pannulla. Yleensä ruskistukseen ei edes tarvita rasvaa, riippuen tietysti pannusta, mutta hyvällä teflonpannulla se onnistuu ongelmitta. Mukaan voi tietysti lisätä hieman öljyä. Sitten joukkoon hienonnettut sipulit, pieni pyöräytys ja mausteet mukaan paahtumaan hetkeksi. Varsinkin nuo kuivamausteet vaativat kunnon paistamisen ennen kuin niistä alkaa maku irrota. Lopuksi pannulle lusikoidaan tomaattipyree ja tomaattimurska. Annetaan hautua hetken aikaa miedolla lämmöllä ja sillä välin voi pilkkoa kukkakaalin valmiiksi.

Kukkakaali paloitellaan ohuiksi siivuiksi ja nostetaan voideltuu uunivuokaan. Päälle kaadetaan kastike ja tehdään pieni sekoitus ennen uunia. 30 minuutin kuluttua vuoka otetaan hetkeksi pois uunista ja sitä kannattaa vähän sekoittaa, jotta kukkakaalit kypsyvät tasaisesti. Päälle vielä juustoraastetta ja vuoka takaisin uuniin 30-45 minuutiksi. Kypsyyttä kannattaa kokeilla ja lisätä paistoaikaa sen mukaan. 

Kuten kaikki laatikkoruuat, niin myös tämäkin on parasta seuraavana päivänä.

Näytä lisää