IMG_3693.JPG

 

Suomalaisesta ruoasta puhuttaessa usein nousee aiheeksi se, että Suomalaiset perinneruoat ovat yksinkertaisia ja jopa tylsiä. Niissä ei käytetä paljoa mausteita, varsinkaan voimakkaita makuja. Jos nyt lähtee tarkastelemaan, niin eipä esim. Karjalanpaisti, läskisoosi tai poronkäristys reseptiikaltaan mitään hirveän mielenkiintoisia ole mutta lopputulos sen sijaan on mieletön. Juuri siksi nuo ruoat ovat asemansa Suomalaisissa kodeissa ansainneet.

Poronkäristykseen mielestäni kulminoituu kaikki.Se on yksinkertainen, siinä ei ole mitään ylimääräistä mutta se on parasta. Toki myös kylkeen tarjottava pottuvoi, puolukkahillo ja suolakurkku nitoo kaiken yhteen. Olen kokeillut erilaisia versioita joissa sekaan tumpataan valkosipulia, pekonia, olutta tai jopa kermaa(?) mutta perinteistä versiota ei voita mikään. Tummalla oluella kruunattu versio on ollut lähimpänä haastamassa mutta ei kuitenkaan suosikkini.

Olen kuullut huhuja joiden mukaan aikoja sitten, ihan alkuperäisessä versiossa ei voita käytetty vaan ihraa (?) ja tämä jutun kuultuani innostuin asiasta. Tosin en ole saanut käsiini poronrasvaa. Toki possusta ihraa on helpommin saatavilla ja seuraavaksi aion kokeilla sitä. Siihen asti pärjään mainiosti tällä reseptillä joka on tehyt minut aina iloiseksi ja saanut pötsini pullottamaan!