karitsanpotka.jpg

karitsanpotkatpadassa.jpg

Syksyn tullen työmäärä keittiössä vähenee mutta haudutusaika pitenee ja sähkölasku kasvaa pikkaisen. Grillinkin voi jo alkaa kantamaan varastoon. Kyllähän grilliruoka aina maistuu mutta sitä mukaa kun lehdet kellastuu ja tippuu puusta, laskee myös intohimo grillaukseen. Innostus siihen kulahtaa kin hippi aate aikoinaan.

Pataruoat onkin sopivasti itselle,laiskalle kokille mielusinta kokkaamista juurikin sen takia, että ne on helppoja ja vähätöisiä. Mikään ei ole niin tarkkaa, sipulit voi heittää puolikkaina sekaan, samoin valkosipulit ja juurekset. Ruoan ei tarvitse näyttää hyvältä mutta lähes tulkoon itsestään valmistuvat pataruoat onnistuu silti aina korvaamaan sen kaiken maullansa. Kyllä niissä myös jotain kaunistakin on vaikka ei edes yrittäisi.

Pitkässä haudutuksessa maut tiivistyy ja jokaisesta ainesosasta saa revittyä kaiken mahdollisen maun irti. Parhaimpia pataruoat ovat lähes aina vasta seuraavana päivänä. Jos vaan malttaa odottaa, harvoin maltan jos koskaan. 

Pataruoan voi periaatteessa tehdä mistä vaan ja ainakin halvemmat ruhonosat on mitä parhaimpia pataruokaan esim.potkat,niskat,hännät ja esimerkiksi naudan kieli ja kaikki paistilihat.

Muuta taitoa et tarvitse kuin pilkkoa juureksia,kaataa nesteet sekaan ja kelloakaan ei tarvitse orjallisesti noudattaa. Ei haittaa vaikka pata unohtuisikin uuniin pidemmäskikin aikaa. Aikaakin jää vielä kaikkeen muuhun kuin keittiössä nypeltämiseen.