IMG_1121.JPG

 

Syksy ja riista, mieletön yhdistelmä. 

Koitiköökissäni on jo korkattu villisika tänä syksynä ja nyt pataan päätyi hirvi. Hirvi on helppo nimetä parhaimmaksi riistaksi mutta se on kuitenkin aika mieto riistaksi. Jos riistasta innostuneena haluaa kunnon riistan makua, niin suosi kyyhkyä tai vaikkapa sorsaa. Hirvenliha on vähärasvaista ja mielettömän terveellistä. Koska liha on kuin fitness urheilijalla, se vaatii aian jotain rasvasta ympärille. Hyviä kylkiäisiä on kerma,aurajuusto ja tietty kaikki hillot. 

Rasvaisuutta pataan saa myös paistamalla sekaan esim.pekonia tai palvattua kylkeä, myös kunnon silava ajaa asiansa hyvin. 

Nyt inspiraatio haettiin itänaapurista, Venäjän maalta. Venäläinen ruoka ei ainakaan hirveää suosiota nauti täällä päin mutta kyllähän sieltä vodkan ja blinien lisäksi tulee mm. Stroganoff.

En edes väitä tämän olevan mitenkään aito venäläinen stroganoff. Veli Venäläinen kun tapaa laittaa stroganoffiin nautaa useimmissa versioissa myös paprikaa. Jalostuneissa resepteissä sekaan tyrkätään jopa sinappia, joissain tomaattipyreetä ja joissain ei kumpaakaan. Vakioina pysyy vain suolakurkku ja smetana, niin ja se naudanliha mutta senkin nyt kumosin tunkemalla hirvenlihaa joukkoon.

Tässä reseptissä perus stroganoffin tapaan lihaa ei paistella ja ruskistella voissa vaan paahdetaan kuumassa uunissa. Tällä tavoin lihaan saadaan karamellisointia ja kivoja pähkinäisiä makuja sekä rapsakuutta pintaan. Samalla kaavalla valmistan usein myös karjalanpaistin sekä paistin juureksetkin. Tai no usein,usein, usein edes tee karjalanpaistia. No näin teen silloin kun sitä teen.

Tässä nyt kuitenkin hyvä pataruoka syksyyn ja hyvä setti lähestyä riistaruokaa. Täällä jopa 4 vuotiaskin söi hirveä hyvillä mielin,minä sitäkin paremmin (suom.enemmän,melkein kaiken)

Riista ja Syksy, seuraavaksi sitten kokkaillaankin peuraa. Siitä sitten myöhemmin lisää.