IMG_2635.JPG

Henkan kotiruokaa koko vuodeksi, lyödään kanteen heti. Suurin elkein liikkeelle, niinkuin suuren starban kuuluukin. Kaikki jotka seuraavat edes hitusen ruokaan liittyviä juttuja somessa, ei varmasti ole välttynyt Henri Alenin resepteiltä. Hän on se mies joka sai Suomalaiset syömään Keskon Muttivarastot tyhjäksi. Hän on se mies joka sai Frutti Di Maren näyttämään ressukalta Bianco Pizzan vierellä. Hän on se joka saisi Suomen kansan syömään Keskon maksalaatikkovarastot tyhjäksi halutessaan. Miksi ei? Kyllähän tällä ukkelilla meriittejä riittää ja lapsellinen leikkimielisyys on mukana hommassa kokoajan, toisin kuin kilpatoveroinsa Harri Syrjäsellä. Jälkimmäistä fanitin pikkupoikana mutta nykyään mies on kuoleman vakavana töllössä Rantaruotsalaisten ruokaporno sarjassa nimeltä Saaristoruokaa tai jotain sinne päin. Ei sillä kunnioitan molempia kokkeja, ovathan molemmat paikkansa ja maineensa ansainneet kovalla työllä ja rautaisella ammattitaidolla. Vaikka itsekin olen kokki, niin näiden miesten rinnalla olen kuítenkin vielä perunankuorija.

Eniveis, README heitti ulos jos saan sinutella, Henkan uuden opuksen nimeltä Vuoden Keittokirja. Vaatimattomasti nimetty kirja joka pitää sisällään kaiken pastasta madesoppaan, jälkkäreitä unohtamatta. Reseptit ovat lyhyitä, ytimekkäitä eikä turhia kikkailuja ole mukana. Ensimmäiset sivut opastavat pikku kikkoja ja Henkka heittää tipsejä raaka-aineiden valintaan. Hyvä niin.

On pientä snäkkiä, on lihaa, on kalaa, on kasvista ja sitä makeaa. Eli kaikki ainekset hyvälle keittokirjalle on, niinku pitääkin olla jos katsotaan kenen nimellä tässä mennään. Toinen arkkitehti kirjan takana on Annukka Oksanen, kuulemma Henkan vaimon sisko. Minäkin haluaisin olla. Melkein. Kirjassa on jokunen ressu joka on tullut tutuksi Twitterin kautta, arvaatte varmaan mitkä. Itselle suurin fanitus näistä Some resepteistä on ollut juurikin Vesikrassi- vuohenjuustopasta, tämä löytyy myös kirjasta.

IMG_2636.JPG

Kirja on muutenkin täynnä hyviä ressuja ja simppleitä kuvia. Kuvat nyt ei ensisilmäyksellä saaneet mahaa kurisemaan mutta en sitä odottanutkaan. Ei ne kuvat pääroolissa ollut Muru-kirjassakaan. Henkan kirjoissa pääroolin ottaa reseptit, niinkuin hyvässä keittokirjassa kuuluukin. Kokin tekemä, sen huomaa. Huonoja kuvat ei ole, niin ei pidä luulla. Sanoisin mielummin, että kuvat ovat rehellisiä ja reseptejä noudattamalla kotikokin lopputulos on myös samanlaista. Pettymyksiä on joillekin tullut kun on kokattu Ravintola OLOn fine dining kuvista ja sitten se vaahtokarkki ei olekaan kiiltänyt niinkuin kuvassa, tai kastikeviivat ei mennytkään suoraan.

IMG_2638.JPG

Vuoden Keittokirja? - Mene ja tiedä, tähän asti ainakin. Hyviä reseptejä, täynnä kivoja jippoja, simppeliä, maukasta ja jokaiselle jotakin. Pirullisen kova veto alan mieheltä. Ainahan sitä jotain yli-inhimillistä odottaa nimekkäiltä, ehkä vika onkin usein siinä. Tuskinpa Henkka edes on yrittänyt tehdä mitään sellaista, sen sijaan ihmisten odotukset ovat olleet sellaisia. Minulle kirja on tärkeä nyt ja jatkossakin. Muru-kirjan lailla se ansaitsee paikkansa kirjahyllyssäni johon vain harvat opukset päätyvät. Loput menevät kirpparille, Henkka mahtuu Jenni Häyrisen, Master Chef Kiiran, Jonas Crambyn, Gordon Ramsayn ja yhden Oliverin kirjan kanssa samaan nippuun.

Koska minä saan oman kirjani? Tehäänkö Henkka yhdessä?

Respect, oot kova kokki!

Terv. Minä, fani, kokki, bloggaaja.