IMG_2729.JPG

Ruotsi pärjää lätkässä, Ruotsi voittaa euroviisuissa, Ruotsalaiset yrittävät viedä joulupukin, Jamie Oliver käy ruotsissa, Jonas Cramby on Ruotsista ja tekee mielettömiä opuksia Bbq ja Texmex faneille. Itsekin lukeudun kahden edellämainitun asian suureksi faniksi ja tälläkin hetkellä Brisket, eli häränrinta odottelee huomista pääsyä grilliin.

Omistan tähän mennessä kaikki kolme miehen kirjaa. Ensimmäinen, vanhin opus on omistettu Amerikkalaiselle Bbq touhulle. Nimellä Texas BbQ oleva kirja pitää sisällään kaiken oleellisen. On ribsiä, on t-bone pihviä, on pulled porkia, coleslawit, on rubit ja glacet ja toinen toistaan kovempia sooseja. Ohjeet simppelit ja kuvat voisin syödä alkupalaksi. Mistään en ole löytänyt Suomenkielistä versiota, enkä totta puhuen edes tiedä onko sellaista painettu. Kirja on itselle grilliruoan raamattu ja varmasti viimeinen opus josta luopuisin. Kirjan olen tilannut aikanaan Adlibrikseltä ja ainakin joku aika sitten se oli vielä valikoimassa.

IMG_2732.JPG

Yllä oleva kuva "chopped beef sandwich" on tullut kokkailtua kotosalla ja no... katsokaa. ei voi olla kuin hyvää. Samat sanat voin sanoa alla olevasta kuvasta ja kirja pitääkin sisällään loistavan ohjeen Porchettan tekemiseen. Vie aikansa mutta kannattaa.

IMG_2733.JPG

Keskimmäin teos on sekin laatukamaa ja varmaan aika monelle tuttu. Kirjassa yhdistyy kaikki mitä ihminen tarvitsee, eli texmex ruoan ja grillauksen. Kirjassa jopa ohjeet kunnon grillin tai sanoisinko Rillin rakentamiseen. Jonas Cramby on hurahtanut aiheesen ja mollaa Eurooppalaista meininkiä jossa käytetään kumisia valmis tortillalättyjä, valmis salsakastikkeita ja cuagamoleja. Eikähän väärässä ole, kyllähän nämä kaikki niin parempia on itse tehtynä. Kaksi jälkimmäistä valmistan aina itse, eikä ne tortillalätytkään niin aikaa vieviä ole, päinvastoin. Kyllä tämäkin opus ansaitsee paikkansa jokaisen hyllyssä. Kolmas ja viimeisin opus esittelee kaikki maailman parhaimmat ja tuhdeimmat leivät aina Amerikasta, Italian ja Japanin läpi. Se nyt ei niin suoranaisesti grillaukseen nojaa mutta kannattaa sekin hankkia. Tosin sitäkään en ole Suomeksi löytänyt mutta onneksi huono Ruotsin osaaminen riittää vielä reseptiikkaa ymmärtämään.

IMG_2734.JPG

Usko pois, näillä kahdella opuksella pärjäät kyllä koko kesän ja parikymmentä muutakin kesää. Onneksi Suomalaisistakin löytyy pätevyyttä, nimittäin Liemessä?- Blogin Jennin Katukeittiö Parempaa Roskaruokaa on myös kova teos ja pitää sisällään helppoja ja hyviä reseptejä aloittelijoille ja kaikille ruoasta kiinnostuneille.