kinkku_plankku.jpg

Minun joulukinkku on tänä vuonna luuton Snellmanin GM vapaa juhlakinkku

 

 

Joulukinkku, tuo lihamötkäle joka kuuluu olennaisena osana Suomalaiseen ruokapöytään jouluaattona. Joulunkinkku ei kuitenkaan ole mikään ihan kovin vanha tuttu joulupöydässä. Tämä ihanan rasvainen lihakimpale vakiinnutti paikkansa Suomalaisissa kodeissa vasta 1900-luvun alussa, koska aiemmin sikateollisuus ei kyennyt tarjoamaan kinkkua kaikille. 1700-luvulla perinteisempää oli sianpää. 1800-luvulla imeskeltiin enemmänkin kuivalihaa ja suuremmassa roolissa oli lammas.

Nyt touhut on muuttunu ja esimerkiksi vuonna 2013 ja 2014 kinkku myytiin täällä pohjolassa huikeat 7miljoonaa kiloa. Onko se sitten hyvä vai huono asia? Luomukinkkua myytiin myös mukavat 120 000 kiloa viime vuonna. Tilastojen valossa käy selväksi mitä me Suomalaiset haluamme pöytään jouluaattona.

MUTTA MITEN SE VALMISTETAAN?

Joulukinkku on yleensä luuton tai potkallinen, suolattu tai miedosti savustettu. Joulukinkun yleisin valmistustapa on paistaminen tai keittäminen. Jälkimmäinen on kuitenkin tänä päivänä harvinaisempaa. Kinkun voi paistaa leivinuunissa, kiertoilmauunissa ja sähköuunissa. Muista vain se, että jos käytät kiertoilmauunia, niin lämpötilan tulee olla 20 astetta muita alhaisempi.

Uunissa paistetusta kinkusta tulee aina hieman suolaisempi kuin esim.keitetystä koska keitinvesi ei ime suolaa itseensä

ESIVALMISTELUT

Ota kinkku huoneenlämpöön 2vrk ennen paistamista. Suurimmat kinkut kannattaa alkaa sulattamaan jo aikaisemmin, kaikkein suurimmat kinkut kannattaa ottaa sulamaan jo 5vrk ennen paistamista.

2-3kg kinkku 1-2vrk

4-7kg 2-3vrk

8-12kg 4-5vrk

Sulata kinkku aina jääkapissa ja sulata siihen päivään asti kuna aiot sen paistaa. Muista ottaa kinkku huoneenlämpöön 5h ennen paistamista. Hyvänä nyrkkisääntönä toimii +10 astetta. Eli sen verran sisälämpötilan tulisi olla ennen paistamista. Muista siis paistomittari!

KINKUN PAISTAMINEN PUSSISSA TAI ILMAN

Kinkun voi paistaa ihan sellaisenaan tai paistopussissa. Isä opetti aikanaan, että kinkun paistolämpötilan tulee olla uunissa 100 astetta ja sillä mennään edelleenkin. En käytä itse paistopussia mutta paistopussin etuna on se, että se säilöö myös herkullisen liemen.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Huuhtele ja kuivaa kinkku (jätä verkko paikoilleen) huolellisesti ennen paistamista.

Laita kinkku pussiin tai ritilälle ja työnnä lihaan mittari. Muista, että jos kinkkusi on luullinen, niin älä tökkää mittaria luuhun.

Laita kinkku rasvapuoli ylöspäin ritilälle ja uunin keskitasolle tai alemmas jos kinkku on oikein iso. Laita alle uunipelti (korkeareunainen) ja lisää sinne hieman vettä jotta kinkusta tihkuva rasva ei pala pohjaan.

Paista 200 asteessa 30min ja laske sitten lämpötila 100 asteeseen ja paista. Mittari on aina syytä olla tässä hommassa. Kinkun tulisi olla sisältä 74 ollakseen kypsä ja 83 tai yli jos haluat ylikypsän kinkun. Varo kuitenkin ettei kinkusta tule liian kuiva. Hyvänä nyrkkisääntönä tässäkin toimii 1,5h per kilo!

KINKUN PAISTAMINEN FOLIOSSA

Kinkun paistaminen foliossa on hyvä tapa mikäli nukuit pommiin ja haluat kinkun nopeammin. Foliossa paistaminen toimii parhaiten hieman pienemmille kinkuille.

Lämmitä uuni 175 asteeseen

Huuhtele ja kuivaa kinkku. Älä poista verkkoa

Kääri kinkku folioon

Paista uunissa tunti ja 15min per painokilo

KINKUN KUORRUTTAMINEN

Kun ihana lihamötkäle on viimeinen saavuttanut ihanne lämpötilan (74-83) on aika heittää ylle sinappihuntu. Ota kinkku pois uunista ja leikkaa verkko pois. Nappaa rasva ja mahdollinen nahka pois. Kinkun voi syödä ihan sellaisenaan ja rapsakan nahkan popsia huiviin tai sitten maltat vielä hetken ja kuorrutat koko komeuden. Jos päädyt kuorruttamaan, niin lämmitä uuni 250 asteeseen. Sekoita 4rkl sinappia (esim.Dijon) ja yksi keltuainen keskenään levitä seos kinkun päälle. Lopuksi ripottele päälle korppujauhoa tai leivänmuruja. Paista kinkkua vielä 15min mutta vahdi kuitenkin samalla ettei kuorrute pääse palamaan.