peura1.jpg

 

Tiedätkö tunteen kun kaikki menee nappiin, ihan niinku suunnittelee ja vielä vähän paremminkin? Sen sijaan, että kompastut matonreunaan, lyöt pääsi, epähuomiossa peset hampaasi wc pöntön harjalla tai astut sormesi päälle korkokengillä kaikki meneekin aivan putkeen. 

Harvoin näin käy, ainakin minulle. Nyt hirveän nälkäisenä kokkaaminen olikin yllättävän helppoa. Yleensä kun saapuu salilta kotosalle niin nälkäisenä, että kurina kuuluu naapuriinkin, niin pyrkii vain suoriutumaan ja saamaan jotain lämmintä lautaselle.

Toverin lahjoittama peuran ulkofilee odotteli kotosalla ja minun kontolleni jäi ruoan valmistaminen, toveri tyytyi syöjän rooliin. Peura, tuo riistaruokien ehdoton kingi, ei vaadi liikoja tai monimutkaisia toimenpiteitä tai lisukkeita. Äiti lahjoitti vielä suppilovahveroita, kaapista löytyi risottoriisiä ja paistamisen jäjiltä jääneet maut otettiin talteen valkoviinin avustuksella. Periaatteessa kaikki oli jo hoidettu.

peura2.jpg

 

Työnmäärä oli vähäinen mutta nälkä sitäkin suurempi. Peuran filee suolattiin tuhdisti ja leikattiin noiseteiksi eli noin 80-100gramman paloiksi. Näin ruoka valmistuu nopeammin. Muutama minuutti pannulla molemmin puolin riittää ja pihvit vetäytymään. Jos olet siellä jo peuran fileet pannulla kokkaamassa, niin älä heitä paistamisesta jääneitä rasvoja (eli makuja) pois, vaan tujauta pannulle liraus etikkaa ja hieman valkoviiniä ja kun seos kiehuu, niin irrota puulastan avulla kaikki maut irti pannun pohjasta. Näin saat pikaisesti mahtavan kastikkeen aikaan. Vain loraus hunajaa ja hieman puolukkahilloa sekaan ja thats it. Peura, kuten muukin riista tykkää makeasta, puolukkahillo on tähän omiaan.

Tämän helpommaksi ei riistaruoka mene, eikä kyllä paremmaksikaan. Valehtelisin jos väittäisin, että tämä ei ollut yksi parhaimmista ellei parhain ruoka jota olen koskaan itse tehnyt. Kehut ei kuulu tässä tapauksessa täysin kokille vaan eläimelle. Peura itsessään on niin mahtavaa lihaa,eikä risottokaan ole minun keksintö. Muista kuitenkin yksi asia, risottoon ei saa laittaa kermaa tai Iso H a.k.a Henri Alen suuttuu. Minä en halunnut idoliani loukata, ja hyvä niin, risotto oli juurikin mahtavaa. 

Kokeile ohjettta mille tahansa riista fileelle, et tule pettymään. Jos kuitenkin tulet, niin en mahda asialle mitään.