emman_makea_joulu.jpg

Se on joulu nyt. Piparkakkuja, piparkakkuja, piparkakkuja. Kanelia, neilikkaa, inkivääriä. Kardemummakahvia. Niin ja joulukuusi. Tältä tuoksuu, maistuu ja näyttää meidän kodissamme koko kesän. 

Olen aina rakastanut joulua. Silloin on saanut ihan luvalla koristella viidakoneläinten muotoiset piparkakut pikkutarkoilla pikeerikuvioilla ja asetella nonparellit yksitellen paikalleen. Jo lapsena yritin keksiä erilaisia tapoja värjätä piparkakkujen kuorrutetta. Pengoin pakastimesta mustaherukat ja vadelmat. Porkkanat ja kaakaojauhekin tuli testattua. Voi kuinka yritinkään keksiä, miten saisin kuorrutteesta aivan kirkkaan punaista!

Opiskellessani TTY:llä ostin joulun aikaan kaikki joululeivontalehdet ja säilytin ne vuodesta toiseen. Suuri osa joulun ilosta oli nimen omaan leipomisen iloa. Rakennesuunnittelun luennolla löysin itseni piirtämästä oikeiden talojen sijaan piparkakkutaloja. Diplomityön teon yhteydessä luin satoja yritysstrategian caseja ja suureksi ilokseni sattumalta vastaan tuli useampia amerikkalaisten kakkukauppojen menestystarinoita, joita ahmin suurella innolla. 

Sitten tajusin sen.

Minähän voin leipoa ja koristella yhtä suurella intohimolla aina. En pelkästään jouluna. Tajusin, että elämässä voi tehdä sellaisia valintoja, että joulu on ihan joka päivä. Vaikka muut pitäisivät sitä miten hulluna tahansa. Ymmärsin, että omasta elämästään voi tehdä juuri sellaisen kuin haluaa. Kun vain uskaltaa.

Sitten keräsin aivan valtavasti rohkeutta.

Ja keräsin vielä vähän lisää rohkeutta.

Ja sitten hyppäsin.

Joulu on ollut siitä asti. Kohta neljä vuotta. Pikkutarkkoja pikeerikoristeluita ja nonparelleja. Ihan joka päivä. Vaikka se on hullua, niin ainakin tulee elettyä täysillä.

Neljäs kirjaunelma toteutuu syksyllä. Tuntuu edelleen epätodelliselta, että saan oikeasti tehdä työkseni leivontakirjoja!

Emman makea joulu -kirjalla on erityinen merkitys. Tästä kaikki alkoi. Joulusta. Kirjassa tulee olemaan kaikkea sitä, mitä on matkan varrella opittu: Insinöörin logiikalla helppoa, nopeaa ja herkullista. Insinööri tekee kaiken aina niin helposti kuin mahdollista. Ei kolmea erilaista vatkattavaa osaa kakun täytteisiin ja kahtakymmentä erilaista kääntelyä, hyydyttämistä ja vääntelyä. Rakastan reseptejä, joihin riittää yksi kulho, eikä sähkövatkainta tarvitse välttämättä edes nostaa esille. Herkut pitää saada tehokkaasti kasaan, että on aikaa koristella sillä taiteilijan sydämellä.

Tänään leivoin ja valokuvasin yllä näkyvät kanelilla maustetut suolakinuskidonitsit. Maailman helpoin donitsiresepti ja takuuvarmasti onnistuva kinuskikuorrutus, jota keitetään vain 1 min ajan! Hullun hyviä. Parempaa kuvausta en näille keksi. Söin heti kaksi ja oli pakko päästä kertomaan teille siitä, miten taivaalliselta jouludonitsit voivat maistua heinäkuussa.

Hyvää joulunodotusta!