IMG_1099.JPG

 

Blogissani on tässä kuussa meneillään siis bloggaajien kuukauden ruokahaaste jossa aiheena on lohturuoka. Haasteeseen voi osallistua kuka tahansa bloggaja. Itse en haasteen järjestäjänä saa osallistua haasteeseen lainkaan mutta ei kukaan minua kiellä lohturuokia kokkailla.

Edullinen ja erittäin hvyä ruhonosa on naudan potka joka on leikattu kiekoiksi. Potkakiekkoja eli tutummin Osso Bucoja löytyy lähes kaikista isommista ja vähän pienemmistäkin marketeista. Kilohinnat liikkuvat 10 euron molemmin puolin, eli puhutaan ihan hyvästä hinnasta.

Kaiken kukkuraksi kiekossa on mukana luuta jonka sisällä on vielä maukasta ja erittäin rasvaista luuydintä joka pitkässä haudutuksessa sulaa padan liemeen. 

Osso Buccosta on pari selvästi tunnettua versiota. Toinen, uskoisin sen olevan yleisempi versio on tomaattipohjainen ja tarjoillaan usein risoton tai polentan kanssa. Toinen on autenttinen ja jopa tylsän näköinen vaaleampi Bianco. Sen mikä vaalea toveri häviää ulkonäössä tomaattipohjaiselle versiolle, se voittaa sen kyllä maussa. 

Bianco onkin oiva esimerkki siitä kuinka vähemmän on enemmän ja yksinkertainen on valttia. Pata koostuu kanaliemestä, valkoviinistä ja hyvästä lihasta. Ei kuulosta kummoiselta mutta on aivan huippua roinaa!

Jos ihan perinteiden mukaan mentäisiin, niin naudan sijaan käytettäisiin vasikan potkia. Vasikkaa ei ihan helposti löydy,saati sen potkaa. Nauta kyllä ajaa asiansa tässä ruoassa ihan yhtä mainiosti. Tomaattipohjaisen version kanssa monesti tarjoillaan cremolataa  eli persilja,appelsiini,valkosipuli,parmesaani ja oliiviöljy yhdistelmää joka valmistetaan samoin kuin pesto. Biancon kanssa suosittu on vain persiljan ja sitruunankuoren sekoitus, kummatkin on hyviä. Sitruuna toimii hyvin kanaliemen kanssa, sillä mentiin nyt.

Mutta jos siis mietit ruokaa joka on helppo ja vaivaton tehdä ja hautuu itsessään kaikessa rauhassa, niin Osso Bucco Bianco kannattaa laittaa korvan taakse. Helppoa,Halpaa ja Hyvää, mitä muuta tässä tarvitaan?