HAPATTAMINEN

Hapattaminen on selkokiellä tuotteen säilömistä maitobakteerikannan avulla. Tuotteen happamuutta pyritään nostamaan säilyvyyden lisäämiseksi. Kaupan päälliseksi hapattaminen vaikuttaa myös makuun, rakenteeseen ja ravintoarvoihin.

Hapattamiseen voidaan käyttää erilaisia tekniikoita riippuen tietty siitä mitä halutaan. Vaihtoehtoina on: Ilman suolaa, suolan kera tai suolaliemellä hapattamista.

Hapattumisen käynnistykseen voi tavasta riippumatta käyttää edellisestä erästä jäänyttä lientä tai jogurtista tai vaikka piimästä suodatettua heraa. Hapattamiseen voit käyttää muoviastiaa mutta pidemmässä hapatuksessa kuitenkin suositellaan käyttämän lasista tai keraamista astiaa. Happamat tuotteet saattavat pahimmassa tapauksessa liuottaa muovia tai jopa teräsastioita.

ILMAN SUOLAA

Ilman suolaa hapattamisesa tarvitsen litraa hapatettavaa tuotetta kohden n.2rkl "käynnistäjää" eli yllämainittua lientä tai esim.jogurttia. Ilman suolaa hapatettaessa lämpötilalla on suuri merkitys. yli 30 asteen huoneenlämmössä epäonnistut takuulla. 

SUOLAN KANSSA

Kasvikset, jotka sisältävät runsaasti nestettä, kuten kaali ja porkkana, voidaan hapattaa pelkän suolan avulla. Lisää raastettujen kasvisten joukkoon 1.7% niiden painosta suolaa ja puristele raastetta niin pitkään, että neste irtoaa ja peittää hapatettavan tuotteen. Laita kasvikset hapatusastiaan japaino päälle. Lisäämällä tähän hapanlientä tai heraa varmistat onnistumisen. perushuoneenlämmössä onnistut ilmankin.

SUOLALIEMELLÄ

Suolaliemellä hapattaminen on paras tapa silloin kun halutaan hapattaa kokonaisia kasviksia esim. punajuuria ja avomaankurkkuja. Laita lasipurkki täyteen hyviä, puhdistettuja kasviksia ja täytä purkki lähdevedellä tai kiehautetulla hanavedellä. On hyvä muistaa, että keittämätön hanavesi sisältää klooria joka taas estää hapattamisen.

Punnitse vedellä täytetyt purkit sisältöineen ja lisää koko painon edestä jodioimatonta suolaa 2,5% koko painosta. Hapatetut tuotteet kannattaa nautiskella sellaisenaan kypsentämöttiminä jotta niissä olevat ravinteet pysyvät tallessa