emma.jpg

A = Aamupala. Päivän tärkein ateria. Viime aikoina aamupala on lähtenyt huomattavassa määrin lapasesta. Siihen kuuluu esimerkiksi vastajauhetuista kahvinpavuista keitettyä kahvia, mozzarella-tomaatti-balsamico-leipää marinoiduilla punasipuleilla, hedelmä-jogurtti-marja-hunaja-smoothieta, appelsiinimehua ja jälkiruoaksi jäätelöä suklaakeksimuruilla. Kyllä, aamupalaankin voi kuulua jälkkäri. Jopa maanantaisin.

B = Banoffee. Lempijälkiruokani, jossa on keksipohja, kinuskia, kermavaahtoa ja banaania. Muuten aivan täydellistä, mutta olen allerginen banaanille.

C = Croissant. Myös oleellinen osa aamupalaa. Joskus täytettynä suklaalla. Haaveilen pääseväni Pariisiin maistelemaan croissanteja. Kaksi kertaa Pariisin matka on peruuntunut viime hetkellä, mutta kolmas kerta toden sanoo. 5 vuoden ranskanopiskelusta on tähän mennessä ollut yhden lauseen verran hyötyä käydessäni Laosissa, joka on ollut Ranskan siirtomaa.

D = Docendo. Kustantamo, joka on julkaissut kaksi kirjaani: Kakkutaidetta kotikeittiössä ja Emman kakut, leivokset ja jäätelöt.

E = Eelis Iivanainen. Ukkini, arkkitehti ja kuvataiteilija, joka opetti minulle kello 3 aamuyöllä, miten värejä kannattaa käyttää.

F = Fengshui. Ei kuvasta millään tavalla nykyistä asuntoani, jonka "sisustus" koostuu pääosin valokuvauskalustosta, soittimista ja leivontatarvikkeista. En omista sohvaa, kirjahyllyä tai TV:tä. Työpaikkani (kotini) koostuu seuraavista tiloista: leipomo (keittiö), valokuvausstudio (makuuhuone) ja musiikkistudio (olohuone). En ajatellut pitää tupareita, vaan suosiolla ateljeen avajaiset.

G = Gilbert, Elisabeth. Kirjailija, jonka kirja Eat, Pray, Love muutti elämäni. Päätin kirjan luettuani matkustaa Italiaan, Intiaan ja Indonesiaan sekä lopettaa murehtimisen. Niin tapahtui.

H = Hipittäytyminen ja hulluuntuminen. Sanoista "ripittäytyminen" ja "hullaantuminen" johdetut kaksi termiä, jotka kuvaavat täydellisesti sitä, että elämää ei pidä ottaa liian vakavasti.

I = Itikat. Olen kaikkien aikojen pahin hyttysmagneetti. Jos olen paikalla, kukaan muu ei tarvitse hyttyskarkotetta. Ex-ex-anoppini sanoi, että näytin aivan Sekaisin Marista -leffan allergiakohtauksia saavalta tyypiltä, kun 50 hyttystä pisti minua naamaan puolen tunnin sisällä.

J = Janiv. Yksi lahjakkaimmista tyypeistä, jonka olen tavannut. Ohjaa, tuottaa, äänisuunnittelee, leikkaa, säveltää, soittaa ja laulaa. Tsekatkaa Teräsvaari -dokumentin teaser. Itsekin pääsin sanoittamaan pari biisiä 2.5.2015 ensi-iltansa saavaan upeaan dokkariin. Terärvaari -dokumenttielokuva seuraa 72-vuotiaan voimanostajan, Esko Ketolan matkaa kohti viidettä kultaa ja Argentiinan maailmanmestaruuskilpailuja. Tällä vaarilla on asenne kohdallaan!

K = Korvapuustit. Suosikkileivonnaiseni, joita en koskaan leivo itse. Sen jälkeen kun mokasin ne Koko Suomi leipoo TV-ohjelmassa 600 000 ihmisen katsoessa, olen todennut, että minun ei tarvitse enää koskaan hävetä mitään

L = Leipominen. Ei muuta sanottavaa.

M = Milja. Kummityttöni ja siskoni 6-vuotias tytär, joka on keksinyt leivontaan liittyvät asemansa vakiinnuttaneet termit "kuppikeikseli" (suom. kuppikakku) ja "appelsiinitomaatti" (suom. ananaskirsikka). 

N = Nauraminen. Korvaan lyhyitä yöunia nauramalla paljon. (ks. kohta Z) Elämän kuuluu olla hauskaa. Piste.

