karitsanpotka.jpg

Tuskinpa on keneltään enemmän blogiani lukeneelta jäänyt huomaamatta, että potka on yksi ehdottomista suosikeistani, eläimestä riippumatta. Tässäkin blogissa on kokattu aiemmin lampaan potkaa, naudan potkaa, hirven potkaa, porsaan potkaa ja nyt vielä kaupan päälle karitsan potkaa. Tästä ehkäpä huokuu pieni himoni kyseistä ruhon-osaa kohtaan.

Potkassa miellyttää sen maku, sen rasvaisuus, karski ulkonäkö, sen valmistaminen, ylikypsyys ja myös siedettävä kilohinta. Valmistusmenetelmä tuppaa olemaan tosin aika yksimielinen ja tämäkin sen takia, että potkan on oltava ylikypsää, suorastaan imeskeltävää mikäli ei halua jäyhätä sitkeetä könttiä suussaan.

IMG_1869.JPG

Muistan kun ensimmäisen kerran valmistin potkaa sata vuotta sitten, lampaan potkaa muistaakseni. Kutsuin kaveerin syömään koska halusin juppailla, että minullapa onkin jotain vähän jauhelihaa fiinimpää. Olin nähnyt vain kuvan jossain lehdessä, ylpeänä ja liian itsevarmana en tohtinut reseptiikkaa lukea. Olin varma, että hoidan homman himaan kunnialla. Homma meni kutakuinkin niin, että kalvoja en poistellut, mitä suotta ja eiku pataan vaan. Nesteet perään ja tunniksi uuniin. Leffa pyörimään, muusit lautaselle ja potka päälle sooseineen, komea annos, taisi vielä rosmariinioksa olla koristeena. Lopputulos oli hirveä, kumpikin tuijotteli toistaan ja barbaarimaisesti yritimme repiä siivua potkasta, haarukasta ja veitsestä ei ollut mitään hyötyä. Liha oli niin kamalaa ja sitkeää, että n.600 gramman potkasta sai irti korkeintaan 50grammaa sitkeää lihaa. 

En tiedä mitkä rottweilerin leuat kaverilla on, mutta hän sai revittyä hieman enemmän ja kehuikin, niinku tapoihin kuuluu. Lisää ei kyllä pyytänyt, enkä minäkään myöntänyt mitään virhettä. Tajusin kyllä siinä vaiheessa virheeni ja sen, että on hyvä aina tutustua reseptiikkaan aiheessa josta ei tiedä. Epäilen, että kaveri ei ole sen jälkeen syönyt potkaa, koska mieltää sen aivan hirveäksi jöötiksi.

Tämän irstaan kokemuksen myötä opin a) lukemaan reseptiikaa b)noudattamaan sitä ja c)nyt uskon osaavani valmistaa lähes tulkoon täydellistä potkaa elukasta riippumatta. Tämän herännäisyyden jälkeen valmistinkin aivan mahtavaa suussa sulavaa potkaa ja siitä asti olen fanittanut kyseistä lihaa. Yksi mahtavista plussapuolista on myös se, että potkasta irtoaa liemeen aivan mahtavaa luuydintä. Lampaan potkasta sen saa kaivamalla sen luusta, naudanpotkasta (osso Bucco) se taas sulaa ominvoimin haudutusliemeen ja tuo mukanaan makua ja rasvaisuutta.

Mutta mitä tästä opimme? - no tietenkin sen, että potka on pirullisen hyvää, se on oikeasti helppo kokata jos muistaa vain perusasiat ja noudattaa niitä, potkassa on hyvää ydintä ja potka on edullinen (paitsi karitsan ja hirven) ruhon-osa.