IMG_1500.JPG

 

Vaikka suurimmat kulinaariset mieltymykseni pyörivätkin Pohjoismaisen ruoan ympärillä, niin viimeaikoina kotiköökissäni on porissut kaikkea muuta kuin Ruotsalaisia lihapullia. Pakkasten saapuessa chili lämmittää ja kauniin väriset padat kastikkeineen ja tuoksuineen auttaa kummasti jaksamaan pimeydessä.

Marokkolainen lampaanpotka tuntien haudutuksen jälkeen lämmittää niin kielenpäätä kuin koko kehoa. Kuka nyt ei ylikypsästä lihasta tykkäisi? - niimpä. Lampaanpotka on kuin luotu lillumaan tuntikaupalla padassa ja oikeastaan mitä kauemmin, niin sen parempi.

Hieman potkua omaava kastike kuitenkin tasapainotetaan makeilla, kuivatuilla aprikooseilla ja makoisilla rusinoilla, eli vertaus jouluruokaan ei ole sekään kaukaa haettu. Vielä kun kastikkeeseen makua tuo myös neilikka ja kaneli, niin voi jo kuulla pitkäpartaisen joulupukin koputtelevan ovella.

Itse vihaan jouluhössötystä, varsinkin sitä kauheaa mouruamista jonka kauppiaat aloittavat jo näin marraskuussa ja nyt olen itse levittämässä jouluruoan ilosanomaa näinkin etuajassa.

Jos nyt kuitenkin unohdetaan vielä joulu, niin kyseessä on kuitenkin maukas pataruoka johon käytetään laadukasta lihaa, liemi jossa on isoja makuja ja ripaus makeutta. Kylkiäiseksi ruoalle sopii hyvin vaikka salatti,couscous tai paistettu pitaleipä, tai vaikkapa kaikki kolme. Rusinat kastikkeessa voi aiheutaa toisille inhoa, toisille rakkautta. Jos kuulut ensimmäiseen, niin ei ruoka siihen kaadu jos heivaat ne mäelle. 

 

IMG_1482.JPG