tartarresepti.jpg

 

Otsikointi tässä jutussa voi olla jopa harhaanjohtavampi kuin Iltalehden otsikointi yleensä. Tai no, mikäli nyt Tartar pihviin edes uusia kuteita tarvitaan mutta valmistustavassa voi löytyä eroavaisuutta miljoona vuotta vanhaan alkuperäiseen reseptiin.

TarTar on klassikko Ranskalaisesta keittiömaailmasta ja se on rantautunut sittemmin ympäri maailmaa. Kaikki jotka silloin tällöin tuntevat pakottavaa tarvetta noukkia raakaa jauhelihaa esim.murekemassasta tai lihapullamassasta tietää kuinka hyvää hyvä ja laadukas liha on ihan sellaisenaan. Tar Tar on juuri sellaisten kulinaaristen tyyppien juttu.

Mikäli olet todellinen lihanystävä ja oikein primitiivinen sellainen, niin tätä sinun tulee kokeilla. Minä en aina ole ollut mutta muistan isäni ja varsinkin isosiskoni harrastaneen jauhelihan syömistä suoraan kuormasta jo silloin kun oli pieni. Minä en sitä pikkupoikana ymmärtänyt enkä tuntenut mitään syytä edes maistaa raakaa lihaa. Iän myötä tuokin tapa tuli tutuksi ja sitä kautta suureksi herkuksi jota aina silloin tällöin oikein haluaa. Tänään oli juurikin sellainen päivä.

IMG_2295.JPG

Perinteinen tartar on raakaa lihaa jota on raaputeltu terävällä veitsellä sisä- tai ulkofileestä tai paisteista. Se sitten tarjoillaan sellaisenaan vain suolalla ja mustapippurilla maustettuna. Kylkeen sitten hienostellaan milli kertaa milli noppakuutioksi leikattua suolakurkkua, punajuurta, sipulia ja raaka keltuainen.

Minun versio on hieman nykyaikaisempi ja siihen voit törmäillä nuoremman polven paikoissa. Idea on edelleen sama mutta tarjoilutavassa on hieman eroa. Tässä keltuainen onn jätetty pois ja tilalla on majoneesi. Suolaisuutta tulee anjoviksesta ja kapriksista. Happoa sipulista ja potkua pippurista, tabascosta ja vanhan kunnon Dijon ryytisinapista. Tässä sitten kaikki miksaillaan sekaisin jauhelihaa myöden ja taputellaan pihviksi. Se sitten läppästään pöytään suolukurkku viipaileiden ja etikkapunajuurien kera. Lisäksi kun laitetaan vielä patonkia tai ranskalaisia, niin Avot. Itse tosin suosin enemmän patonkia mutta päätä itse!

IMG_2305.JPG