IMG_3140.JPG

Kohta vuosi vaihtuu ja perinteet nousevat esiin. Monet poksauttavat sen vaihteessa pullon kuplivaa ja läjän raketteja. Vielä useampi nauttii myös vuoden viimeisen illan kunniaksi jotain hienoa syötävää. Lähes legendaarinen nakki+ perunasalaatti toimii ainakin perheen pienimmille, toki myös isommille.

Jos kuitenkin kaipaat pöytääsi jotain muuta on minulla tarjottavana vielä kaksi vaihtoehtoa: Toinen on lähes legendaarinen Gordonin tutuksi tuoma Beef Wellington ja toinen on ranskalaisen keittiön helmi, Cour De Filee. Itse asiassa molemmat ovat ranskalaisia helmiä mutta juuri Gordon Ramsayn takia luullaan helposti, että Wellingtonin herttuan mukaan nimetty ruoka olisi peräisin Britanian suunnalta. Beef Wellington on klassikko juhlapoöydässä jo 1800-luvulta asti, sehän nimettiinkin Waterloon sankarin mukaan ja se on ollut Ranskalainen klassikko jo kauan ennen sitä. Waterloon taistelun jälkeen se nimettiin Wellingtoniksi.

IMG_3137.JPG

Tämän kyseisen setin olen kokkaillut vähintäänkin joka vuosi, ainakin kerran. Nämä kuvat ovat vanhasta blogistani ja nyt jaan ne jälleen uuden blogin puolella sekä mielestäni sen parhaimman reseptin jolla onnistut takuu varmasti. Resepti ei ole ehkä helpoin, mutta sillä kyllä natsaa. On olemassa helpompiakin teitä onneen mutta joskus kannattaa eksyä polulta ja haastaa isensä toden teolla. Wellington ei ole vaikeimmasta päästä kulinaarisessa maailmassa mutta kyllä se jollain tavalla haastaa tekijänsä. Jos siis haluat kokeilla kykyjäsi, niin tässä sinulle haaste. Koska jälleen taistelin reseptin syötön kanssa, niin koin helpommaksi laittaa reseptin näin jutun loppuun. Jos tökkii respeti, niin tökkii myös otsikointikin. 

IMG_3136.JPG

Suolaus:

 

800- 1000g Sisäfileetä

1,5 l vettä

n.75 g suolaa

 

Yhdistä ainekset ja kuumenna, kunnes suola on sekoittunut veteen. Jäähdytä.

jos aika on kortilla, niin voit jättää tämän vaiheen pois ja suolata lihan huolella n.30min ennen paistamista.

 

Duxelles

 

300g herkkusieniä

100 g shalottisipulia

1 kpl valkosipuli

1 puntti persiljaa

 

Pilko sienet sekä shalotti kuutioiksi. Paista pannulla kauniin väriseksi voin kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi hienonnettu persilja. ANNA JÄÄHTYÄ ENNEN KUN LISÄÄT MASSAA VOITAIKINALLE!

 

Voitaikina: Tai sitten voit ostaa valmiina kaupasta

 

350g voita, huoneenlämpöistä

350g vehnäjauhoa

3 kpl munia

20 g suolaa

(halutessas voit lisätä myös juustoraastetta taikinaan)

 

Yhdistä ainekset yleiskoneessa tai käsin taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä yön yli.

Kauli voitaikina ohuiksi levyiksi hyvin jauhotetulla pöydällä. Aseta tämän jälkeen duxelle-massaa voitaikinalevylle.Sitten filee päälle ja kääri koko komeus rullalle. Paista 185 asteisessa uunissa niin kauan kuin sisälämpö on 56 astetta. Anna levätä (sisälämpö nousee vielä pari astetta) ja leikkaa annospaloiksi. Suosittelen käyttämään paistomittaria. Tähän en voi sanoa aikaa, sillä siihen vaikuttaa mm.uuni,fileen koko, taikinanpaksuus yms.

 

Tumma valkoviinikastike

 

1 dl sherryviinietikkaa

0,5 plo valkoviiniä

0,7 l lihalientä (vahvaa)

150g voita

 

Kuumenna kattila. Lisää ensiksi etikka ja tämän jälkeen valkoviini. Keitä, kunnes jäljellä on noin 5 dl.

Lisää tämän jälkeen liemet ja keitä, kunnes paksua. Lisää lopuksi timjamia ja lehtipersiljaa.

Poraa lopuksi sauvasekottimella joukkoon