cochujang.jpg

Pari vuotta sitten kohistiin pullosta jossa on kukko tai hanhi, flying goose! Joka sittemmin painui mieliin Sriracha nimellä. Vanhempi sukupolvi vannoi senkin rinalla kuitenkin Tabascon ja HP kastikkeen nimeen. Nyt sadan Srirachapullon imeskelyn jälkeen Koreasta kajahtaa väkevän punaisen väristä, savuisen tuoksuista ja makuista, paksua tahnaa. Sriracha on kaatunut, uusi tulokas kantaa nimeä Gochujang! 

Toisaalta on hieman väärin verrata näitä kahta hienoa töhnää keskenään. Sillä, siinä missä ennen vanhaan kovat jäbät tykitti curryriisin sekaan raivoisan määrän Tabascoa, niin nykyään laitetaan Srirachaa (josta on saatavilla pelkästään Pohjanmaalla 4 eri versiota). Sriracha sopii ihan kaikkeen ja siinä sopivasti potkua kun taas uusi tulokkaamme Gochujang on sitten hieman ärjympää, sellaista että syöjällä on syytä olla vihainen mielentila ja rintakarvat.

Toki se on hyvää ja sitä on nyt ahdettu Wokkeihin, sooseihin, omatekosiin ketsuppeihin, marinadeihin yms. Ja on todettava, että kyseinen töhnä löytää tiensä tulevana kesänä moneen grillausherkkuun. Maku on mahtava ja se tuo ruokaan savuisuutta, hieman makeutta ja sitä tuhtia makua! Korvaa hyvin tomaattipyreen mutta älä ihan ykkösellä työnnä 3 ruokalusikallista sitä pieneen määrään ruokaan. Kokeile hieman löysempi setti. Jos olet Euroopan kovin chilinaama, juo koko purkki.

Minä lähdin sekoittelu linjalle ja yhdistin tuoretta mangoa ja Gochujang tahnaa, se oli huippudippi kanalle! makeus, tulisuus ja kevyt savuisuus. Oi kyllä, vain kesä puuttui. Jos satut Gochujangia saamaan käsiin, ota se äkkiä talteen! Tästä megatöhnästä tulee tänne vielä reilusti juttuja. Toimii!

IMG_2501.JPG