sokerimassan_värjääminen.jpg

Kaupallinen kampanja / Yhteistyössä Dr. Oetker

Värit, voitte kuvitella, että voisin kirjoittaa niistä aivan loputtomasti, mutta pidän tämän postauksen mahdollisimman lyhyenä ja ytimekkäänä, jotta pääpointit tulevat hyvin esille. Kyseessä on sellainen postaus, jossa tulee paljastettua yksi tärkeimmistä, ellei jopa tärkein seikka, miksi tekemäni kakut näyttävät siltä, miltä ne näyttävät. Varsinkin kakkusuunnittelijan urani alkuaikoina tämä oli myös yksi tärkeimmistä jutuista, joilla erottauduin kilpailijoista. Harkitsin jopa pitkään paljastaisinko tätä seikkaa niin perusteellisesti kuin tässä postauksessa tulen tekemään. Yksi tärkeä tavoitteeni on kuitenkin saada myös muut innostumaan kakkujen koristelusta ja näin ollen tarjota tietoa asiaan liittyen. Joten täältä pesee.

Sääntö numero yksi: Käytä murrettuja sävyjä.

Mitä ikinä visuaalista teetkään, on se sitten kakku tai maalaus, noudata tätä sääntöä. Tämä on ehdottomasti arvokkain ohje, jonka olen saanut arkkitehti- ja kuvataiteilija ukiltani Eelikseltä.

Mitä tarkoittaa värien murtaminen?

Eri lähteissä termiä käytetään hieman eri tavoin, mutta tässä postauksessa viittaan määritelmään, jossa pääväriin sekoitetaan jotakin muuta sävyä kuin valkoista tai mustaa. Yleinen tapa on sekoittaa värin joukkoon pieni määrä värin vastaväriä, jolloin värisävy ikäänkuin pehmenee. Maalatessani akryyli- tai öljyväreillä sekoitan jokaiseen sävyyn joko okraa tai karmiininpunaista. Värjätessäni sokerimassaa sekoitan kaikkiin väreihin norsunluun sävyä.

Miksi tämä on tärkeää?

Ero puhtaan ja murretun värin välillä on mielettömän suuri. Puhdas värisävy etenkin syötävissä teoksissa on häiritsevä ja luotaantyöntävä. Jos haluat kertaheitolla nostaa koristelutaitosi uudelle tasolle, murra värit. Eli sekoita niitä keskenään. Tämä on todellakin vaivan arvoista. Toinen vaihtoehto on ostaa valmiiksi värjättyjä sokerimassoja tai elintarvikevärejä, jotka on sävytetty hyvin. Luojan kiitos niitäkin on tullut muutamia vaihtoehtoja markkinoille. Jos olet epävarma sävystä, sekoita siihen varmuuden vuoksi hieman toista väriä. Voit käyttää lähes tulkoon mitä sävyä tahansa, kunhan sekoitat jotakin. Lisään esimerkiksi usein aavistuksen beigeä siniseen.

Mitä voi mennä pieleen?

Ole tarkkana värien määrissä. Jos lisäät paljon oranssia siniseen, tulee lopputuloksesta harmaa. Lisää toista sävyä siis aivan aavistuksen verran. Myös pääväriä kannattaa lisätä pikkuhiljaa, kunnes sävy on sopiva, koska sävyä ei saa vaalennettua muuten kuin lisäämällä valkoista sokerimassaa.

Miten sokerimassa värjätään?

Ja nyt seuraa kunnon pläjäys kullan arvoisia vaihekuvia.

Käytin esimerkkikuvissa Dr. Oetkerin geelivärejä, joiden sävyjen laadusta olin erittäin positiivisesti yllättynyt. Sävyt ovat valmiiksi murrettuja, joten jo kahta sävyä sekoittamalla saadaan mielettömän hienoja sävyjä. Norsunluun sävyä ei tarvitse siis erikseen lisätä näihin väreihin. Tuubien valmiit sävyt eivät todellakaan häiritse silmää. Päinvastoin. Lopputulos näyttää todella ammattimaisesti sävytetyltä. Ja mikä parasta. Väripaketin takapuolella on vielä muistilista siitä, miten eri sävyt saa sekoitettua!

Toinen erittäin hyvä seikka näissä väreissä on, että ne on pakattu kapeakärkisiin tuubeihin. Väriä on helppo annostella siististi, eikä sitä tarvitse kaapia purkista cocktail -tikulla niinkuin useimpia geelimäisiä pastavärejä.

Suurena plussana vielä näitä värejä hankkiakseen ei tarvitse selailla nettikauppoja tai etsiä pieniä leivonnan erikoisliikkeitä, koska värejä saa ostettua tavallisista marketeista.

 

SOKERIMASSAN VÄRJÄÄMINEN

sokerimassa_geelivärit.jpg

Tarvitset valkoista sokerimassaa ja geelivärit.

dr_oetker_värit.jpg

Leikkaa sopiva pala sokerimassaa ja lisää väriä suoraan massaan. Halusin tehdä kauniin vihreän sävyn, joten sekoitin sokerimassaan sinistä ja keltaista geeliväriä.

kakkuvärit.jpg

Kääntele, venyttele ja pyörittele väri sokerimassan sekaan. 

värjääminen.jpg

Jatka massan venyttelyä, kunnes väri on tasainen.

värjääminen2.jpg

Tarkista, miltä sävy alkaa näyttää ja lisää väriä tarvittaessa pieni määrä kerrallaan. Geeliväreissä on melko paljon pigmenttiä, joten väriä ei tarvita montaa tippaa. Mitä enemmän lisäät väriä, sitä tummempi lopputuloksesta tulee. Sävyyn vaikuttaa tietysti myös se, missä suhteessa värejä lisätään sokerimassaan.

värjääminen3.jpg

Kun sävy on sopiva ja tasainen, pyörittele sokerimassa palloksi ja sitten se on valmista käytettäväksi. Jos et käytä massaa heti, kääri se tiiviisti kelmuun. Kelmua kannattaa mielellään laittaa kaksi kerrosta, koska sokerimassa kuivuu nopeasti ilman suojaa.

värjääminen4.jpg

Kauniin oranssin sävyn saat sekoittamalla punaista ja keltaista.

värjääminen5.jpg

Ja violetin kun sekoitat punaista ja sinistä.

värjääminen6.jpg

Geeliväripaketin takaa löytyy kätevä taulukko, josta näkee, miten eri sävyt saa sekoitettua.

elintarvikevärit.jpg