KLASSINEN 123- LIEMI

Tämä on ensimmäisiä asioita jotka opitaan tai siis pitää oppia kun astellaan ammattikeittiöön. Se on myös erittäin hyvä muistaa kotikeittiössä. Nimi 123-liemi tulee suoraan veden, sokerin ja etikan suhteista jota liemeen käyetään. Tämä klassinen liemi on siis pikkelöinti liemi ja kun pikkelöinnistä puhutaan, niin kyseessä on juuri tämä liemi. Olen myös huomannut sen toimivan hyvänä liemenä kurkuille ja punasipuleille.

123 on siis 1 osa vettä, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Tämä on hyvä pitää muistissa eikä suhteita ole syytä muuttaa isoissakaan määrissä. Mausteita saa sekaan heittää ihan oman mielikuvituksen mukaan.

Sitten siihen miten liemi valmistetaan. Sokeri ja vesi kiehautetaan ja lientä sekoitellaan kunnes sokeri on imeytynyt nesteeseen. Sitten joukkoon lisätään etikka. Sitten onkin kokista kiinni miten lopussa edetään eli liemi kaadetaan pikkelöitävien kasvisten päälle joko jäähdytettynä tai sitten kiehuvana jolloin kuuma neste vielä kypsentää pikkelöitävää tuotetta.

Jos pikkelöit esimerkiksi kurkkua, sieniä, sipulia tai ryöpättyjä kasviksia yms. on nesteen hyvä olla jäähdytetty. Tarkoitus kun ei ole enää kypsyttää niitä vaan antaa maustua. Tämä ei ole säilönnän kannalta pitkäkestoisin juttu vaan kyseiset tuotteet esim. mummonkurkuthan on joka tapauksessa tarkoitus popsia parin päivän sisällä.

Kovemmat kasvikset tai juurekset kannattaa säilöä kuumaan liemeen jolloin ne vielä hieman kyspsyvät. Tämä taas tarkoittaa sitä, että tuotteen säilyvyys pitenee. Lisäksi mukavan napakka rakenne antaa lisää mielekästä suutuntumaa. Säilyvyys on kuukausia jopa vuosia mikäli huolehtii että purkki on puhdas ja käytettävät ottimet ovat puhtaita. Näin ollen bakteerit eivät pääse pilaamaan tuotetta.

123- LIEMI

jos pikkelöitävää tavaraa on 5kg

3litraa vettä

2litraa sokeria

1litra väkiviinaetikkaa

Kiehauta vesi ja sokeri. Sekoita kunnes sokeri on imeytynyt ja lisää etikka. Anna jäähtyä tai kaada kiehuvana lasipurkkiin josssa pikkelöitävät raaka-aineet ovat.

Liemen voi sitten jokainen maustaa omalla tavalla ja vain mielikuvitus on rajana.

Tässä nyt muutama vinkki:

laakerinlehti, sinapinsiemenet, maustepippuri, valkopippuri, neilikka, kanelitangot, chili, rosmariini, timjami, minttu, basilika, kuusenhavut, hunaja, koivunlehdet, fenkolinsiemenet, tähtianis, rosepippuri, aniksensiemenet yms.