naudanpotka.jpg

 

naudanpotka2.jpg

Vaikka keittiössä homma skulaa ja liha suorastaan sulaa suuhun, niin tällä tietokonemaailman puolella homma ei luista meikäläisellä alkuunkaan.

Reseptejä kirjoittaessa ei oikein suju. Voit varmaan kuvitella kun nypytät reseptiä selkä kaarella ja klikkaat "tallena" ja sitten kaikki tekemäsi työ pyyhkiytyy ja aloitat alusta. Himmeellä tsempillä sitten uuteen yritykseen ja lopputulos sama "Virheellisä merkintöjä"!!! Vaihtoehtona heittää läppäri parvekkeelta ja repiä rintakarvat (joita omistan ehkä 3kpl) tai sitten vaan tajuta oma voimattomuus näitä koneita vastaan. Kirjoitan siis tämän päräyttävän lihaklöntin reseptin jälleen tämän länkytyksen loppuosaan.

Kyseessä on todellinen pommi jos tykkäät lihasta ja varsinkin ylikypsästä lihasta tyyliin "Pulled Pork". Nyt ei kuitenkaan ole kyseessä possu vaan hehkeä kimpale nautaa. Lähikauppani mainio kauppias (supermarket Wasa) hoiti jälleen lihakset talouteeni. Kysäsin isännältä josko hän voisi hoitaa minulle jostain kunnon klöntin naudanpotkaa ja muutaman päivän päästä paikalla odotteli Tammiselta 1,5kg:n jötkö potkaa.

Kyseinen osa on siis sama kuin osso bucco,potkakiekko jota ei vain ole leikattu kiekoiksi. Sitä en tehnyt minäkään vaan hauduttelin koko jöötin kerralla. Tekijän näkökulmasta kyseessä on helppo ruoka, sillä kaikki pataruoat ja etenkin kokonaiset ruhonosat eivät tekijältään juuri vaadi ammattitaitoa. Hyvä kastike ja uunin hellä lämpö hoitavat nimittäin homman mainiosti puolestasi, Oma osuus painottuu lähinnä porkkanan,sellerin ja sipulien silppuamiseen.

Valele liha hyvin kastikkeella ja mikäli mahdollista, niin valele lihaa vielä hauduttamisenkin aikana liemellä muutamaan otteeseen. Yöllä nyt tietysti ei tarvitse sen takia heräillä mutta jos hoidat homman aamusta iltaan, niin siinä tapauksessa. 

12 tuntia ei ole kiveen kirjoitettu. 8 tuntiakin tekee tehtävänsä kyllä.

 

Kokonainen naudan potka

1 kokonainen potka tai 4 potkakiekkoa

suolaa

öljyä

2 porkkanaa kuutioina

2 varsisellerinvartta paloina

1 sipuli silputtuna

4-6 valkosipulinkynttä murskattuna

4dl punaviiniä

5dl lihalientä

1 oksa rosmariinia

2 oksaa timjamia

1rkl fariinisokeria

2rkl tomaatipyreetä

½ appelsiinin kuoret raastettuna

 

Cremolata

1 puntti persiljaa silputtuna

2 valkosipulinkynttä

½ appelsiinin kuoret raastettuna

1rkl oliiviöljyä

1rkl parmesaaniraastetta

 

 

Suolaa liha huolella ja ruskista se savuavan kuuman padan pohjalla tilkassa öljyä

ruskista kunnes väri on kauniin ruskea mutta ei palanut.

Nosta sitten liha sivuun odottamaan.

Freesaa porkkanoita, sellereitä ja sipuleita n.5min

lisää sekaan punaviini ja anna kiehua n.10min

lisää sitten lihaliemi, yrtit , appelsiininkuoriraaste , sokeri ja tomaattipyre

Nosta liha takaisin pataan ja kaada kastike päälle.

Hauduta lihaa 100 asteessa n.8-12 tuntia

Valmista cremolata yhdistämällä silputtu persilja,raastettu valkosipuli, appelsiininkuoriraaste,parmesaani ja oliiviöljy sekaisin.

Lusikoi Cremolataa lihan päälle ja tarjoa.

Tarjoa liha esim. Palsternakkapyreen tai uunijuuresten kanssa