habanero.jpg

 

IMG_3265.JPG

Mikä ihmeen habanero?

Habanero tuo pieni ja pullea chili lienee jo tuttu kaikille. Se on tulinen verrattuna normaaleihin pitkiin ja ohuisiin perus chileihin. Kuten muistakin chileistä myös habanerosta on jalostettu satoja eri versioita. Koska en ole mikään maailman paras chilimies, niin jätän viisastelun vähemmälle ja suosittelen etsimään nappitietoa Wikipediasta tai Chilifoorumin sivuilta. Vaikuttava on kapsaisiini joka kuuluu kapsaisinoideihin. Kapsaisiini vaikuttaa suoraan suun alueen kipuhermoihin ja ne huijaavat kehoa luulemaan, että suu on vaarassa vaikka mitään hätää ei oikeasti olekaan. Kapsaisiini on rasvaliukoinen,joten poltetta voi hellittää esim. rasvaisella maidolla tai kuten itse tykkään ranskankermalla. Habanero on tulinen mutta samalla makea ja mielestäni erittäin koukuttava chilipallero! Alla nyt muutama vinkki joihin Habaneroja on hyvä käyttää. Kokeile rohkeasti mutta alussa vähän kerrallaan, chiliin kyllä tottuu ja siitä alkaa pitämään!

IMG_3288.JPG

 

Kuivatut habanerot oli ensimmäinen asia jota halusin tehdä kun säkin näitä ostin. Kaupoista kyllä löytyy chilijauhetta, cayaennepippuria  yms. mutta habanerojauhetta ei mistään. Jos ei löydy, niin teen itse. Kuivata habaneroja uunin hellässä lämmössä ja jauha habanerot jauheeksi tia murskaa ruoan sekaan isompina paloina. Sopii loistvasti grillaukseen kun teet omia mausteseoksia tai patoihin tuomaan potkua liemeen. Ihan omiaan pulled porkin mausteena!

IMG_3293.JPG

Toinen mielettömän hyvä setti on habaneropyree jossa on paahteinen maku. Et tarvitse kuin sipulia, valkosipulia ja habaneroa ja hieman öljyä. Paahtaminen tuo aivan uusia makuja esiin makeasta habanerosta ja paahdettu valkosipuli tuo mukaan oman hienon makunsa. Taivaallista tahnaa tacojen, tortillojen ja quesadillojen seuraksi! Itse tuuppaan tätä jopa paistettujen kanamunien päälle raikkaan salsan, ranskankerman ja limen kera!

IMG_3301.JPG

... ja viimeisenä mutta vähäisimpänä habaneroöljy! Öljyssä on tuhdisti potkua ja sillä antaa loistavan loppusilauksen mille tahansa ruoalle. Esim. pulled porkille kun se on revitty, grillatulle lohelle, kanalle tai jos haluat potkua salaatteihin! Varo lämmittämästä öljyä liian kuumaksi, tarkoitus ei ole friteerata vaan lämmittää!