IMG_4024.JPG

Viina on viisasten juoma, mutta pöljemmät sitä syövätkin. Ja miksipä ei?

Näillä sanoilla käynnistyy Jonna Pulkkisen ja Merja Ruotsalaisen Viinakeittokirja. Nimi kertonee kaiken oleellisen. Kysessä ei kuitenkaan ole mikään pontikankeittämisen suuri opus vaan ihan ruokapuolella pysytään kuitenkin.

On ginitomaattikeittoa, ponumajoa, jallusinappia, vodkapastaa (joka itselle ei ole uusi juttu mutta mahtava vanha klassikko), pistaasi-jallumakkaraa, viskipekonia, krapulamunia ja avokado-tequilajäätelöä. Nämä edellämainitut nyt vain esimerkiksi laajasta valikoimasta.

IMG_4026.JPG

Kirja on jaettu alkuruokiin jossa valikoima on semisti suppea ja saisi olla enemmän. Tämä vain siksi, että ainakin itselle alkuruoat ja snäkit ovat aina mielenkiintoisimmat. Toki alkuruokien vähyyttä paikkaillaan "venetsialaisilla" ja lisukkeille on oma pieni kategoria saatu myös mukaan. Myös jälkimmäiseen olisi voitu vielä keksiä hieman lisää. Pääruokien kohdalla valikoimaa riittää ja kaikille löytyy varmasti jotain. Kasvispuoli huutaa toisaalta tyhjyyttään. Bonuksena ja kirjan parhaimpiin osioihin kuuluu kuitenkin makkaran tekemiseen liittyvät ohjeet ja monta hyvää makkaraohjetta. Tilausta löytyy varmasti myös krapulaosiolle josta löytyy darraleipää ja krapulamunaa. Kuinka hyvin nuo sitten toimivat siinä vuosisadan darran iskiessä on sitten asia erikseen.

IMG_4027.JPG

Toki kirjasta löytyy myös osio jälkiruoalle ja leivonnaisillekin. Salmiakkikossujädee, avokado-tequilajädee ja hillaviinahillo lienee ainakin asiat joita on itse päästävä testaamaan. Kaikkiaan kirjasta löytyy 164 sivua hyvää kokkaamista ja reseptit eivät vaadi tekijältään juurikaan. Reseptit on siis ysinkertaisia ja hyvin kirjoitettuja. Kirjasta en ole ehtinyt vielä testaamaan kuin puolukka siikatartarin ja homma toimi niinkuin pitikin. Jägermaisterin osuutta BbQ puolella odotin mutta eipä tällä kertaa. Onneksi omasta taskusta löytyy muutama hyvä jekkuressu grillaukseen. Ne päätyvät sitten tänne kun alkaa grilli olemaan kuumana.

IMG_4029.JPG

Kuten jo sanoin, makkaraosio oli oma suosikki ja sieltä löytyy kaikkea kivaa jota tulen kokeilemaan. Makkaramyllykin löytyy kaapista joten aika pyyhkiä pölyt ja alkaa hommiin. Gininen hirvimakkara saa odottaa vielä syksyyn mutta lammas-tervamakkarat ja minttuvodka-tsatsiki pääsee kokeiluun piakoin.

IMG_4028.JPG

Kaikin puolin hankkimisen arvoinen kirja. Viina on viinaa mutta sen tuomaa nostetta annoksiin ei pidä väheksyä. Suolan ja pippurin tavoin oikeissa mittasuhteissa käytettynä alkoholi tuo ruokaan paljon säväreitä. Suosittelen kirjaa kaikille paitsi kasvissyöjien kohdalla kirja ei paljoa tarjoa.