1002041_10201229009750796_751743048_n.jpgRuma kuva hienosta tilaisuudesta jossa sai kokkailla 700 hengelle

Minä (ruokabloggaaja)

On monessakin yhteydessä ja kissanristiäisissa kysytty, että miten minusta tuli ruokabloggaaja. Kysymys johon en oikein osaa vastata, enkä edes miellä itseäni ruokabloggaajaksi. Pidän itseäni enemmänkin ruokaharrastajana joka tykkää kokkailla, kokeilla uutta ja ennenkaikkea syödä. Siinä sivussa sitten napsin vielä kuvia pöperöistä. Usein myös mietin miksi edes teen niin, kokkaan tunteja, kuvaan ja usein päädyn itse nauttimaan kylmää ruokaa.

 

öö.jpg

No miten päädyin ruokabloggaajaksi?

Olen aina halunnut kolmea asiaa: Kirjailijaksi, kokiksi ja laulajaksi. Kokki minusta tuli, kirja on kirjoittamatta ja laulamaan en oppinut, en edes suihkussa.

Kirjoittamaan opin ala-asteella mutta en vieläkään osaa kirjaa kirjoittaa. Runoja olen kirjoittanut pöytälaatikkoon mutta ei minua niistä tulla muistamaan, Taberman ja Leskinen pitäköön kutinsa. Omia keittokirjoja on luonnoksena kasoittain mutta kansiin, niihin ne ei ole vieläkään mahtuneet. Blogiani olen kuitenkin saanut tehdä ja jokunen resepti sinne onkin sujahtanut. 

Ruokablogi toimii kanavana kirjoittamiselle ja kokkaamiselle, laulua ei blogissa tulla kuulemaan. Tie bloggaajaksi alkoi itse asiassa lukemalla toisten bloggajien tuotoksia. Ensimmäiset blogit joita luin oli Jennin Liemessä?, Chez Jasu sekä Sillä Sipuli ja olisi väärin jos en sanoisi niiden vaikuttaneen siihen, että kirjoitan tätä kirjoitusta 2015 Maku.fi sivuilla

Näiden blogien innoittamana päädyin kokeilemaan bloggeria alustana resepteilleni. Aluksi en kertonut kenellekää, en edes kavereille blogin kirjoittamisesta.  Pikku hiljaa kerroin jollekin ja siitä se lähti. Palaute oli hyvää, mukaan lukien se, että kukaan ei varmaan kehdannut sanoa, että tuotokset kummoisempia ole. Eikä ne niitä ole vieläkään. Yritän kuitenkin parhaani mukaan tallentaa teoksiani ja mielestäni hyviä ruokia tätä kautta ja olen toki iloinen ja otettu jos niistä joku tykkää.

Bloggaajan arki

Olen kateellinen niille jotka bloggaavat kaikesta kivasta ja ovat mukana kaikessa missä ikinä tapahtuu mutta oma aikani ei yksinkertaisesti riittäisi moiseen. Toiseksi, ei minua edes kutsuta mihinkään paitsi jonkin bambusukkafirman sukkatestaajaksi. Kuulostaa ehkä vitsiltä mutta ei ole. Toimin kokkina ravintolassa ja työajan ulkopuolella välttelen ravintoloita. Toki ammatillisessa mielessä haluan tsekkailla ja pysyä mukana siinä mitä maailmalla tapahtuu. Ravintola arvosteluja en tee enkä lue, en myöskään lue elokuvista arvosteluja, vaan haluan itse nähdä ja kokea. Ravintolassa olen aina saanut hyvää ruokaa ja vain harvoin huonoa palvelua. Vihaan nuoleskelevaa palvelua mutta heitän mielellään yläfemmat ja kuivan läpän tarjoilijalle.En käy hienoissa ravintoloissa, pidän rennosta tyylistä ja haluan olla rennosti. Puku ja kravatti ei saa minua rennoksi, medium miinus pihvi ja farkut saa. 

Minulla ei ole muotivaatteita, enkä ole edes muodissa. En seuraa muotia, koska sen perässä en pysy. Kuten huomaa, ei muotikaan seuraa minua. Monet luulevat, että koska olen kokki, niin minulla olisi viimeisen päälle keittiö kiiltävine kromeineen ja rostereineen. Ei ole, vaan pieni ja ahdas keittiö jossa ei ole mitään järjestystä. 

