SÄILÖNTÄ

Tuoretta kotimaista satoa on meillä Suomessa tarjolla vain tietyn ajan ja silloin homma nimeltä säilöminen otetaan käyttöön. Säilömisen avulla voi kesän tarjonnasta nauttia vaikka keskellä talvea. Säilöntä homma myös lienee monelle tuttu juttu joka tehdään loppukesästä vuodesta toiseen. Säilömistähän on monenlaista mutta ne yleisimmät kuitenkin lienee pakastaminen, sokerin avulla säilöminen, kuivaaminen ja hapansäilöntä. 

Säilöntä on helppoa eikä vaadi mitään sen erikoisempia laitteita. Perus kotivälineillä pärjää mutta hyviä ja tiiviitä hillopurkkeja kannattaa hommailla talteen. Se on helppoa mutta se on myös halpaa vaikka ei itse keräisikään metsässä hanuri pystyssä marjoja ja sieniä, kuhan vain pitää huolta että raaka-aineet on ensiluokkaisia ja tuoreita.

Muista siisteys ja puhtaus jo esivalmisteluvaiheessa. Puhtaat raaka-aineet ja puhtaat työvälineet pitää olla ja likaisia sormia tai ottimia ei purkkiin upotella. Muista että puhtain ja ensiluokkaisinkaan raaka-aine ei säily likaisissa purkeissa, eli muista pestä ja keittää purkit ennen käyttämistä.

PAKASTAMINEN on varmasti kaikille tutuin säilönnän muoto. Pakastaminen on oiva tapa säilöä marjoja, kasviksia, yrttejä, lihoja ja erilaisia leipomuksia. Pakastattaessa tärkeintä on kuitenkin huomioida pakastettavan tuotteen laatu ja tuoreus, mitään parhaat päivänsä nähneitä juttuja on turhaa edes säilöä. Suurin osa pakastettavista jutuista voi vain pilkkoa, pussittaa hyvin ja pakastaa. Monet kasvikset ja marjat kuitenkin usein kaipaa keittämistä ennen pakastamista.

KUIVAAMINEN on se säilönnän ala joka on nousemassa kovaan suosioon. Kuivaaminen meinaan on vielä erittäin järkevä tapa säilöä. Kuivaamisessa maut säilyy eikä se kaipaa mitään muita aineksia. Yrtit, marjat ja sienet sopii parhaiten kuivattamiseen. Myös vihanneksia ja mm. chiliejä kannattaa kuivata.

ETIKKASÄILÖNTÄ on myös varmasti monille tuttu. Etikkasäilöntä sopii hyvin kasvisten ja sienten säilömiseen. Etikkaliemen makuun voi vaikuttaa oman maun mukaan ja sekaan voi lisätä mielikuvituksen mukaan makuja. Yleisimmät mausteet on eri siemenet, tillinkukat, kokonaiset pippurit ja laakerinlehti, tähtianis ja kanelitangot

HAPANSÄILÖNTÄ on mielettömän hyvä tapa säilöä ja saada kaikki irti raaka-aineesta. Hapansäilönnän tunnetuin herkku lienee hapankaali mutta se sopii myös erittäin hyvin kasviksille, juureksille ja sienille. Sieniä ei kuitenkaan tule säilöä sellaisenaan vaan aina kasvisten kanssa yhdessä. Hapansäilöntä myös pitää vitamiinit hyvin tallessa.

Seuraavassa postauksessa sitten lisää aiheesta