MOLERESEPTI.jpg

Kaikki tietävät Meksikolaisesta keittiöstä tutut jutut esim. Tacot, Tortillat,Burritot, Quesadillat, Cuagamolet, Salsat ja chilit ja niin edelleen. Tosin me Suomalaiset tiedämme loppupeleissä hyvin vähän kaikesta mikä liittyy Meksikolaiseen ruokaan ja varsinkin maustamiseen. Meillä kun supermarkettien hyllyt notkuvat lasipurkkeja joissa luvataan olevan salsaa tai peltipurkkeja joissa uskotellaan olevan Cuagamolea. Tosiasiassa edellämainituilla ei ole mitään tekemistä oikein asioiden kanssa. Puhumattakaan tortillalätyistä,mutta niihin lättyihin sorrun usein ja käytän aikani mielummin itsetehtyihin mausteseoksiin, salsoihin ja muihin härpäkkeisiin. Itsetehty salsa kuuluu jääkaappini vakiohin siinä missä voi ja maitokin.

Voisi helposti kuvitella,että Meksikolainen perinneruoka on jokin törkyisen hyvä Burrito mutta sitä se ei ole. Toki se käy kaikkien noiden kliseiden täytteeksi. Perinneruoka, siis niinkuin Bouillabaisse Ranskassa, niin Mole Meksikossa. Jokaisella kylän äidillä ja mummulla sen valmistus on hanskassa. Euroopassa on versioita yllin kyllin mutta hyvin pelkistettyjä. Ymmärrän osittain,sillä ainesluettelo on pitkä mutta ei mikään vaativa. Jokainen kotikokki kyllä pystyy jos vaan jaksaa nähdä vaivaa.

Sain meidän Meksikolaiselta kokilta pussillisen mausteseosta jota moleen käytetään. Se oli huikeaa joten sitä piti tehdä itse lisää. Reseptissäni chilit on sen mukaan mitä Suomesta saa. Kuivattua habaneroa käytin,koska niitä juuri kotona kuivattelin. Jos löydät Mulato ja Pasilla chilejä jostain,niin korvaa niillä respetin Ancho ja Habanero. Minulla oli itsellä Mulatoa ja Poblanoa mutta reseptin muokkasin, niin että kaikilla on mahdollisuus löytää tarvittavat jutut. Ancholla ja Mulatollaei juuri eroa ole.

Resepti on pullollaan chilejä ja muita veiketä makuja mutta kaikki sulautuu lopputuloksessa yhdeksi mahtavaksi kokonaisuudeksi. kuivamausteseos koostuu chileistä,seesaminsiemenistä,paahdetuista manteleista,rusinoista,pippureista,valkosipulista,aniksen siemenistä,neilikoista ja kanelista.Seos jauhetaan ja käytetään kastikkeeseen. Suosittelen tekemään seosta heti tupla tai triplamäärän,niin sitä on sitten aina tallessa. Seos ihanan savuista ja paahteista ja ripauksen makeaa. Kaikki on siis kohdillaan.

Unohda siis pelkistetyt versiot joissa on vain peruschiliä,paprikajauhettaja muttitomaattikastiketta ja hieman tummaa suklaata.Hyvää sekin on mutta tätä oikeaa versiota jos syöt, niin paluuta ei enää  ole! Normaalisti Mole tarjoillaan riisin kanssa mutta minä pistin tänään menemään salaattitacojen kera. Korvasin siis tortillalätyn rapealla Cosmopolitan salaatin lehdellä!

IMG_3319.JPG