Hanhenmaksaa ei ole jääkapissa, ei edes superfoodia. Pakastin sen sijaan on täynnä riistaa ja aika lailla kokonainen possukin sinne on ahdettu. En syö hienosti, ainakaan talvella. Itseasiassa syön terveellisesti mutta sitäkään en tee trendikkäästi. Jos jotain sattuu kiinnostamaan, niin ruokailuni menee jokseenkin näin: kanaa, höyrytettyä kukkakaalia ja parsakaalia 2-3kertaa päivässä + aamupalat ja skyrit.Pöytää meillä ei kateta kuin jouluna, eikä silloinkaan mitenkään kummoisemmin, hyvä ruoka ja seura olkoon pääosassa. Ruokailu menee aina nappiin jos puhetta ja naurua riittää. Paha ruoka ja huono seura ei anna aihetta kumpaankaan. 

Voisin siis sanoa eläväni aivan ei niin tavallisen miehen tavallista arkea jossa mitään ei ole liikaa eikä mitään liian vähän. 

 

Ruokafilosia

on asia jota olen miettinyt monesti ja johon haluaisin vastata fiksusti ja eettisesti. Tiedän yhden ihmisen jolla on filosofia ruoan suhteen jota ihailen ja joka elää kuten opettaa: Chez Jasu. Mies joka kasvattaa kaiken itse, kerii lampaan ja neuloo siitä takinkin itse ja syökin vielä itse. Jasu on mies paikallaan mutta itse en siihen pysty. Pystyn kyllä myöntämään arvostavani kyseistä herraa. Toki suosin luomua ja puhtaita raaka-aineita niin paljon kuin pystyn ja lompakko kestää.

Oma ruokafilosiani on aika vetelä, jos minulla edes sitä on. Pidän kaikesta ja olen valmis maistamaan kaikkea. Suosikki raaka-aineeni on liha sen miljoonissa muodoissa. Tykkään kokeilla ja luoda uusia makuja. Kaikki perustuu siihen, että kaikesta saa hyvää jos osaa valmistaa hyvin. Pinaatti voi olla jonkun mielestä pahaa mutta oikein tehtynä se varmasti uppoaa. Olen myös juurikin se kulinaarinen stereotyyppi joka ei syö elääkseen vaan elää syödäkseen.

En juurikaan leivo. En tykkää leipomisesta koska en osaa hyvin leipoa. Tosin, kyllä minä briossin osaan ja se onkin ainoa bravuurini kun puhutaan jauhoista ja hiivasta. Jälkiruokaa en tilaa oikeastaan ikinä ravintolassa jos juustoja ei lasketa. Syön ennemmin kaksi alkurokaa kuin jälkiruoan. Suolainen puoli tekee vaikutuksen. Ihailen kyllä hienosti tehtyjä leivoksia ja muita vanukkaita ja kaikki kunnioitus niiden alojen mestareille. Leipomien on itseasiassa todellinen taiteenlaji ja leipuri sekä kokki ei todellakaan ole sama asia.

 

Haluatko bloggaajaksi?

Jos haluat, niin käy kimppuun. Blogipohjia on netti väärällään mutta minä en ole asiantuntija enkä osaa suosittella kuin bloggeria pohjana. Vinkkinä en voi antaa muutakuin sen, että ole uskollinen itsellesi ja omalle visiollesi mutta ime vaikutteita myös muualta. Jokaisella on lempi bloggaajansa mutta älä lähde turhaa kopioimaan toisen omaa vaan usko omaan tekemiseen. Palaute tai kommentit ei ehkä aina ole kivoja mutta ne kuuluu asiaan kun netissä ollaan ja siihen kannattaa varautua.

Saako blogilla rahaa? Joo ja ei, Itse en alkanut blogia kirjoittaan sen toivossa. Unelmani oli saada sitä kautta tehtyä oma keittokirja sitä kautta ja sen sainkin aikaan. Nälkä kasvoi syödessä ja unelma elää edelleen mutta erilailla. Se, että bloggaamisesta tuli pienimuotoinen sivuammatti oli vain sattuman kauppaa. 

Jos bloggaaminen kiinnostaa, niin ei muuta kun kirjoittamaan rohkeasti.