JÄNISPATA.jpg

 

Talvi, lumihanki, jänis... No niimpä, vain keskimmäinen puuttuu mutta molempia niin kaipaa tähän vuodenaikaan. Onneksi sentään jänistä löytyy mutta senkin hankkiminen käy citypojalle vuosi vuodelta vaikeammaksi. Pohjanmaan poika joutui hankkimaan jänösensä vuokatista asti. Takapihalla noita olisi mutta kerrostalon takapihalta niitä ei oikein kehtaa hankkia.

Normaalisti olen ostanut kokonaisen jäniksen, niinkuin viime joulunakin mutta nyt oli tyytyminen jäniksen parhaimpiin osiin. Parhaimmilla osilla tarkoitan jänöjussin takajalkoja joissa syötävää riittää. Viime jouluna minulla oli myös paroi kiloa pelkkiä jäniksen fileitä, ne tosin on pirullisen rasvatomia. Ei sillä, että jaloissakaan mitenkään paljon olisi rasvaa, vähän kuitenkin.

IMG_1627.JPG

Jänistä kokkaillessa minun filosofiani mukaan on aina oltava rasvaa ja hyvin mausteinen kastike. En tarkoita mitään överi tulista meksikolaista tai aasialaista tyyliä, ne ei vaan sovi. Eikä jäniksen makua muutenkaan kannattaa liikaa peittää, se olisi tuhlausta. Legendaarinen Dijonkastike maalaissinapista toimii aina mutta myös tämä Espanjan suunnilta ponnistava mantelikastike on erittäin toimiva.

Rasvaisuutta tuodaan kotimaisella savuporsaalla joka leikataan kuutioiksi ja ruskistetaan sekaan. Savukyljestä irtoaa mahtavaa makua kastikkeeseen joka kruunataan punaviinillä ja manteleilla. Voit käyttää kokonaisten mantelien sijaan mantelirouhetta ja vältyt soseuttamiselta. Itse suosin kuorittuja kokonaisia manteleita (jotka sain Urtekramilta joululahjaksi) ja soseuttamista. Soseuttaminen avaa makuja enemmän, näin saa yksinkertaisesta porkkanasta, selleristä ja sipulista enemmän irti,kaiken. Paahdetun mantelin maku tuo mukanaan myös joulun vivahdetta makunystyröille.

jänispata2.jpg