20160628_222459.jpg

Koko vuoden grillaus kirja.

Nimi tuo mieleen väistämättä herra Alenin vuoden keittokirjan mutta muuta yhteistä näillä ei olekaan. Jos en valehtele kauheasti, niin saatan jopa pidellä käsissäni yhtä parhaimmista eepoksista grillauksen saralla. Jonas Cramby Ruotsista on aina ollut yksi suosikkini omantakeisella tyylillä, kuolaa vuodattavilla resepteillä ja mahtavilla ruokakuvillaan.

Herrat Risto Mikkola ja apurinsa,Viron lahja maailmalle Chef Henry Lepist pistävät kyllä ulos nyt samoihin sfääreihin menevää settiä! Jos Crambyn kirjat kuvineen ja resepteineen on suht nopeasti selattu, niin näiden kansien väliin on paukutettu 300 sivua rehellistä grillausta. Kirjassa grillataan aivan kaikkea ja sieltä löytyy kaikille kaikkea ja jokaiselle jotakin.

Risto Mikkola grillaa läpi vuoden ja sellaista ei tee ihan kuka tahansa grillaaja. Heikompi grillimies ei vedä karvalakkia päähänsä ja lähde lumisaateessa grillaan kabanossia iltapalaksi.

Kirjassa on suoraan sanottuna kaikki mitä grillaaja käteensä tarvirtsee. Nimi on koko vuoden grillauskirja mutta uskallan väittää, että meille tavallisille kuolevaisille reseptiikkaa ja matskua on hieman pidemmäksikin aikaa kuin vuodeksi. On grillaajan 10 käskyä ja osviittaa siihen mistä kohtaa ruhoa mikäkin pala on ruhosta grilliin päätynyt. Uskallan sanoa, että tämä on yksi niitä harvoja kirjoja jotka tänä päivänä kuuluu olla intohimoisen kotikokkaajan hyllyssä. Kirjassa grillataan kasviksia, lihat mennen tullen, kalat, pizzat ja jälkkäritkin päätyvät hehkuvien hiilien päälle. Respect!

Ja ne kuvat, nehän on aina tärkeitä. Tässä opuksessa nekin on timanttia kannesta kanteen. Siitä vastuun on ottanut kuvaaja-ruoka stylisti Roni Lehti ja ulkoasun on laittanut kuntoon Satu Kontinen.

Mitä muuta voi sanoa kun, että mahtava opus jonka parissa viihtyy pitkään ja tämä tulee takuulla pitään paikkansa hyllyssä josta ei tavara kirpputorille päädy. Kuulin huhuja, että painokset on aikaslailla loppuun myyty mutta eiköhän pian uutta satsia kauppoihin saada ja silloin kannattaa olla nopea.