SOUVLAKI.jpg

 

Olimme juuri perheen kera lomailemassa Kreikassa, Kosin saarella. Yllätys, yllätys sieltä mukaan tarttui resepti jos toinenkin. On todettava, että Kreikkalainen ruoka on erittäin hyvää ja sen he kyllä osaavat. Pienet asiat elämässä kuten Kreikkalainen salaatti tai tsatsiki oli taivaallista. Aurinko on ihmeellinen asia ja se saa tomaatit ja kurkut maistumaan loistavalta. Nautimme niistä pienistä iloista hymyissä suin.

Toinen mahtava seikka oli Souvlaki jota söin possu, lammmas ja kanaversioina. Kaikki loistavia mutta kana pokkasi kirkkaimman pokaalin. Souvlaki on salaatin ja Tsatsikin ohella loistava esimerkki siitä kuinka vähistä ja yksinkertaisista aineksista saa hyvää pienellä vaivalla. Souvlakissa ei ole mitään kikkailua ja sen juju on marinadissa ja hyvässä lihassa. Paikallinen possu tihkui rasvaa, kana ei ollut kuivaa ja lammas maistui sille itselleen. Kaiken kruunasi marinadi joka kaikessa yksinkertaisuudessaan koostuu sitruunamehusta, laadukkaasta oliiviöljystä ja tuoreista yrteistä. Näin ainakin minulle luennoi hotellimme omistaja joka keuli 34 vuoden kokemuksellaan. Tämä kokemus oli haalittu Amerikassa, toiset 30 Kreikassa. Luotamn häneen ja kadehdin sitä, että hotellimme pihassa kasvoi viikunapuu, oliivit roikkui oksissa ja rosmariini kasvoi villinä siellä sun täällä.

Siinä kaikki Souvlakista ja herra kertoi, että näillä tiedoilla pärjään kotona. Kerroin kyllä pärjääväni mutta paikallista kanaa (jota kaupattiin Hiacen perästä) ja possua (jossa rasvaa on paljon enemmän kuin meidän) en tule kotoa löytämään. Juttelimme myös Fetasta ja Ouzosta, kerroin Bulgariassa tarjotusta Ouzosta ja herra hermostui. Haukkui Bulgarialaiset mutta kertoi kadehtivan suomalaista lohta. Pääasia, että sain Souvlakiin reseptiin. Ohje löytyy alta, laitan hyvän kiertämään. Sanomattakin selvää, että parempaa tulee jos uunin sijaan grillaat vartaat.