KATSOMASI RESEPTIT

Rapeat turskatikut

Rapeat turskatikut ja sitruunainen tillidippi ovat mainiota sormisyötävää. Ohuiksi leikatut turskan palat leivitetään ja paistetaan rapeiksi voi-öljyseoksessa.

turskatikut-4253.jpg

Tänään teki hirveästi mieli kalaa. Oikeastaan muikkuja, mutta eihän niitä tietenkään saa näin sunnuntaina mistään. Muutekin kalatiski näytti melko heikolta, joten nyt piti turvautua ihan pakastealtaan tarjontaan. Paketti turskaa jäi tältä kauppareissulta käteen ja siitä syntyi rapeat turskatikut sitruunaisen tillidipin kanssa. Oikeastaan näistä tuli aika kivan makuisia, kunhan vain turskan leikkaa tosi ohuiksi tikuiksi, silloin lopputuloksesta tulee mahdollisimman rapea.

Itse panerointivaihe ei ole se kaikkein helpoin, siitä tulee väkisinkin sotkua ihan lattioita myöden. Panerointiin tarvitaan yhteensä kolme lautasta, joista yhdessä on venhäjauhoja ja suolaa. Toisella lautasella rikottu kananmuna ja kolmannella korppujauhot. Ensin tikuiksi leikatut ja kuivatut turskafileet pyöritellään vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Leivitetyt tikut paistetaan voin ja öljyn seoksessa kullan keltaisiksi ja rapsakoiksi.

Turskatikkujen kanssa sopii raikas kermaviilikastike, joka valmistuu pienellä vaivalla. Kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään. Mukaan voisi laittaa myös hieman musta- tai valkopippuria, mutta jätin ne tällä kertaa pois. Turskatikut kannattaa nauttia välittömästi, sillä niiden rapsakkuus alkaa kärsimään pidemmän odottelun jälkeen.

Kurkku gazpacho

Vihreä gazpacho syntyy kurkusta ja paprikasta. Se toimii raikkaana alkupalana tai ihan sellaisenaan rapean leivän kanssa.

kurkkugazpacho-4247.jpg

Tällä viikolla yksi ystäväni hehkutti kurkusta valmistettua gazpachoa. Vähän siinä sitten mietittiin ja mutusteltiin suussa, mistä raaka-aineista valmistuisi paras tuotos. Pienen testin jälkeen syntyi raikas keitto, joka ei missään nimessä häviä tavalliselle tomaatista valmistetulle gazpacholle. Kurkku gazpacho tuo mieleen kesän, sopii siis hyvin tähän vuoden aikaan, onhan pihalla melkein yhtä lämmintä kuin keskikesällä.

Kurkku gazpachon valmistus aloitetaan pilkkomalla kaikki ainekset tehosekoittimeen, sitten vaan blendataan tasaiseksi sosekeitoksi. Periaatteessa tämän voisi nauttia niinkin, mutta mielestäni gaspachossa pitää olla jotain purtavaa seassa, joten loput kurkusta ja paprikasta kuutioidaan sekaan viimeiseksi.

Keitto koristellaan tuoreella korianterilla ja päälle voi ripotella hieman krutonkeja. Kurkku gazpacho maistuu mainiolta myös rapean maalaisleivän kanssa.

kurkkugazpacho-4249.jpg

 

Ystävänpäivän makeat herkut

Mitä herkkuja sitä tekisi ystävänpäiväksi? Tässä yhdeksän omaa suosikkiani huomisen päivän viettoon. 

