Haetko täydellistä, helppoa ja herkullista itsenäisyyspäivän ruokaa? Se on tässä.

jääpaisti.jpg

 

Jääpaisti tai Routapaisti, mitä väliä, sama asia. Tunnetaan kuitenkin samoilla nimillä, 1 ruoka, monta nimeä. Mutta eikös rakkaalla lapsellakin ole useampi nimi? Se sallitakoon myös hyvälle safkalle. Tässä nyt kuitenkin tulee jääpaisti ressu joka ei ole mikään perinteisin.

"Aito ja alkuperäinen" Jääpaisti

Netti on pullollaan jääpaistia ja Routapaistia jos haluaa löytää lisää vihjeitä. Yleensä kuitenkin idea kitetytyy siihen, että jäinen, suoraan pakastimesta revitty hirven lihaklöntti viskataan uuniin matalalle lämmölle kunnes sisälämpö sojottaa 58 asteessa. Tämän jälkeen liha jäähdytetään liemessä jossa on olutta (porter toimii parhaiten), tuoreita yrttejä (esim.Rosmariini), valkosipulinkynsiä ja tuhdin suolaista lihalientä. Kun liha on uinut liemessä yön yli, niin liha nostetaan liemestä ja huuhdellaan. Sitten vain leikataan ohueksi siivuiksi ja tarjoillaan kylmänä. Monesti jääpaisti tarjotaan esim.perunan ja lämpimän soosin kanssa. Tai pienenä snäkkinä hyvän leivän päällä (esim. briossi), majoneesin ja puolukoiden kera.

 

IMG_1512.JPG

Minun Härän Jääpaisti

Minun ohjeessa jääpaisti tehdäänn nyt naudasta, koska tämä ressu on suunniteltu Kotitila.fi:n Lihaa Parhaimmillaan kisaan. Jossa sain käyttööni Hereford Härän Luomulihaa. Näinkin tuore liha jonka saimme, vaati vielä raakakypsytystä kylmässä. Idea raakakypsytyksessä on kuitenkin erittäin yksinkertainen. Nyrkkisääntönä toimii 40 astevuorokautta kylmässä. Eli vakuumiin pakattua lihaa säilytetään +2 asteessa 20 vuorokautta, tai +4 asteessa vastaavasti vain 10 vuorokautta. Suosin ensimmäistä jos vain mahdollista. Kun tämä osio on hoidettu kunnialla voidaankin siirtyä siihen reseptiikkaan joka on uskollinen alkuperäiselle mutta jossa kuitenkin jätetään oluessa lilluminen pois ja tuodaan tilalle suolurkku-piparjuurikuorrute.

Kuorrute toimii loistavasti lihalle kuin lihalle ja suosittele kokeilemaan sitä ihan perus paahtopaistille tai jos innostut riistaa kokkaamaan. Se sopii mainiosti hirvelle ja peuralle myös.

Kastikkeen virkaa ajaa sinappisoosi, kylkeen kannatta tarjota vielä hyvää leipää ja salaattia. Toimii!

 

Jääpaisti kuorrutteella

1-1,5kg Luomu härän paistia (tai hirveä,tai peuraa)

2 suolakurkkua

30g tuoretta piparjuurta raastettuna

2 oksaa rosmariinia

suolaa

 

Säädä uuni 120 asteeseen 

nosta jäinen liha uuniin 

kun liha on sulanut sen verran, että saat paistomittarin, niin aseta mittari paikoilleen

ja anna olla uunissa kunnes sisälämpö 45

sillä aikaa yhdistä silputtu suolakurkku, rosmariini ja piparjuuriraaste

kun sisälämpö on 45, niin ota paisti uunista, suolaa liha ja lusikoi päälle kuorrutte

nosta lämpö 200 asteeseen ja laita paisti takas uuniin kunnes sisälämpö 56 astetta

anna lihan vetäytyä ihan rauhassa 10min. ennen kuin leikkaat sen siivuiksi

 

Sinappisoosi

1,5dl majoneesia

1 valkosipulinkynsi murskattuna

2rkl karkeaa Maalais Dijon-sinappia

½tl valkopippuria

yhdistä kaikki ainekset sekaisin ja anna maustua kylmässä sen aikaan kun liha on uunissa

 

 

Badge.png

 

Tsekkaa luomulihat kotitila.fi sivuilta ja tilaa kunnon lihat suoran kotiovellesi