O = Onnellisuus. Koostuu yksinkertaisista asioista, mutta vaatii joskus paljon rohkeutta. Tässä kolme sääntöä, joitan pyrin noudattamaan. 

1. Tärkeintä elämässä ovat ihmiset. Kaikki muu, kokemukset, omaisuus ja jopa terveys menettävät merkityksensä, jos elämää ei voi jakaa muiden kanssa. Pidä tärkeistä ihmissuhteista kiinni.

2. Työ täyttää lähes 80 % valveillaoloajastamme, koska ajattelemme sitä myös vapaa-ajalla. Tee siis sitä mitä rakastat, koska elämä on liian lyhyt, että käyttäisit aikasi muuhun. Etsi sellainen työ, että voit mennä sunnuntai-iltana nukkumaan odottaen innolla maanantain työpäivää. Muista, että arvokas ja merkityksellinen työ aiheuttaa myös pelkoa ja stressiä juuri siksi, että se on itselle tärkeää. Oleellista on, että lopputulos palkitsee ja jaksat innostua yhä uudelleen.

3. Elä hetkessä. Keskity siihen miltä haudutettu chai tee maistuu tai juuri kasvanut ruoho tuntuu varpaiden alla. Elämä on tässä ja nyt eikä "sitten kun".

P = Perjantai. = Maanantai eli minulle kiireisin työpäivä viikosta.

Q = Queen. Yksi lempibändeistäni. Luen tällä hetkellä Freddie Mercuryn elämäkertaa (kyseessä ei ole kirjoitusvirhe, kirjan nimi on oikeasti elämäkerta).

R = Rooma. Lempikaupunkini ja tämä taitaa olla sukuvika, sillä aina kun isäni kännykkä on kiinni, kun yritän soittaa hänelle, vanhempani ovat matkalla Roomaan.

S = Siivet. Ainoa ruoka maailmassa, jota inhoan. Ilman mitään loogista syytä. Kaikki muut Tamperelaiset rakastavat niitä ja tunnen siksi joskus olevani hieman ulkopuolinen.

T = Tee. Vihreä, musta, valkoinen, punainen, yrtti. Juon niitä kaikkia. Koko ajan.

U = Uutispimento. Krooninen tila, joka on seurausta kohdista F, Y ja Z.

V = Verhot. En omista niitäkään. Tästä päästäänkin pitkäaikaiseen tavoitteeseeni olla omistamatta juuri mitään. Tavaroista luopuminen on äärimmäisen vapauttavaa. Uskon siihen, että kannattaa ennemmin kerätä kokemuksia kuin tavaraa.

W = Walt Disney. Ensimmäinen toiveammattini oli olla piirroselokuvien piirtäjä. Tällä hetkellä haaveilen olevani kakkuhommien ohella myös lastenkirjailija. Eli kovin paljon en ole näköjään muuttunut sen jälkeen kun olin 5 -vuotias. Hullaantuminen kakkuihinkin alkoi 5 -vuotiaan kun näin Morsiamen isä -elokuvan, jossa näkyy muutaman sekunnin ajan kerroskakku.

X = X-akseli. Tuli perusteellisen tutuksi diplomi-insinööriopintojen myötä.

Y = Yrittäminen. Tehty harmillisen hankalaksi Suomessa, mutta en silti osaisi kuvitella tekeväni muuta. Haaveilen siitä, että vielä joskus työntekijöiden palkkaamisesta tehtäisiin helpompaa, jolloin Suomeen saataisiin hurja määrä lisää työpaikkoja.

Z = Zzzzz zzzz. Nukkuminen? Mitä se on? Elämä on niin siistiä, että en malttaisi edes nukkua! Toinen sukuvika.

Å = Å. Ei tuo mitään muuta mieleen kuin ruotsinkielen. Yllätys yllätys, ei ollut lempiaineeni koulussa. Ruotsinopettajalla oli varmasti viihdyttävä työpäivä kun yliopiston suullisessa kokeessa minun piti kertoa ruotsiksi ulkoseinän kosteusvaurioista.

Ä = Äidinkieli. Minulle isoäidinkieli, koska mummini on äidinkielenopettaja. Ympyrä sulkeutui kun ensimmäisestä kakkukirjastani lainattiin yksi sivu uuteen äidinkielen oppikirjaan. Mummini lukee varmasti kauhulla näitä blogipostauksia yhden lauseen kappaleineen ja yhden sanan lauseineen. Ja kaikkine yhdys sana virheineen.

Ö = Överit. Aina mielummin överit kuin vajarit. Eli pitää elää täysillä.

teräsvaari.png