makeat_ystävänpäivä.jpg

  1. Eton Mess -kakku sopii sopii kiireisempäänkin aikatauluun, sillä se valmistuu nopeasti kaupan marengista ja kermavaahtosta. Joukkoon sopii hyvin myös pakastemarjat.
  2. Syntisen suklaiset nutellavohvelit ovat vastustamattomia. Päälle lusikoidaan reilusti nutellaa ja parhaan makuyhdistelmän saa tuoreilla pensasmustikoilla. 
  3. Vohvelikakku valmistuu myös vohveliraudan avulla. Kakku kannattaa syödä välittömästi, sillä se kostuu helposti liikaa, sillä kerroksien on tarkoitus pysyä hieman rapsakoina.
  4. Klassikkojen klassikko on lakkakakku. Tämä kakku on myös äitini suosikki. 
  5. Laskiainen on pian täällä ja laskiaispullakupit toimivat mainiosti myös ystävänpäivänä. Muffinssipellin nurjalla puolella valmistettavat "pullakupit" ovat vähemmän sotkuinen tapa nauttia laskiaispullat. 
  6. After Eight -mokkapalat, joissa maistuu reilusti minttu ja suklaa.
  7. Mansikkakääretorttu valmistuu tällä reseptillä gluteenittomana. Täytteeksi sopii hyvin myös muutkin marjat tai hedelmät ja tietysti reilusti kermavaahtoa. 
  8. Mainio drinkki ystävänpäivään on Meloni-Gin. Toimii myös alkoholittomana. 
  9. Lapsuuden "unohdettu" klassikko riisimurokarkit eivät vaadi suurta työtä ja maistuvat edelleen yhtä hyviltä. 

Makoisaa huomista ystävänpäivää!

Ystävänpäivän Meloni-Gin

Raikas drinkki ystävänpäivään syntyy vesimelonista, limemehusta ja ginistä. Ainekset murskataan tehosekoittimessa jäiden kanssa ja koristellaan ruusunlehdillä.

meloni-gin-4198.jpg

Tämä drinkki sopii erityisesti vesimelonin ja ginin ystäville. Se valmistuu helposti blenderissä, jonne vesimeloni kuutioidaan ja päälle mitataan loput ainekset. Drinkki koristellaan lopuksi ruusunlehdillä ja raastetulla limen kuorella. Tämä drinkki sopii siis mainiosti ystävänpäivän viettoon jo ihan väriensäkin puolesta, mutta onhan se maku aina tärkein ja se tässä on kohillaan.

Alkoholin drinkissä voi myös jättää kokonaan pois tai korvata toisella tuotteella, esimerkiksi vodkalla. Mikäli drinkistä haluaa valmistaa täysin alkoholittoman, niin kannattaa lisätä hieman limemehun määrää.

meloni-gin-4196.jpg

Nopea ke­sä­kur­pit­sa­pas­ta

Kesäkurpitsasta ja muutamasta muusta aineksesta valmistuu kevyt, mutta maukas ateria alle viidessä minuutissa.

kesäkurpitsapasta.jpg

Kevennys, kevennys, kevennys...Yksi tälläinen nopea ja kevyt ruoka on tänä vuonna ollut kesäkurpitsapasta. Hommasin sellaisen laitteen, millä voi valmistaa vihanneksista eri kokoista spiraalia. Kesäkurpitsaa onkin mennyt aika monta kiloa tämän vuoden aikana, sillä kesäkurpitsapasta valmistuu nopeasti, eikä vaadi kovin kummoisia raaka-aineita. Periaatteessa mukaan voisi heittää vaikka mitä, mutta yksinkertaiset maut ovat toimineet erinomaisesti ainakin tähän asti.

Kesäkurpitsapastan valmistus onnistuu ilman sellaista konettakin, mutta aikaa siihen menee tietysti enemmän. Juustohöylä on ehkä kaikista helpoin. Kesäkurpitsan kun leikkaa pitkittäin levyiksi ja sitten veitsellä painelee levyistä ohutta pastaa. Tilkka oliiviöljyä pannulle ja mukaan hienonnettua valkosipulia. Kuullotellaan kevyesti ja sekaan heitetään suikaloidut kesäkurpitsat. Kovin pitkään ei kannata paistaa, sillä rakenne muuttuu "löllöksi" aika nopeasti, ja hyvältä tuo maistuu vaikka ihan raakanakin, kunhan vain hieman lämpiää. Päälle suolaa ja chilihiutaleita, niin tämä pikaruoka on valmis. Kevyttä ja hyvää. 

kesäkurpitsapasta-2.jpg

 

Näytä lisää