kalapata.jpg

 

Voihan jouluhössötys, mutta onhan se silti myös mukavaa ja ajan henkeä. On aika penkoa kanelitangot ja tähtianikset ja mitkä lie neilikat kaapista ja alkaa maustamaan niillä lähes jokainen tässä kuussa kokattava ruoka.

Se on joulua se, ja tuoksut ja maut ovat tunnelman luomisessa yhtä tärkeitä kuin se tähti kuusen päällä tai ne lahjat kuusen alla. Kulkusten kilinä ja itkevät lapset kauppojen leluosastoilla, jälkimmäiseen olemme kaikki sortunut, joten voimme samaistua fiilikseen.

Joulunkinkun paisto-ohjeiden sijaan, teen poikkeuksen ja tarjoan joulunodotukseen kalaressua. Kyllä, ei punaista lihaa! Edellinen postauskin oli leipä, ja vieläpä lihaton. Nyt ei kuitenkaan niin pahasti olla hakoteillä, sillä tämä kyseinen kalapata kruunataan chorizolla. Tarkemmin sanottuna chorizo-paprikasalsa. Ihanan rasvainen ja mausteinen chorizo on omiaan tähän ruokaan, sillä valkoinen kala ei tunnetusti sisällä rasvaa nimeksikään.

Ja kyllä, kala ja chorizo sopii hyvin yhteen. Varsinkin kun padan makumaailma pyörii jossain Marokon ja Espanjan tyyleissä. Kalatagine joo, tosin en omista taginepataa mutta omistan viime jouluna saadun savipadan. En ole niin nirso ja tuskinpa tämä liikaa edes lopputulokseen vaikuttaa. Onhan se munakaskin munakas vaikka sen tekisi muussa kuin munakaspannussa.

Jos olet kalamiehiä muutenkin kuin juttujesi tasolla, niin uskoisin, että tämä pata sulattaa sydämesi ja makuaistisi. Jouluisia makujakin löytyy kanelin ja sahramin muodossa. Mikäli sahrami ei miellytä tai et koe sitä hintansa veroiseksi, niin korvaa se kurkumalla. 

Pata on parasta tarjota majoneesin, chorizo-paprikasalsan ja perunan tai kikherneiden kanssa. Avot!

kalatagine.jpg