ÖLJYYN TAI RASVAAN SÄILÖMINEN

Öljyyn tai rasvaan säilömisen tehokkuus perustuu hapettomaan tilaan ja se onkin säilömismuotona myös todella vanha mutta toimiva. Hapeton tila estää bakteerien ja homeiden pääsyn säilöttävän aineen pinnalle. Mikä parasta, rasva antaa myös makua säilöttävälle tuotteelle. Hyvän ja laadukkaan raaka-aineen lisäksi on myös syytä käyttää aina laadukasta ja hyvää rasvaa tai öljyä.

Varmaan tunnetuin ja erittäin maukas esimerkki lienee confit. Tuote kypsennetään öljyssä tai rasvassa ja lopuksi vielä säilötään rasvaan. Lopuksi esim. ankankopi vielä paistetaan voissa ja öljyssä. Ei siis ihme, että confit on juurikin niin hyvää mitä se on.

Ei pidä silti unohtaa sitä tosiseikkaa, että on myös epäpuhtauksia jotka lisääntyvät ja elävät myös hapettomassa tilassa. Näistä vaarallisin on botuliini. Säilöttävä tuote olisikin siksi aina hyvää kuumentaa ennen säilömistä jotta botuliini kuolee.

Yrtit, useat kasvikset, juurekset ja sienet sopivat mitä parhaiten säilöttävksi öljyyn ja tässäkään ei voilla huomauttamatta siitä, että laadukas öljy on paikallaan. Käytettäväksi suositellaan vain laadukkaita, vähän käsiteltyjä neitsyt öljyjä. Halvoilla öljyillä ei tässäkään tapauksessa tee mitään.

Yrteistä kannataa mieluiten valmistaa yrttiöljyjä ja pestoja.

Yksi hyvä tapa on säilöä tuote on ensin viinietikkaan ja sen jälkeen vielä öljyyn. Pikkelöity öljyyn säilötty tuote on jo itsessään mitä mainioin alkupala.