häränrintaa.jpg

 

jouluun on enää reipas viikko ja kuhina kauppojen hyllyillä käy kiivaana. Osalle on selvää mitä pöydässä tulisi olla mutta niille jotka kuumeisesti pohtivat esim. joulukinkulle korvaajaa on tämä juttu syytä lukea.

Kaikki eivät siis fiilistele joulukinkkua, ainakaan possun muodossa. Syitä on monia mutta se ei menoa haittaa. Onneksi on olemassa aina muitakin vaihtoehtoja. Yksi yhdistävä asia joulussa suurimalle osalle lienee liha, sen pakollisen graavilohen ohella. Possun voi korvata pöydässä mm. kokonaisella kalkkunalla, broilerilla, lampaalla tai kuten tässä jutussa, härällä. 

Kokonaisella häränrinnalla ruokkii isommankin pesueen ja mureudessaan se kyllä saa jalat vipattamaan. Häränrintaa ei ehkä jokaisesta kaupasta löydä mutta lihamies kyllä sitä tilaa kun käy kiltisti pyytämään. Häränrintaa saa yleisimmin 1½ kilosta aina yli 3kiloon. Hauduttaessa liha tietysti tiputtaa painoaan, eli suosittelen ostamaan kerralla sen ison jötkön. Hinnat ei ole pahoja, sillä häränrinnan hinnat heiluvat alle 10eurossa per kilo. Mikäli lihamiehesi ei ole kovin välistävetäjä. 

Tämä kinkunkorvike on perujaan muuan Gordon Ramsaylta, eli jos nimi takaa laadun, niin sitä tässä ainakin löytyy. Upea, tunteja haudutettu, murea häränrinta on parasta nautiskella dijon sinapin ja höyrytettyjen juuresten kanssa. Päälle kun vielä raastaa hieman tuoretta piparjuurta, niin homma skulaa eikä kinkku käy edes mielessä. 

Valmistaminen on helppoa, eikä vaadi mitään erityistaitoja. Ainoa vinkki jonka annan on se, että kannattaa antaa lihan vetäytyä n.15-20min ennen leikkaamista.

IMG_1677.JPG

 

Häränrintaa osittain Gordonin Tapaan

1kpl häränrintaa n.2½kg

karkeaa suolaa

mustapippuria myllystä

1 muskottipähinä

n.20g pala tuoretta piparjuurta

8kpl neilikoita

6-8kpl maustepippureita

2 porkkaanaa

2 varsisellerin vartta

1l vettä

Suolaa ja pippuroi liha hyvin molemmin puolin.

Mausta myös molemmat puolet raastettulla muskottipähkinällä ja piparjuurella.

Rullaa liha rullalle leveyssuunnassa, niin että rasvapuoli jää päälle.

sido rulla paistinarulla kiinni.

Ruskista liha kuumalla pannulla tilkassa öljyä kauttaaltaan

Raasta vielä päälle muskottipähkinää ja piprjuurta ja aseta päälle neilikat.

Nosta rulla pataan ja kaada sekaan vesi, pilkottu porkkana, selleri ja maustepippurit

Nosta pata 150 asteiseen uuniin ja anna hautua n.3½-4 tuntia

tarjoa sinapin kanssa