IMG_3702.JPG

 

Itsenäisyyspäivä jo kolkuttelee ovella ja mikäs sen parempaa olisi tarjota kuin kotimaisia herkkuja. Suomalaisuutta omasta mielestä edustaa hyvinkin kotimainen poron liha. Onhan se kallista mutta kerran vuodessa voi uhrautua. Poro on aivan omiaan kun puhutaan lihasta, suussa sulavaa ja mureaa viimeisen päälle.

Toiseksi olemmehan me täällä Pohjolassa tottuneet savustamiseen ja miedompiinkin savunmakuihin. Kaupoissa löytyy nykyään hyviä juustojakin jotka ovat saaneet nauttia leppäsavun syleilystä. Mistään liian savuisesta mausta ei ole kyse, eikä se kyllä juustolle liiaksi sopisikaan. Porolle duunailin klassikon, eli Mornay-kastikkeen.

Mornay on yksi ihan peruskastikkeista joka sopii sellaisenaan lihalle mutta toimii loistavasti esim. juuresten gratinointiin. Mornay kastiketta teen myös aina lasagneen. Ilman sitä lasagne ei ole lasagne. Kysehän on siis valkokastikkeesta johon lisätään juustoa ja tässä reseptissä siihen dumbataan savujuustoa. Erittäin täyttävä jopa raskas kastike mutta sen takia kylkeen sopii puolukkahillo!

Jos siis etsit herkkua itsenäisyyspäivän pöytään, niin mielestäni tässä olisi oikein passeli setti siihen!